La vuitena edició d’aquesta activitat cultural amb noms destacats de la poesia i la música s’allarga del 4 de març al 22 d’abril i s’instal·la a l’equipament municipal després de començar en habitatges privats del municipi i passar per espais oberts durant la pandèmia.
Li diuen Setmana de poesia a les cases, però la podrien rebatejar com Mes llarg de poesia a la Federació Obrera. La vuitena edició d’aquesta activitat cultural organitzada per l’Ajuntament va començar el 4 de març i s’allarga fins al 22 d’abril, fent de l’equipament de la Federació Obrera la seva seu perquè segons Toni Moreno, “la Federació Obrera és una de les cases del poble”.
Es torna així a una “casa” amb totes les cometes del món després de passar per llocs com el pati de Ca n’Ametller i la planta baixa de l’edifici del Molí en els últims anys. Es manté així l’esperit més obert a tothom d’una Setmana de poesia a les cases que va començar com una activitat molt restringida, gairebé entre amics, consolidant així el gir des que fa quatre anys van agafar l’organització l’Ajuntament i el director de l’editorial Grogues cauen les fulles. La pandèmia ha consolidat aquesta tendència de no deixar entrar a qualsevol a casa, i per això s’ha apostat per mantenir aquest concepte de casa més ampli.
També ha canviat les dates, passant de l’estiu inicial i la tardor posterior a la primavera. “Amb el canvi de dates ens posem a les portes de la setmana de Sant Jordi, on la poesia també en vol ser partícip”, assegura l’alcalde, Xavi Paz.
Set actes amb noms potents
Els set actes que formen el programa d’enguany són un homenatge al poeta Francesc Garriga Barata, com ja ve sent habitual en les darreres edicions. El primer d’ells va ser el 4 de març, amb la presència de l’escriptora eivissenca Jèssica Ferrer, que va presentar el seu poemari “Som aquí”, guanyador del VII premi Francesc Garriga de poesia. Li va seguir Roger Mas el dissabte següent. El dimarts 21 de març es farà un homenatge a Francesc Orenes, amb Joana Bofarull, Jordi Boixaderes, Nú Miret i Pere Raich. El divendres 31 de març es llegiran tretze poemes de Montserrat Abelló amb Mirna Vilasís i Xavi Múrica. Dilluns 3 d’abril serà el torn de Quico Pi de la Serra i Joan Pau Cumelles.
Una activitat destacada serà la presentació de l’antologia poètica d’Albert Ràfols-Casamada, que s’editarà amb l’Ajuntament i es presentarà amb figures com Lluís
Posada, Bernat Puigdollers i Mònica Usart. En aquest cas es farà el dimecres 12 d’abril. El punt final de l’edició es posarà el dissabte 22 d’abril a les 12 del migdia amb un homenatge a Margarida Xirgu al cementiri municipal. Comptarà amb tres recitals amb poesia i música que faran representació de les diferents etapes de la vida de l’actriu molinenca.
“La Setmana va pujant un petit esglaó cada vegada i, alhora, per cada esglaó que pugem, dimensiona moltíssim Molins de Rei i la seva aposta per la cultura”, assegura Moreno, sobre el programa de poesia i cultura que s’ofereix enguany.