La universalització de l’atenció durant les 24 hores del dia a distància per persones majors de 80 anys i el creixent coneixement de l’atenció domiciliària disparen el nombre de beneficiaris d’aquests serveis. Els ajuts tramitats a través dels serveis socials per persones amb dificultats per arribar a final de mes també han crescut.
L’Ajuntament de Molins de Rei va destinar durant el 2022 una partida total d’1,6 milions d’euros en ajuts socials als diferents col·lectius. Aquesta partida va estar dividida en dos blocs d’ajudes: un primer dedicat a la cobertura de les necessitats bàsiques -ajudes a l’alimentació, habitatge, salut, subministraments i altres ajuts- on s’han destinat un total de 394.300 euros i un segon bloc, molt millor dotat econòmicament, dedicat a la implementació de programes i serveis per als diferents col·lectius.Respecte a aquest àmbit, el gruix de la despesa es destina a la gent gran, centrant-se bàsicament en dos grans serveis: el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i el servei de teleassistència, “que en conjunt han sumat l’any 2022 més de 961.000 euros de despesa”, explica la regidora de Serveis Socials, Ainoa García.
L’envelliment de la població i la popularització d’aquestes atencions públiques ha fet que el SAD passi de tenir 188 usuaris a 225, un 20% més en l’últim any. En el mateix percentatge s’ha incrementat la despesa, arribant als 702.520 euros. Similar creixement ha experimentat la teleassistència, que s’ha universalitzat per tots els majors de 80 anys i ha passat de 492 usuaris a 587, tot i que la despesa en aquest cas és molt més baixa, només de 38.644 euros, ja que és un servei prestat per la Diputació de Barcelona.
L’alcalde, Xavi Paz, ha explicat que malgrat que enguany s’hagi ampliat la partida a aquests dos serveis, “la futura residència és l’altra prioritat”, i ha volgut insistir en el calendari recentment anunciat, apuntant que “el projecte executiu estarà llest al març” i que la nova residència “serà una realitat a finals de 2025”.
Més ajuts per pagar el lloguer i poder fer la compra d’aliments
Pel que fa a la cobertura de les necessitats bàsiques, destaca l’ampliació de la despesa d’un 3% respecte al 2021 en el que són ajudes d’habitatge i sis vegades més que en el 2019. En aquest sentit, durant els últims mesos s’han habilitat dos pisos més d’emergència social, fins arribar a un total de 44 places entre els vuit pisos actualment existents al municipi. Durant tot l’any es van atendre 50 persones en total. Per altra banda, la partida destinada als ajuts als subministraments, malgrat tenir un nombre de demandants similar el 2021, s’ha vist incrementada en 5.000 euros per l’encariment de la llum i el gas.
Tot i això, els ajuts a l’alimentació continuen sent els més habituals. S’ha atès a 646 usuaris, gairebé el triple que en el 2019, amb un total de 243.027 euros, dedicant-li més de la meitat del gruix d’ajuts a la qüestió més essencial. S’ha mantingut l’import dels ajuts econòmics i en qüestió d’ajudes a la salut -com ara a la compra de bolquers, ortodòncies i altres similars- la despesa ha estat molt similar a la del 2021.
El departament de Serveis Socials és l’eina mitjançant la qual l’Ajuntament garanteix que quedin cobertes les necessitats bàsiques dels veïns i veïnes que més ho necessiten. Després de tocar sostre durant el 2020 per la pandèmia, la xifra d’usuaris ha baixat lleugerament. Malgrat això, la despesa del 2022 en ajudes socials s’ha incrementat respecte a la de 2021 i des de l’Ajuntament fan un balanç positiu assegurant que a més de les ajudes, “s’han incrementat les despeses en l’elaboració de programes i la implementació de nous serveis“.
L’Ajuntament ha destinat també diverses ajudes per als infants, persones amb discapacitat i famílies vulnerables, on han destacat principalment les ajudes al lleure, activitats escolars, transport adaptat fix o les ajudes per fer front als pagaments de l’IBI i altres impostos com el tribut metropolità. Ainoa García, ha explicat que enguany, el balanç que fan des del consistori és bo, ja que “malgrat que s’ha vist incrementada la despesa, hem incorporat nous serveis i hem millorat d’altres”.
Benavenurats els que paguen el IBI i els que tenen que pagar el tribut metropolità , per que vol dir que tenen patrimoni…. Seria interesant periodísticament , el saber que es té de fer per ser declarat “pobre de solemnitat” a Molins de Rei.