Les ONG adscrites a Molins de Rei Solidària desenvolupen projectes per la defensa dels drets humans, en molts casos vinculats a l’educació, arreu del món. L’Ajuntament i els Fons Català de Cooperació aporten subvencions i ajuda tècnica a aquestes entitats.

Educació per les dones de l’Índia, sensibilització a les escoles pel reciclatge a Gàmbia, la informatització d’un centre de l’Amazònia o la construcció d’aules al Senegal. Les entitats solidàries de Molins de Rei tenen clar que l’educació i la cooperació és vital per garantir els drets humans i, en molts casos, posen el focus en aquests àmbits en els projectes que desenvolupen arreu del món.
Així ho han explicat les ONGs integrades a Molins de Rei Solidària en una presentació dels seus projectes organitzada dins de les activitats del Mes de la Cooperació. Es tracta d’iniciatives treballades amb l’ajut econòmic de l’Ajuntament i amb el suport tècnic del Fons Català de Cooperació.

En el cas de l’educació, la Fundació Vicenç Ferrer ha impulsat un nou programa destinat a millorar l’accés a la secundària de les dones a l’Índia. Segons ha explicat la presidenta de la secció local de l’ONG, Judith Herrera, el programa beneficiarà a més de 400 persones i busca que les dones no deixin d’estudiar i puguin arribar a la universitat, ja que, en molts casos, es casen molt joves.
Des de Solidança volen utilitzar també l’educació per millorar la gestió de residus a Gàmbia, el país mare de tots els seus projectes. A més de fer sensibilització a les escoles, estan impulsant un sistema de recollida porta a porta i col·laborant amb els mercats locals perquè actuïn de forma més sostenible. Els seus projectes de sensibilització també arribaran a les escoles molinenques amb un conte, una exposició i xerrades, tal com ha explicat la representant de l’entitat Carme Goritz.

El suport del municipi també arribarà als pobles originaris de l’Amazones situats al Brasil de la mà de Guardians de l’Amazònia. L’entitat treballa amb projectes d’intercanvi de cartes amb escoles del Tarragonès per “acostar les tradicions i sensibilitzar als nens i nenes sobre aquestes cultures encara vives”, segons ha explicat un dels seus membres, Adolf Sans Monfort. Aquest any estan buscant mètodes per informatitzar les escoles i formar els professors en educació digital, el que també facilitaria el contacte amb els infants catalans per mitjà de videoconferències. A més, esperen poder dur el projecte a les escoles de Molins de Rei.
Entre la gran quantitat de projectes que l’entitat Teranga fa al Senegal, el seu portaveu Abdoulaye Fall ha assegurat que estan iniciant la construcció de quatre aules d’escola primària a banda d’un centre multifuncional per a joves. La majoria dels seus projectes utilitzen la cooperació per desenvolupar iniciatives de 2 o 3 anys que puguin tenir “un impacte real”.
Amb els refugiats
Més enllà de l’educació, Molins amb el Sàhara segueix buscant famílies per acollir nens sahrauís aquest estiu amb el projecte ‘Vacances en Pau’, que no defalleix tot i les polèmiques polítiques. “En haver tornat el conflicte, els pares de molts nens estan a l’exèrcit i tenen l’economia familiar trencada. L’experiència ho val”, ha recordat el seu president Miki Rosas. A més, tenen previst desenvolupar un documental per donar visibilitat al conflicte i estan preparant una recollida de torrons per les festes nadalenques.

Qui ara mateix té les mans plenes són els membres de la Creu Roja Baix Llobregat Centre. Entre els seus projectes finançats amb els diners municipals destaquen les seves accions que promouen la igualtat i l’apoderament socioeconòmic a Moçambic per lluitar contra la violència de gènere. Tot i això, ara mateix els seus esforços estan posats en l’ajuda als refugiats de la guerra d’Ucraïna.
Per últim, des d’Amnistia Internacional Pilar Goula ha explicat les tres activitats que desenvolupen any rere any: una signatura de firmes pel Dia Internacional de la Violència envers les Dones, un acte en contra de la pena de mort i les activitats del Dia dels Drets Humans. A banda, també preparen iniciatives centrades en les dones, la transparència i el “tractament inadequat cap als activistes”.

L’entitat Kadiandú, els hereus d’Elastic Family, que donen suport mèdic al Senegal, també havien de ser a la presentació, però finalment s’han hagut d’absentar.