La regidora Txell Galobart proposa protegir l’edifici, construït l’any 1854, al Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic de Molins de Rei com a bé cultural d’interès local.
Fa dues setmanes, Adif va enderrocar l’estació de Sant Feliu de Llobregat amb motiu de les obres de soterrament de les vies ferroviàries. L’enderrocament de l’edifici, que no estava protegit, va encendre les alarmes en alguns col·lectius respecte a la preservació de les estacions antigues que queden a la resta de la comarca. L’edifici de l’estació de Molins de Rei, construït l’any 1854, no està protegit i malgrat que les obres de millora actuals no contemplen l’enderrocament de l’estació, altres actuacions futures sí que podrien suposar la fi de l’edifici tal com ha passat en la població veïna. Juntament amb la de Cornellà de Llobregat, la molinenca és l’estació més antiga en funcionament que es conserva a tot l’estat.
És per això que el grup municipal d’Enlaira Molins, representat per la regidora Txell Galobart, presentarà al ple municipal de l’Ajuntament del mes de gener una moció per preservar l’estació incloent-la en el Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic (PEPHA) de Molins de Rei com a bé cultural d’interès local o bé amb protecció urbanística.
De fet, segons apunten des d’Enlaira en la seva moció, el patrimoni històric i arquitectònic local “és un bé preuat que cal preservar, donat que expliquen la nostra història de la vila, els seus valors culturals i formen part dels nostres paisatges i records”. En aquest sentit, apunten que l’estació no està catalogada actualment dins el PEPHA, el que significa que l’estació no està protegida per a les futures remodelacions que pugui patir, fet que provoca “no poder ser valorada” com un edifici històric de la localitat.
Adif va al·legar quan es va intentar anteriorment
És per aquest motiu que des d’Enlaira demanen al ple aprovar la moció per incloure l’edifici de l’estació de Molins de Rei dins el catàleg del PEPHA, en la categoria que determini la Comissió Municipal de Patrimoni. En el seu moment, quan es va aprobar el Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic, es va estudiar la inclusió de l’estació. Però Adif, la propietària de l’equipament, va al·legar que l’Ajuntament no tenia potestat legal per protegir immobles de propietat estatal.
Des del grup municipal expliquen que l’estació actualment està sotmesa a una remodelació, on ja s’han efectuat canvis al vestíbul i a la millora de l’accessibilitat de l’edifici. Unes obres que no suposen en cap cas una amenaça d’enderrocament. Però des d’Enlaira volen avançar-se a futures remodelacions i demanar la protecció de l’edifici, ja que, segons expliquen aquesta inclusió de l’estació al catàleg PEPHA permetrà “tenir un control sobre les actuacions que es puguin fer en l’actual edifici”, tot impedint “accions de millora que suposin una devaluació de l’edifici com a bé històric de la vila”.
Com a veí de Sant Feliu dono tot el meu soport a aquesta iniciativa d’Enlaira Molins. No desitjo que els ciutadans de Molins tinguin que passar aquest tràngol que hem patit els que hem estat lluitant per evitar l’enderroc de la nostra estació.
Teniu una estació única. No en trobareu cap com ella enlloc del món.
Els ajuntaments tenen el deure i la obligació de vetllar per la protecció del patrimoni de la seva ciutat i mai posar-lo en perill amb decisions que, a la llarga, acaben com ha passat a Sant Feliu amb la pèrdua d’un dels elements patrimonials més estimats.