Les quatre parelles formen part de la nova Aristocràcia carnavalesca, rebutjades per l’altiva noblesa tradicional pel seu llenguatge barroer. El Rei Carnestoltes havia de dictaminar quina de les parelles participarà en el ball de la bèstia, però ha decidit deixar-ho per diumenge.

Dos membres de la baixa noblesa, uns marquesos vinguts de Madrid, un tiet i la seva neboda provinents de la nova burgesia i dues infantes espanyoles. Aquestes són les quatre parelles que formen els Malparlats, la nova noblesa repudiada per la tradicional Aristocràcia molinenca que durant el matí de dissabte s’han disputat un lloc al Ball del Camell per ascendir de grup social.
En una de les novetats del Carnaval del 2022, les quatre parelles han fet els seus al·legats a la plaça de la Creu -entre danses poc elegants- davant de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, l’encarregat d’escollir quina podrà participar en la dansa de diumenge. El seu propi nom descriu el seu caràcter i un dels motius pels quals l’estirada noblesa els rebutja: són malparlats, barroers i no dubten en fer acudits verds. Per això, aquest acte, inspirat en els balls tradicionals de Dames i Vells o de Malcasats del Camp de Tarragona i el Penedès, no era recomanable pel públic infantil.
Els primers en fer el seu al·legat han sigut els germans Tomeu i Maria de les Virtuts, Senyors de Sant Bartomeu. Amb vestimentes més properes als pagesos que a l’alta aristocràcia, tenen el títol més baix de la noblesa. Entre això i el fet que estan arruïnats, són repudiats per la resta de la noblesa molinenca. Els dos estan solters i no tenen hereu, de manera que volen participar en el Ball per trobar un matrimoni i un dot. Si la seva parella busca fidelitat en el matrimoni, la Maria ho té difícil, tenint en compte que el seu germà ha dit que “va més calenta que el volcà de Cumbre Vieja”. Tomeu insisteix a apropar-se a la noblesa, però la senyora prefereix “muntar-s’ho amb algú de la política”.

Els han seguit els al·legats de Francisco i María Tomasa, Marquesos de Vilafranca i los Vélez, una de les famílies més importants d’Espanya, plens de títol, però rebutjats per ser de Madrid. Han vingut a portar “la noblesa refinada i diligent per posar seny tal com manta la llei”. No amaguen la seva proximitat a les polítiques de dretes, i és que la María Tomasa ha explicat que “res la posa tan calenta com un míting d’Ayuso”, mentre que el Tomàs ha assegurat que Santiago Abascal és “un osset al llit”. Són un matrimoni d’allò més obert.
Inspirats en personatges reals que van ser propietaris del Palau de Requesens al segle XIX, no estan gaire contents amb el fet que estiguin muntant un museu a la seva residència.

Els tercers concursants són Josep Ferrer i Mora, fundador de l’antiga fàbrica homònima situada a l’actual edifici El Molí, i la seva neboda Nunú. Tot i ser de l’alta burgesia, són menyspreats perquè no tenen títol nobiliari. Per això i per la seva relació més aviat incestuosa. “Sóc un home d’empenta que treballant ha fet fortuna, amable i educat, però mantinc a la neboda contenta”, diu el senyor Josep. Pel que sembla, la Nunú només busca la seva fortuna.

Les últimes en defensar la seva candidatura al Ball del Camell han estat les Infantes d’Espanya, Lluïsa i Carlota. Una d’elles és una dona transsexual i moderna, l’altra antiquada i negacionista refermada. Han arribat a Molins de Rei esperant ser les monarques en cas que Carnestoltes decidís quedar-se a casa, però en la seva presència, queden ignorades per l’Aristocràcia molinenca. “Això de ser infantes motiva que ens refuseu”, ha replicat una, mentre que l’altra ha demanat que es torni a canviar el nom de l’escola el Palau per Alfons XIII. Estén inspirades en la infanta Lluïsa Carlota, que dona nom el Canal de la Infanta, la seva propietat.

Tot l’acte ha estat controlat pel Notari, un home erudit i preocupat davant de tot aquest conflicte. Al final, Sa Majestat el Rei ha decidit que no anunciarà quina de les parelles podrà participar en el Ball del Camell fins diumenge, just abans de la cita. L’argument del Dictador de la festa, senzill i indiscutible: “No em surt del xuminu”.
El Matí de Copa
Abans de l’acte protagonitzat pels Malparlats, els Aristòcrates han fet la seva passejada durant l’anomenat Matí de Copa per mostrar les seves noves gal·les: una indumentària inspiradora en les classes benestants del segle XIX dissenyada per Marc Udina. L’Aristocràcia ha volgut demostrar qui mana després que aquest divendres el Rei Carnestoltes portés la disbauxa i el desenfrè al Poble amb la Nit de Bota.

Tot i això, no han caminat amb l’elegància que volien, ja que els Malparlats els seguien de prop en un intent d’integrar-se entre les classes altes. “Quina pudor fan aquests”, han renegat els nobles, mentre que la nova aristocràcia ha intentat fer-se un lloc als seus minuets.
També els han acompanyat els Burgestots, dos gegants de grans dimensions i mirada inquieta que han servit d’attrezzo per les actuacions dels Malparlats.

Tota aquesta disputa entre classes culminarà la tarda de diumenge amb el Ball del Camell, quan, finalment, es veurà si els Malparlats aconsegueixen ascendir en els estaments socials.
La Nit de Bota, en imatges:
Fotos: Guillem Urbà
El Matí de Copa, en imatges:
Fotos: Rut Font
Més comentat 2