Després d’uns anys amb poques famílies implicades i el projecte de “Vacances en pau” penjant d’un fil, aquest any són finalment cinc els nens i nenes del Sàhara Occidental que passen l’estiu a Molins de Rei. L’entitat Molins de Rei amb el Sàhara ho celebra amb optimisme.
Fa dos mesos penjava d’un fil l’acollida de nens sahrauís a Molins de Rei, però finalment les negres expectatives s’han remuntat i han acabat venint més infants que cap dels últims anys. Quatre nenes i un nen que viuen en camps de refugiats del Sàhara occidental passen aquests dies amb famílies d’acollida del municipi.
La xifra aconseguida és tota una victòria per l’entitat Molins de Rei amb el Sàhara, que poc abans de l’estiu llençava un SOS perquè només tenia una família acollidora i temien pel futur del projecte. La presidenta de l’entitat, Elisa Morales, mostra la seva satisfacció i remarca la importància de que “hi hagi noves famílies que s’involucren en l’experiència”. Encara hi ha marge de creixement ja que fa quatre anys eren set els nens acollits i fa una dècada rondaven la dotzena.
De les quatre nenes, tres són noves en l’experiència. Totes elles tenen entre 8 i 12 anys i venen del camp de refugiats d’Emheriz, agermanat amb Molins de Rei. Una d’elles ja va venir l’any passat i el nen, de nom Jair, és un habitual dels estius a Molins de Rei. De fet, ja té 13 anys i no podia participar a les “Vacances en pau” però se l’ha premiat amb un últim estiu lluny del desert amb la seva habitual família d’acollida.
Tot és nou
Que hi hagi nenes que arriben per primer cop a Molins de Rei des d’un camp de refugiats del Sàhara vol dir que també hi ha famílies que s’estrenen com acollidores encara que el programa funcioni des de fa més de 20 anys. Una d’elles és la de la Maite Campos. El seu fill gran es va assabentar a través d’aquest mitjà i li va proposar. L’altre fill, més petit, de 10 anys, va acabar de convèncer a la mare, que ha acabat obrint les portes de casa seva a una nena d’11 anys. “Té problemes de mal nutrició, ja l’hem portat al pediatra i ara pren vitamines i s’alimenta correctament”, explica Campos. És el primer estiu de la nena fora del Sàhara i va arribar amb una carta de la seva família on es demanava que la cuidessin molt. Poden estar tranquils perquè s’ha convertit en la reina de la casa. Acostumada a viure sense aigua corrent ni electricitat, tot és sorprenent per ella.
“No entenia res de l’idioma però la comunicació ha estat fàcil des del primer moment”, assegura Maite Campos, explicant amb un gran somriure com “tenia unes ganes brutals d’anar a la piscina perquè havia sentit parlar d’ella però alhora tenia molta por”. Un flotador i molt de respecte però cada cop va amb més confiança a l’aigua i segurament encara ho farà més a l’agost, quan es desplaci fins a les illes Balears amb la seva família d’acollida per passar uns dies fora de Molins de Rei.
Casal i piscina
Durant el mes de juliol, com la resta de nens participants al programa d’acollida, participa a un casal d’estiu i fa activitats programades a llocs com la piscina. “L’objectiu és que s’integrin en la vida d’aquí, compartint moments amb altres nens”, destaca Elisa Morales. A més, tots els nens passen revisions pediàtriques. El cost dels casals i les visites mèdiques són assumides per l’entitat. Les famílies es fan càrrec de la manutenció dels infants.
L’arribada dels nens sahrauís a Molins de Rei s’ha celebrat amb la tradicional festa al pati de Ca n’Ametller, on s’ha organitzat un sorteig de productes gràcies a nombrosos establiments del municipi que col·laboren de manera altruista. Els fons aconseguits es destinen a finançar les activitats de l’entitat i poder comprar productes que els nens portaran fins al campament de refugiats un cop s’acabi la seva estada a Molins de Rei per fer més suportable la vida al desert durant la resta de l’any.
També hi ha hagut música per tancar la festa a càrrec del cantautor folk del Prat de Llobregat Bitxe, que ja va passar fa uns mesos per l’Ateneu Mulei en el cicle Músiques Invisibles. Aquest cop ha tingut més públic acompanyant-lo un agradable vespre de juliol.
Paral·lelisme forçat
Li ha precedit una batucada des de la plaça de la Creu fins al pati de Ca n’Ametller i un cop allà una mostra de dansa a càrrec del grup Varali Bollywood i els parlaments de les autoritats locals. També ha estat present Mah Yahdih, delegat adjunt del Front Polisari a Catalunya, qui ha posat en valor “l’esforç de les famílies acollidores des de fa més de 20 anys” i que ajuden a pal·liar els efectes “d’una injustícia de l’estat espanyol i el regne de Marroc que dura 40 anys”.
L’alcalde, Joan Ramon Casals, no ha perdut l’oportunitat de comparar la situació del poble sahrauí amb Catalunya. “Entenem el que passa un poble al que se li nega un referèndum per decidir el seu futur, els catalans ho patim com vosaltres”, ha assegurat Casals mentre la regidora de Cooperació, Jessica Revestido, i el tinent d’alcalde, Xavi Paz, ambdos socialistes, evitaven mostrar en el seu rostre el que passava pel seu cap. “Si ens en sortim en la nostra lluita nacional, us ajudarem”, ha conclòs Casals dirigint-se al representant del poble sahrauí.