Set infants sahrauís han passat l’estiu al municipi en la represa del projecte ‘Vacances en pau’ després de dos anys. L’associació organitzadora fa una valoració molt positiva. Viu Molins de Rei recull l’experiència de les famílies acollidores.

L’entitat Molins amb el Sàhara ha tornat a impulsar el projecte ‘Vacances en Pau’ aquest 2022, després que no es pogués celebrar des del 2019 a causa de la pandèmia i el successiu tancament de fronteres. La iniciativa consisteix a rebre a infants procedents del campament de refugiats de Tindouf, a Algèria, durant els mesos d’estiu.
Enguany han estat set les famílies acollidores, per la qual cosa quatre nenes i tres nens sahrauís han pogut viure al municipi durant els mesos de juliol i agost; rebre atenció mèdica i participar en els casals d’estiu subvencionats per l’Ajuntament -a banda de totes les activitats de què han gaudit amb les seves famílies-.
Els acollidors han estat de perfils molt diversos, segons apunta en declaracions a Viu Molins de Rei, Laia Arbós, membre de Molins amb el Sàhara: “Algunes famílies ja havien acollit abans, d’altres feia temps que no ho feien i hi han tornat; algunes amb fills, d’altres sense…” I és que ja fa vint-i-vuit anys que s’organitza aquest projecte.
La novetat d’aquesta edició, però, és que tots els infants tenen 8 anys, l’edat mínima, per així incentivar que durant els pròxims estius puguin continuar venint fins a complir els 12, que és l’edat màxima. “Així podran seguir sent acollits durant els propers cinc anys i crearan un vincle amb la família. Intentem promoure la continuïtat de les acollides amb aquesta decisió“, afegeix Arbós.

Els infants van arribar a principis de juliol, i el dia 22 es va celebrar la festa de benvinguda al pati de l’escola El Palau. “Va ser un èxit, vam vendre més de cent tiquets per recaptar diners“, afirma la membre de Molins amb el Sàhara. A més, es va realitzar un sorteig de paneres amb productes de diferents comerços del municipi que van col·laborar, i un sopar de pites de pollastre i falàfel.
“Les seves mirades de complicitat parlaven per si soles“
Les famílies acollidores fan una valoració molt positiva de la seva experiència convivint amb els infants sahrauís durant aquests gairebé dos mesos. La Cristina, per exemple, confessa a aquest mitjà que enguany s’han animat a participar en la iniciativa perquè des de feia anys “pensàvem a acollir, però sempre dèiem que ‘no era l’estiu’. Al final t’adones que sempre trobaràs una raó per no acollir, però no és fins que ho fas que veus les mil raons per sí fer-ho.”
La Muna és la nena que ha viscut amb la família aquestes setmanes, i que ha creat un vincle amb la seva filla petita: “En pocs dies, semblaven germanes. Les seves mirades de complicitat parlaven per si soles. És clar que hi ha moments més difícils, mai és fàcil ser pares i els germans es barallen, oi?“

La família de la Cristina expressa que han patit “moments complicats“, però que “si posem en una balança tot el que hem viscut, tenim clar que es decanta cap al cantó positiu. Recomanaríem aquesta experiència amb els ulls tancats perquè la Muna ha entrat a les nostres vides com un remolí de vida i d’amor. Estem profundament agraïts d’haver pogut gaudir d’aquesta experiència“, conclou.
“Husein ens ha robat el cor”
Una altra de les famílies acollidores és la de Raül, que fa molts anys que col·labora amb el projecte ‘Vacances en pau’. “Vam començar com a monitors, i més tard acollint, des del primer any al 1996. Amb Salek, passant per Nashma, Sidi, Ahmed i Mohamed; però també la resta d’infants que han vingut a Molins de Rei. Al voltant de 200”. En Raül confessa que “tots han estat fantàstics, però Husein ens ha robat el cor”.
L’infant al qual han acollit aquest estiu és “un nen menut, amb problemes de creixement, però alegre, rialler, tímid i alhora amb picardia. Un nano que s’ha adaptat com mai he vist a cap nen que hem tingut, tot i ser la primera vegada.” Aquesta família també assegura que “acollir un infant sahrauí és una experiència per a tothom, però sobretot un intercanvi cultural amb el qual aprenem a ser millors i a ajudar a sensibilitzar el conflicte del Sàhara Occidental”.
“És una experiència que no et deixa indiferent”
La Sonia explica que la seva experiència com a família acollidora ha estat “molt intensa” amb el nen al qual han acollit, en Mohamed. Aquestes setmanes per a l’infant han estat “com si el demà no existís i ho hagués de viure tot ara. Això com a família ens ha impactat molt, pel difícil encaix en el nostre dia a dia, que és molt més pausat i reposat. Però realment és pura emoció; una experiència que no et deixa indiferent“, assegura.

Aquesta família considera que també li servirà d’aprenentatge al seu fill, que no té germans, i per tots ha estat un procés “positiu i enriquidor“. Amb la família de la Sonia, en Mohamed ha muntat per primera vegada en bicicleta, ha fet un escape room, s’ha llençat en tirolina… “Amb el menjar és espectacular: tot ho vol tastar. A més, la seva expressió constant d’alegria i gratitud m’ha sorprès moltíssim. Tot el dia té el ‘gràcies’ a la boca“, conclou.
Un conflicte encara candent
Des de Molins amb el Sàhara consideren que projectes com ‘Vacances en pau’ serveixen, no només per beneficiar als infants que hi participen, sinó també per “fer difusió d’un conflicte que fa tants anys que dura“. La iniciativa va iniciar-se a Molins de Rei vint anys després que el Marroc ocupés el Sàhara Occidental l’any 1975, quan era una província espanyola.
Espanya es va retirar del territori un any després i, des de llavors, el Front Polisario -el partit independentista del Sàhara Occidental- reivindica la seva autonomia. La iniciativa al municipi només ha estat interrompuda per la pandèmia i l’any 1998, quan s’havia de celebrar un referèndum d’autodeterminació acordat amb Nacions Unides, que mai es va realitzar.
La situació es va agreujar el 2020, quan el Marroc va trencar l’alto el foc signat el 1991 per llançar un operatiu destinat a reobrir una ruta bloquejada i accedir a Mauritània. Una acció que va provocar una manifestació de rebuig a la plaça de l’Ajuntament, que va acollir un centenar de persones.
Aquest any, el president del govern estatal Pedro Sánchez, va reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental com una autonomia. Un canvi de posició que va causar polèmica. En clau local, el PSC va ser l’únic partit que no va votar a favor d’una moció en defensa de l’autodeterminació de la zona, i que demanava a Sánchez que canviés de nou la seva postura. Els socialistes molinencs es van abstenir. No obstant això, el partit responsable de la regidora de Cooperació va matisar que el suport de l’administració local a les iniciatives de Molins amb el Sàhara seguiria.