És molt urgent desenvolupar ràpidament el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic municipal (PLACC).
Aquest estiu ha estat sens dubte un dels més calorosos dels registrats al llarg de la història coneguda, temperatures insuportables, ens han fet dormir molt malament i hem hagut d’utilitzar massivament l’aire condicionat (aquells que el tenen), per poder estar a dins de les cases. Alguns ajuntaments davant d’aquesta situació han creat refugis climàtics per a persones, obrint serveis públics amb aire condicionat. La sequera persistent està posant en alt perill d’incendi els nostres boscos i en especial a Collserola.
S‘estan produint arreu del món, però també a casa nostra, un important augment de fenòmens meteorològics adversos, que provoquen molts danys catastròfics. La tempesta del passat dia 31 d’agost a la nostra Vila, ha estat una petita mostra dels danys que generen les avingudes, i la calamarsada de pedres de gel de grans dimensions caiguda a Girona un exemple del fet que aquests fenòmens meteorològics aniran empitjorant i també la seva gravetat.
Fa ja tres anys, en el 2019, el ple municipal aprovava el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de Molins de Rei amb l’objectiu d’analitzar els riscos actuals i futurs i la vulnerabilitat de la vila davant del canvi climàtic i definir actuacions a desenvolupar per part del consistori per tal d’adaptar-se i fer front als riscos identificats.
En aquest pla s’indica que la temperatura mitjana màxima anual a Molins de Rei s’incrementarà entre 1,31 ºC (escenari ideal) i 3,67 ºC (escenari pessimista) a finals del segle XXI. Aquesta gràfica inclosa en el pla és prou aclaridora:
Es preveu una reducció de les precipitacions de pluja a Molins de Rei en pràcticament tots els escenaris climàtics, reducció que oscil·larà entre 3 mm i 26,42 mm anuals a finals de segle.
D’acord amb les dades estudiades al PLACC respecte a les projeccions climàtiques pel municipi de Molins de Rei, una de les variables climàtiques que es veurà més afectada és la temperatura. En aquest sentit, es preveu un augment de les temperatures mitjanes anuals, increment que serà més rellevant durant la tardor. Addicionalment, és molt probable que es produeixi un increment de la durada, freqüència i intensitat de les onades de calor.
Aquest augment de les temperatures té associat uns impactes importants:
Impacte a la nostra salut, perquè la calor excessiva i sostinguda suposa un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables (gent gran, nadons, persones amb patologies cròniques, etc.).
Augment important dels episodis de contaminació atmosfèrica i augment de la generació d’ozó troposfèric, i dels episodis de legionel·la i salmonel·la.
Impactes negatius en les infraestructures, increment del consum d’aigua i evaporació i contaminació de pous i increment del consum energètic (ús massiu de l’aire condicionat).
Afectació negativa a la nostra biodiversitat i ecosistemes, augment de les males olors, impactes negatius a la vegetació urbana i un gran augment del risc d’incendis forestals.
També es preveu un crític augment dels episodis de desbordament del sistema de sanejament (clavegueram), per pluges torrencials.
El PLACC 2019-2030 preveu 31 accions per fer front al canvi climàtic que ja tenim a sobre, recollides en les pàgines 119 al 121. En aquest enllaç podeu trobar el document complet.
Ara ja que han passat tres anys és l’hora de què el govern municipal ens expliqui quines són realment les accions desenvolupades fins aquest moment, i quan i com pensen desenvolupar les següents actuacions previstes al PLACC.
És evident que en aquest marc tenen especial relleu el desenvolupament de dos plans prioritaris: el Pla de Clavegueram (que el PLACC preveia tenir finalitzat l’any 2020), i el Pla d’Arbrat i de verd urbà públic de parcs i jardins (que el PLACC preveu tenir enllestit per aquest any).
Quines són les infraestructures que cal desplegar per evitar la inundabilitat de la part baixa de la Vila? Quines mesures de recollida d’aigües i canalització es preveuen per la nova zona de les Guardioles que ha demostrat amb l’últim aiguat la seva ineficiència?
Quines són les noves zones d’ombra a l’espai públic que el pla preveia tenir fetes el 2021? Quan tindrem un pressupost seriós per actuar sobre l’arbrat i no maquillar accions de manteniment com accions sobre el verd?
És del tot evident que per disminuir la temperatura als nostres carrers, resulta del tot imprescindible endegar de manera immediata, valent i amb recursos un pla de naturalització per tal aconseguir duplicar la massa verda de la Vila, de manera coherent, professional i sustentable. Pel que fa als arbres és molt urgent duplicar i si es pot triplicar la massa foliar en els nostres parcs i carrers, per produir zones d’ombra que facin disminuir la temperatura en façanes, voreres i l’asfalt, si no volem ofegar-nos en el futur.
Hem de posar-hi arbres a tots els espais possibles, i aprofitar al màxim la poca aigua que ens queda (cal recordar que les dessaladores, fa molt pocs anys injustament criticades, estan treballant al 100% i subministren el 30% de l’aigua metropolitana).
És molt urgent que el govern municipal desenvolupi ràpidament el Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic municipal (PLACC), per minimitzar al màxim possible, els greus efectes que la crisi climàtica ja ens està provocant i què ens portarà magnificats en el futur pròxim.
Lluís Carrasco Martínez és ex-regidor de l’Ajuntament i membre de Molins en Comú
No se de fer una planificació, respaldada per els corresponents estudis tècnics y aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques presents al Ple municipal, si després el govern corresponent el fica en un calaix i no dóna compte del seu compliment. Això no és tenir clares les prioritats en benefici dels ciutadans que els han elegit i a qui han de retre comptes. Al meu entendre, si es vol governar pels ciutadans, el primer és executar les qüestions sobre les que hi ha consens, com és el cas. Y encara mės si es van acomplint els fets que van fer elaborar el PLAÇÇ.
¿ No se ha hecho el PLACC aún después de 40 años de Ajuntament democrátics , con todo lo que han cobrado todos esas caliente sillas de alcaldes y regidores , auspiciados bajo la sábana de ser les ” forces politiques “? , , en todo estos años se podrian haber hecho 10 planes , Vergonzoso !! , La ciudadania no está preparada para ir a votar si no conoce con profundidad quienes son los partidos y los inútiles que les van a representar … lo ciudadanos deberian aprobar un examen-test antes de ir de folclore el dia de las votaciones.
Esto no es “crisis climática” , és ineficiencia política y desidia de nuestros gobernantes municipales y de la oposición , falta de control de los trabajadores municipales, falta de previsión de limpieza de desagües, ganduleria y etc , etc. y esto lo llevamos ya, desde que nos gobernaban esos ICV del Sr, Luis Carrasco y compañia… La ciudadania no deberia votar si no entiende y no sabe a quien vota tal como decía Aristóteles . 1. Elegir las magistraturas entre todos los que estén preparados, y no unos sin oficio y solo charlatanes
2. Que todos manden sobre el individuo y que el individuo mande sobre todos
3. Que los cargos públicos se designen por conocimientos técnicos y evitar el tráfico de influencias.
4. Que una persona no pueda ejercer dos veces el mismo cargo, que no permaneciesen ciertos cargos enquistados.
5. Que la misma persona solo ocupe a la vez un cargo público
6. Que los cargos públicos sean de corta duración
7. Que los cargos elegidos administren justicia
8. Que la asamblea del pueblo tenga poder sobre todas las cosas y tenga donde quejarse directamente a los partidos.
9. Que ningún cargo público sea vitalicio