L’arribada dels 2,3 milions d’euros de fons europeus es farà de manera progressiva. Segons la Generalitat, els primers 71.250 euros corresponents al 2023 ja s’han fet efectius i la resta es pagarà en dues anualitats als anys 2024 i 2025. Respecte als retards més recents del projecte, l’alcalde afirma que han estat deguts a la tardança en la resposta d’una consulta que es va fer al Departament.
Una petita part dels fons Next Generation que han arribat a la Catalunya seran per la nova residència de Molins de Rei. En els darrers dies, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va anunciar en roda de premsa l’arribada al territori català de més de 400 milions d’euros dels fons Next Generation pel finançament de més de 750 projectes socials, entre ells, la nova llar d’avis molinenca.
En el document presentat per la Generalitat s’afirma l’arribada de 2,3 milions d’euros per a la construcció de la nova llar d’avis que permetrà traslladar i ampliar l’actual Llar Municipal d’Avis Dr. Josep Mestre i el centre de dia. Si aquest anunci es concreta, el projecte de la residència ja compta amb el finançament per part de la Generalitat.
Segons ha avançat el departament de Drets Socials de la Generalitat a Viu Molins de Rei, l’arribada d’aquests fons es farà de manera progressiva. De moment, però, ja s’han fet efectius els 71.250 euros corresponents a la bestreta 2023. La resta es pagarà en dues anualitats corresponents als anys 2024 i 2025. Pel que fa als terminis per desenvolupar el projecte de la residència, la Generalitat explica que l’horitzó general per a la finalització de la mateixa és al 2025.
En aquest sentit, l’Ajuntament va afirmar fa uns mesos que la nova residència veuria la llum entre finals de 2025 i principis de 2026. Convé recordar que el projecte és una demanda històrica, un tema que apareix de forma continuada en les campanyes electorals de les eleccions municipals, però fins ara mai s’ha acabat de concretar.
Retards i dubtes
Davant les reivindicacions de la PARM respecte a l’estat actual de la residència, l’alcalde, Xavi Paz, va explicar al ple del mes d’octubre que es van produir una sèrie de retards en el procés del projecte que inicialment es tenia sobre la taula. En aquest sentit, Paz va dir que el principal focus de retard “és la compatibilització de l’arribada dels fons europeus amb la línia de treball que estava prevista”. És a dir, no estava clar si els plans del l’Ajuntament eren comptables amb l’arribada dels Next Generation.
En el mateix plenari, l’alcalde va afegir que l’Ajuntament, en tenir l’obra i la gestió de la nova residència en un únic concurs, va haver de consultar a la Generalitat si, fent-ho d’aquesta manera, es podien rebre els fons igualment de forma directa. Paz va concretar que s’havia de consultar el fet que “si l’Ajuntament no fos el que la construïa directament, si era compatible igualment rebre aquesta subvenció de 2,3 milions”. Per tant, segons les paraules de l’alcalde, encara s’havia d’acabar de concretar si el consistori podia rebre l’ajut de la Generalitat en cas que no construeixi directament l’equipament.
Finalment, Xavi Paz, en declaracions a aquest diari, ha aclarit que la Generalitat ha trigat cinc mesos en donar resposta a la qüestió plantejada sobre si la rebuda dels fons europeus eren compatibles amb que la construcció de la residència no la fes directament l’Ajuntament. En aquest sentit, Paz afirma que la Generalitat “ens ha donat llum verda i ens ha aclarit que sí es compatible” i argumenta que l’arribada d’aquesta resposta ha estat el que ha paralitzat l’avenç de la residència en els últims mesos.