En general, els firaires asseguren que ha estat una bona fira, però apunten que malgrat el bon temps i la gran afluència de persones, les vendes han estat similars a l’any passat.
Un any més, la Fira de la Candelera ha omplert els carrers de Molins de Rei de gastronomia, artesans i comerciants. El bon temps ha afavorit l’arribada dels visitants a la fira, on s’han pogut veure riuades constants de gent passejant, comprant, bevent vi i, en definitiva, gaudint de la Candelera.
En un any marcat per la sequera, el sector més colpejat ha estat el del planter. Tot i això, els diferents paradistes del sector han apuntat al fet que ha estat una bona fira malgrat les circumstàncies. De fet, en general, els firaires mostren una resposta majoritàriament positiva respecte a aquesta edició de la Candelera, tot i que la gran quantitat de visitants que han trepitjat Molins de Rei durant el cap de setmana no s’ha traslladat en un augment significatiu de vendes en tots els casos.
El sector del planter afectat per la sequera
Ja fa uns anys que el planter, el que és l’origen de la Candelera, arrossega un declivi que està sent difícil de revertir. Tot i això, en aquesta darrera edició, els paradistes celebren l’afluència de persones a la zona on es troben les parades ha augmentat respecte als últims anys. El sector, que a més es troba en un moment difícil a causa de la situació actual de sequera, apunta que les vendes d’aquest any no han estat superiors a altres anys, però, en general, sí que han notat un increment en l’interès de les persones per l’espai del planter.
“Divendres i dissabte van anar molt bé, però diumenge ha estat molt fluix en vendes”, asseguren des de Vivers Queralt, que diuen que ha estat una bona fira “malgrat les circumstàncies actuals”. En aquest sentit, expliquen que malgrat la dolenta situació de dèficit hídric que s’està vivint actualment, “nosaltres que venem vivers no estem notant tant la situació, ja que els podem continuar plantant i venem a un sector molt específic que necessita els arbres”. El gerent de Vivers Queralt, però, reconeix que enguany la sequera s’ha notat en les vendes i malgrat que consideren que ha estat un bon cap de setmana “estem facturant al voltant d’un 20% menys que abans de la pandèmia”, una dada que segons apunta “ens diu clarament que el sector no està remuntant”.
La sequera, però, no és l’únic motiu pel qual els paradistes del planter atribueixen la dificultat per aconseguir bones vendes. De fet, també apunten que la localització, tan allunyada de la resta de la fira, també els perjudica. “Nosaltres al final estem aquí a dalt i la gent quan arriba ja ha passat per gran part de la fira i ha comprat” explica Fèlix Escolà, florista de Sant Feliu que porta més de 30 anys venent a la Candelera. De fet, l’home explica que la zona de vins i embotits “cada cop creix més”, un fet que provoca “que tothom es gasti els diners en menjar i beure” i no pas en altres sectors de la fira. Escolà, en la mateixa línia que la majoria dels paradistes de la zona, també apunta que el cap de setmana “ha estat bo” però que l’afluència constant de persones “no s’ha traduït en un increment generalitzat de vendes”.
Vins i embotits, una combinació perfecta
Si els firaires de la zona del planter havien d’esforçar-se per poder aconseguir més vendes, al Terraplè, en canvi, la fotografia que feien els paradistes era molt diferent. A la zona d’embotits, plena de gom a gom durant tot el cap de setmana, van tancar una Candelera “magnífica” segons apunten alguns dels paradistes. El fet d’estar tan propers a la fira de vins, sumat a la gran quantitat de persones que passejaven per la zona “ha fet que tanquem el cap de setmana amb molt bons números”, apunta el gerent d’Embotits Raima. “La gent normalment ja ve a comprar a la Candelera, però el fet de tenir els vins just aquí darrere ens dona una empenta per vendre una mica més”, explica l’home.
En aquest sentit, la majoria dels paradistes expliquen que han tancat la fira amb números lleugerament millors que a la darrera edició. Des d’Embotits Planoles de fet, diuen que no han parat de treballar en tot el cap de setmana i que hi ha hagut gènere “que vam esgotar el mateix dissabte al migdia”. També apunten que la localització dels vins “és un impuls per nosaltres”, ja que també “ens ajuda a vendre tapes i més quantitat de gènere perquè la gent vol menjar mentre fa el vermut”. La gerent de l’establiment, però comenta que les vendes tampoc han patit un increment molt alt respecte altres anys “però sí que és veritat que es nota la recuperació de la pandèmia i que la localització també ens ajuda”.
Els artesans demanen una localització més centralitzada
Situats entre el carrer Major i el Terraplè, com l’any passat, es trobàven els artesans. Els paradistes del sector, d’igual manera que la resta de firaires, han apuntat a la gran quantitat de visitants que ha rebut la Candelera enguany tot i que, el sector, torna a posar en dubte la localització que tenen a la fira. En aquest sentit expliquen que, a banda dels paradistes que tenen el seu estand als carrers principals, la resta es troben en zones “que no son de pas per als visitants” un fet que asseguren que els perjudica en les vendes. A més, molts d’ells demanen que es faci un replantejament del recinte firal i es pugui moure la zona de cultura a carrers més transitats.
[Fes-te soci del Viu i aconsegueix els Anuaris]
Des de la parada de La Cacerola de Barro expliquen que per ells ha estat una bona fira, ja que “de moment estem venent més o menys el mateix que l’any passat”. La María, que és la propietària explica que també les seves vendes “són causades per la situació que tenim, perquè ens trobem justament davant la plaça del Palau”, un fet que apunta que “ens ajuda a poder estirar les vendes una mica més”.
Als que no els va anar tan bé va ser a aquells paradistes que es trobaven als carrers entre la plaça del Palau i el Terraplè, ja que asseguraven que es trobaven en una zona poc transitada. Albert Parés, que ven pòsters antics, explica que l’augment de la zona de vins i embotits els perjudica, ja que “la gent es gasta els diners en beure i menjar i després ja no se’ls gasta en altres coses”. L’home apunta que aquest fet, sumat a la localització “no ens ajuda a donar una empenta als nostres negocis” i demana tornar a la zona del mercat, ja que “allà veníem molt més que no pas aquí”. No és la primera vegada que alguns artesans es queixen de la localització, tot i que els han canviat de lloc en més d’una ocasió.
Estaria força bé que la persona que redacta la notícia tingués un mínim de coneixement sobre el que està escrivint: el sector d’artesania no es situa entre “el carrer Major i el Terraplè”, ja que el carrer Major també forma part del sector. Per altra banda, els expositors situats “entre el Palau i el Terraplè”, és a dir, al carrer Rubió i Ors, no son pas del sector d’artesania, sinó d’Arts i Brocanters. Només és necessari mirar un plànol de la fira per obtenir aquesta informació. Siguem rigurosos, si us plau.