El calendari preveia l’inici dels treballs a principis de febrer i la finalització de les actuacions l’abril del 2021. Amb la pandèmia les obres encara no han començat ni tampoc hi ha un nou calendari previst.
Les obres que havien de transformar l’estació de Renfe de Molins de Rei per fer-la més accessible encara no se sap quan es faran. El calendari fixava l’inici de les obres a principis de febrer i preveia acabar-les 14 mesos després, pels volts de la Setmana Santa del 2021. Amb la pandèmia, però, tots aquests terminis han quedat en l’aire. De fet, les obres encara no han ni començat.
Fonts de Rodalies han explicat a Viu Molins de Rei que a principis de febrer es va començar a transportar maquinària i a preparar l’estació per iniciar el gruix dels treballs a partir del mes de març, però que amb l’arribada de la Covid-19 les obres es van haver d’aturar sense que s’haguessin pogut començar.
Pel que fa a un possible nou calendari, des de la companyia es mostren prudents i admeten que encara no tenen clar quan es podran iniciar. A més, expliquen que l’inici de les actuacions al túnel de Martorell -que ja estaven previstes per aquest estiu- compliquen la possibilitat de fixar un calendari de manera ràpida. “Volem trobar unes dates en què l’afectació per als passatgers a les vies siguin mínimes”, diuen des de Rodalies.
De fet, justament per aquesta raó, abans de la pandèmia la companyia havia previst fer el gruix d’actuacions durant les nits per afectar el mínim possible la freqüència de pas de les vies.
Una decisió que va meréixer crítiques del veïnat de l’estació, que lamentava que el retard en les obres -que ja havien de començar a finals del 2019- fessin coincidir les actuacions més sorolloses durant les nits d’estiu, quan molts veïns dormen amb les finestres obertes.
Reiterats ajornaments
L’endarreriment motivat per la pandèmia se suma a reiterats ajornaments per unes obres que venen de lluny. Després de dècades de reivindicacions, el 2016 els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP reclamaven a l’estat espanyol que iniciés un projecte per millorar l’acessibilitat a l’estació. El 2019, el Consell d’Administració de Renfe anunciava l’aprovació de la licitació del projecte, que s’emportava una inversió de 7 milions d’euros. Renfe preveia el començament de les obres pel setembre del mateix any.
Poc després, la inversió es rebaixava als 5 milions d’euros i es retardava la data d’inici a finals del 2019. La llum verda, finalment, arribava a finals de gener del 2020, amb un inici gairebé imminent previst per al febrer, però que ha tornat a quedar en l’aire.
Ampliació d’andandes i instal·lació d’ascensors
Les obres han de servir per fer més accessible l’estació. D’una banda està previst que s’instal·lin quatre ascensors –un al vestíbul i tres a les andanes–, i que les andanes s’ampliïn en 200 metres.
Aquest fet permetrà que a llarg termini la companyia circuli amb trens de més extensió i per tant absorbeixi més viatgers. També està previst que les actuacions serveixin per ampliar el pas subterrani que hi ha a l’estació per canviar d’andana, així com que es remodeli l’espai de venda del vestíbul per fer-lo obert i accessible, amb una màquina de venda més, entre altres aspectes.
Queda clar que a Molins de Rei per comptes de donar-li el calificatiu de “Ciutat florida” li tindrie’m que dir-li ” Ciutat d’excuses” , La majoria dels ajuntaments amb directius al capdavant poc preparats per la gestó empresarial, i amb el perill de que son normalment les empreses més grans dels municipis , es converteixen en verdaderes i perilloses S.I.I. (Societats d’ Irresposabilitat Ilimitada) ” , sempre amb excuses…. Espere’m que no passi com a Sant Feliu de LLobregat que tal com declaraba recentment el ja jubilat exalcalde Francesc Baltasar i Albesa (IEl-Comu) ” El soterrament de les vies de Renfe pel centre de la ciutat segueix sent un tema pendent. És un llegat que passa d’alcalde en alcalde” una burla més, per la ciutadania que paga els impostos.