L’Ajuntament ha aprovat per unanimitat una moció de Molins en Comú i Molins Camina-Podem per actualitzar el caducat pla de mobilitat urbana. Entre d’altres, el nou model haurà d’abordar l’ús de bicicletes, el reforç del transport públic, la creació de zones de baixes emissions i la millora dels itineraris de vianants.

Molins de Rei actualitzarà el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) per garantir que sigui accessible per a tothom i sostenible pel medi ambient. Així s’ha acordat durant el ple municipal de setembre, quan una moció de Molins en Comú i Molins Camina-Podem ha obtingut el suport de tots els grups municipals.
Tal com informen les dues formacions en un comunicat, l’Ajuntament necessita renovar el Pla de Mobilitat Urbana, caducat des del 2020, per tal d’adherir-se als ajuts per desplegar mesures de mobilitat sostenible que ofereixen les diferents administracions supramunicipals. “El de Molins de Rei (2015-2020) està caducat, es desconeix públicament el nivell del seu compliment i els objectius i programes que manquen per realitzar, però el més greu de tot és que no s’ha plantejat quan tocava cap revisió d’aquest”, denuncien.
Concretament, defensen que, sense una actualització del pla, el municipi queda “marginat” d’ajudes previstes dins del programa europeu ‘NextGenerationEU’ i del seu desenvolupament estatal amb el pla de ‘Recuperació, transformació i resiliència’. No poder optar a aquest pla, suposa la pèrdua de possibles subvencions en els pròxims tres anys per un valor d’1,1 milions d’euros, segons estimacions aportades per l”Area Metropolitana de Barcelona (AMB) als comuns.
Electrificació dels cotxes
“Considerem totalment prioritari, necessari, imprescindible i molt urgent, l’actualització per part del consistori del PMU amb vigència fins al 2027, la redacció del pla d’accessibilitat i la realització del pla director de la bicicleta, garantint la participació ciutadana i on es contemplin totes les mesures previstes en els plans d’acció climàtica i en els plans de Mobilitat metropolitans”, demanen, mentre exigeixen al govern municipal que faci una dotació “necessària i suficient” als pressupostos del 2022 per fer possible el nou pla. De fet, en la quarta modificació dels pressupostos del 2021 aprovada durant el ple d’octubre, ja s’inclou una partida de 18.150 euros per aquest pla.
Des de Molins en Comú i Molins Camina-Podem volen que dins del futur PMU s’aposti per l’ús de bicicletes, es reforci i millori el transport públic, es creï una zona de baixes emissions i s’aposti per l’electrificació dels vehicles públics i privats. Pel que fa als vianants, demanen que es millori els itineraris per a les persones, les voreres i es recuperi l’espai públic per a les persones.
Una comunitat energètica local
A banda de la moció per la creació del Pla de Mobilitat Urbana, Molins en Comú i Molins Camina-Podem han presentat, en la mateixa sessió, una altra moció per la creació d’una comunitat energètica local. També aprovada per unanimitat i davant de l’escalada del preu de la llum, les formacions locals proposen un model “viable i executable” basat en “l’autoconsum compartit”.
En aquest sentit, els comuns demanen crear una empresa pública d’energia sustentada en “la gestió del domini públic hidràulic”. “Un operador públic que faci de la governança democràtica, i la transparència un valor clau, estratègic i inclusiu amb els ens locals i exemplificadora d’un nou model de producció, de transport i de comercialització que faci possible un model de transició energètica just i sostenible”, defineixen en un comunicat.