El govern sociocomú manté l’estructura de l’anterior mandat, amb tres persones a jornada completa. Es mantenen l’alcalde, Xavi Paz, i la tinenta d’alcalde socialista, Ainoa García, i s’incorpora el tinent d’alcalde dels comuns, Lucas Ferro. Quatre regidors més dediquen mitja jornada a l’Ajuntament i la resta un 20%.
El nou govern municipal, format pel PSC i els comuns, comptarà aquest mandat amb tres regidors amb dedicació exclusiva al consistori. En aquesta ocasió seran l’alcalde, Xavi Paz, la quarta tinenta d’alcalde també socialista, Ainoa García i el segon tinent d’alcalde i líder dels comuns, Lucas Ferro. Amb aquesta distribució, l’Ajuntament manté els tres edils de l’equip de govern a jornada completa, continuant així amb la mateixa distribució que al mandat anterior. Només canvia el lloc que abans ocupava el postconvergent Ramon Sánchez i que ara estarà en mans de Ferro.
Pel que fa a la resta dels membres de govern, la distribució de les dedicacions es mantenen igual amb quatre regidors a jornada parcial del 50%, el que representen 20 hores setmanals. Tindran un sou així de mitja jornada la primera tinenta d’alcalde, Jessica Revestido; la regidora de Comerç, Consum i Turisme, Carme Madorell; la regidora d’Espai Públic i Mobilitat, Esther Espinosa; i el regidor de Barris de Muntanya, Àlex Herrero.
Els quatre membres del govern restants han rebut l’assignació d’un 20% de la jornada, el que es tradueix en una càrrega horària de vuit hores a la setmana i que, a la pràctica, els permet compatibilitzar les tasques polítiques amb les seves respectives carreres professionals, on tenen salaris més competitius que a l’Ajuntament de Molins de Rei, ja sigui fent de càrrecs de confiança en altres ajuntaments, com el socialista Miguel Zaragoza, treballant de funcionaris a l’administració pública, com el comú Gerard Corredera, o en el sector privat, com el farmacèutic Joan Carles Serra i l’expert en l’àmbit digital, Iván Mustieles.
Malgrat que aquesta és la distribució de dedicacions que l’Ajuntament ha fet pública, al ple extraordinari del darrer mes de juliol, l’alcalde, Xavi Paz, va remarcar que aquesta divisió “pot estar subjecte a canvis”, tot dependent dels compromisos externs de cadascun dels membres del govern municipal. És el cas de Lucas Ferro, que haurà de decidir si cobra de l’Ajuntament o del Parlament, com feia en el seu moment l’alcalde Joan Ramon Casals.
L’oposició, crítica amb les distribucions horàries
Malgrat que la proposta de dedicacions dels regidors de l’equip de govern es manté respecte a l’anterior mandat -amb tres regidors a dedicació completa, quatre al 50% i quatre al 20% de la jornada- l’oposició ha criticat que la distribució “no és la més adient per les necessitats del govern”.
Des d’Ara Molins, on es troba un Sánchez que l’acord dels socialistes amb els comuns ha enviat a l’atur, exposen que la dedicació horària “hauria de ser un reflex de les seves responsabilitats a l’Ajuntament, i no com és ara un instrument per satisfer les diferents expectatives econòmiques de tots i cadascun d’ells”. A més també critiquen que regidors com Miguel Zaragoza, amb carteres que suposen “una gran responsabilitat en la gestió diària de l’Ajuntament”, tingui una dedicació horària “hiperreduïda”.
Augment dels sous dels regidors en un 2,5%
Una de les novetats del cartipàs d’aquest nou mandat que es va iniciar al mes de juny, ha estat la pujada dels sous dels regidors en un 2,5% que l’Ajuntament va justificar dient que d’aquesta manera “s’equipara amb la pujada que van tenir aquest 2023 la resta de treballadors de l’Ajuntament“. Aquesta decisió fa que el sou de l’alcalde se situï en 48.598 euros bruts anuals, les dels tinents d’alcalde a temps complet pugin fins als 42.623 euros i la dels regidors amb càrrec a temps complet 40.500 euros, fent així que els regidors amb dedicació del 50% percebin 20.250 euros bruts anuals i els que tenen un 20%, 14.424,60 euros.
Malgrat que aquesta pujada també ha afectat els regidors de l’oposició -augmentant les retribucions per assistència als plens (400 euros bruts) i per als portaveus de cada grup (100 més)- no ha estat exempta de crítiques. De fet, la líder de l’oposició i número u d’ERC, Marta Espona, assegura en declaracions a Viu Molins de Rei que malgrat que la seva formació va donar suport a l’augment de les retribucions, aquesta pujada “s’hauria d’haver contemplat per al 2024 i no ara a mig camí del pressupost del 2023”. En aquesta línia, Espona remarca que des d’ERC no tenen constància de l’estat actual del pressupost municipal i, per tant, adverteixen que “aquest augment de les retribucions pot anar en perjudici d’altres despeses que també es tinguessin previstes”.