La Fira estrena amb èxit el ‘Planter Innov@’, un nou espai on s’han exposat projectes d’innovació en el sector agrícola. Els emprenedors que han mostrat des de drons fins a microbrots han quedat satisfets de la nova finestra oberta al futur en la part més tradicional.
En un planter on cada cop es compra menys, tant per la competència de les grans cadenes com per la inflació i la sequera, un nou espai ha obert camí per revertir el lent declivi dels últims anys i animar el sector. Es tracta de ‘Planter Innov@‘, una carpa en una posició privilegiada de la plaça de l’Església on diferents empreses han presentat les seves propostes de futur: des de drons per analitzar els camps de conreu a vista d’ocell fins a petits brots per animar els àpats passant per carbó per captar CO2 i retenir millor l’aigua.
“L’espai ha superat totes les expectatives”, valora Jonathan Ramírez, conseller delegat de Rohu Innovations, una empresa constituïda a Molins de Rei fa cinc anys. La companyia està especialitzada en agricultura de precisió i utilitza els drons per analitzar la salut dels conreus. Amb l’ús de la intel·ligència artificial (IA), pot determinar en temps real si una plantació necessita més aigua o pot aguantar un temps sense reg, permetent gestionar els recursos hídrics per zones i d’una manera més eficient, una qüestió essencial en el context actual de sequera.
Ni quan es van crear ni en els anys posteriors, Ramírez i els seus companys es van plantejar ser presents com expositors a la Fira de la Candelera, tot i que venien com a visitants. El nou espai d’innovació els ha anat a buscar i la seva presència encaixa en el nou format. De fet, la Candelera ha servit a Rohu Innovations per presentar una tecnologia poc coneguda entre els agricultors: “Els drons estan al mercat, però és un sector amb pràctiques antigues, aquí hem tancat algunes visites per provar la nostra tecnologia ‘in situ’, per que vegin i comprovin com els pot beneficiar”, explica Ramírez, que ha tingut la seva clientela potencial entre els propis paradistes del planter i altres empreses del sector. Si poden, repetiran, assegura convençut.
Microbrots cultivats al polígon Riera del Molí
Ben a prop dels drons, Jordi Llucià de Brotàlic explicava els beneficis de tastar microbrots, un complement alimentari molt popular al nord d’Europa, però molt desconegut localment. L’empresa, ubicada al polígon Riera del Molí, conrea alfàbrega, api, coriandre, mostassa i pèsol, i comercialitza les primeres fulles, amb totes les vitamines que tenen les herbes i plantes quan han crescut completament. Segons Llucià, qualsevol plat es pot amanir amb els microbrots (carn, peix, cremes i, fins i tot, pizzes), però no recomana fer una amanida exclusivament amb el seu producte, tant intens com l’hortalissa sencera tot i les seves petites dimensions.
Els seus principals clients són grans restauradors. Comercialitzen el producte a través de Mercabarna i acumulen llistes d’esperes que els han anat obligant a ampliar la nau que ocupen en un polígon cada cop més ple d’activitat econòmica. La Fira de la Candelera s’ha convertit en un aparador que li ha obert moltes portes: “Venim a presentar-nos i donem a provar els nostres microbrots, molta gent s’ha apropat a veure què era perquè no ho coneixien”, indica Llucià, constantment interromput per visitants interessats en veure quin és el sabor d’una fulla de mostassa o api.
[Si et fas soci o sòcia del Viu ajudes el periodisme de proximitat i aconsegueixes els Anuaris]
Per a aquells a qui els hagi picat la curiositat, la seva proposta es pot trobar, de moment, a la cadena de supermercats Plusfresc i a mercats de Barcelona com el de la Concepció o el de Sarrià. “Som petits, però ens va molt bé”, celebra Llucià, amb els peus encara a la Candelera i la mirada ja posada en la participació de la fira professional Alimentaria, a través de la qual l’empresa molinenca vol arribar també al consumidor final.
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Parc Agrari del Baix Llobregat, LivingChar, l’Escola Agrària de Noves Tecnologies i Horticultura de Cabrils, el Consorci del Lluçanès i l’ERA, i la Xarxa Catalana de Graners han completat el programa de la primera edició de ‘Planter Innov@‘, on s’han exposat productes però també s’han fet xerrades per explicar les noves tendències en producció vegetal, digitalització i robotització, o sostenibilitat.
Les propostes innovadores, més enllà del nou espai creat exclusivament per elles, també comencen a treure el cap entre la resta de parades d’un planter que busca la fòrmula de l’èxit i pot haver donat amb una de les claus. És el cas de les plantes aquàtiques per reaprofitar aigües residuals del Viver Tres Turons o la recuperació de varietats autòctones d’Arboreco, més resistents a les condicions locals, dues propostes necessàries amb un clima on no plou i es registren temperatures cada vegada més altes.