L’entitat denuncia que les franges de protecció s’estan fent sota un projecte de l’any 2012 i demanen que s’adaptin a les circumstàncies actuals de Vallpineda i la Rierada. L’Ajuntament defensa que el criteri ha estat aprovat pel Parc de Collserola i que té en compte les necessitats de la riera de Vallvidrera.
Els representants de l’entitat SOS la Rierada es van manifestar a la plaça de l’Ajuntament per protestar contra les franges perimetrals de seguretat que protegeixen els barris de Vallpineda i la Rierada davant possibles incendis. Segons denuncien des de l’entitat, aquestes franges s’estan desenvolupant sota un projecte de l’any 2012 i demanen al consistori actualitzar la creació d’aquestes franges a la situació actual dels habitatges.
A més, també denuncien que en alguns casos les franges s’estan executant a una distància d’uns 200 metres de les cases, un fet que apunten “deixaria uns 200 metres de bosc entre les franges i les cases que hauran de mantenir els propietaris”. En altres paraules, que els plans no es corresponen amb la realitat urbanística actual i reclamen actualitzar el plànol a la situació actual de les cases. Des de Sos la Rierada es rebutja els plans d’urbanització del barri. De fet, s’ha arribat als tribunals. Cal recordar que l’actual pla pel qual s’estan construint aquestes franges va ser aprovat per totes les administracions competents al Parc Natural de Collserola.
Protegir el bosc i la riera de Vallvidrera
A més de la falta de protecció dels habitatges, des de l’entitat també asseguren que el projecte que s’està duent a terme recull l’eliminació de sotabosc i arbrat a diferents trams de la riera de Vallvidrera. De fet, apunten que les franges de protecció no tenen en compte davant la conca de la riera de Vallvidrera.
En aquesta línia, apunten que actualment s’està desenvolupant un pla de Conca “per a la gestió i protecció de la riera” on participen les diferents administracions implicades en la seva gestió. A més apunten que la riera “és un espai fluvial d’importància reconeguda al decret de creació del parc natural i que forma part d’una Reserva Natural Parcial” i demanen a l’Ajuntament que adapti la creació de les franges que passen per la conca -que encara no s’han començat a fer- a aquest pla de protecció que s’està elaborant amb l’objectiu principal “de preservar la seva biodiversitat”.
El projecte no es pot modificar perquè no hi ha urbanització, segons l’alcalde
L’alcalde, Xavi Paz, en declaracions a Ràdio Molins de Rei, ha explicat que les franges de la Rierada i Vallpineda formen part d’un projecte que ha estat aprovat per totes les administracions competents al Parc Natural de Collserola. Respecte a la modificació del projecte que demanen des de l’entitat, Paz afirma que “el projecte no es pot modificar perquè encara no hi ha urbanització” i ha puntualitzat que l’actual projecte “té en compte les necessitats de la riera de Vallvidrera”.
Sr. Paz, el projecte de les franges s’ha de modificar precisament perquè encara no hi ha urbanització. S’ha d’adequar a la realitat física que hi ha als barris de muntanya. Actualment només s’adapta a uns plànols i això fa que les franges siguin inútils en mols casos.
El projecte que voleu aprovar no pot adaptar-se als criteris actuals del Consorci del Parc de Collserola perquè és de 2012. Estem al 2024.
¿ Quien és el que miente más , el Sr. Alcalde que parece que todo lo que pisa es un fracaso, SOS Rierada ó el Consorci del Parc de Collserola ?
Fer les franges actuals segons una hipotètica futura urbanització, que a més té un Contenciós judicial interposat al seu Pla Parcial, i el seu Pla de Reparcel·lació amb un recurs de 38 parcel·les que l’ajuntament no ha pogut contestar des de… 2017, i estassar les franges a 200 metres de les cases actuals i deixant-les rodejades de bosc és un absurd que desafia tota lògica, sr. alcalde. Un projecte que suposaria afectar la llera de la riera a la zona de la font de l’Espinagar, quan hauria de quedar protegida, mentre les cases més properes queden a l’altra banda de l’esplanada buida del “camp de futbol”, com es veu al plànol, es una insensatesa. Fer les franges a tocar del torrent, pretenent protegir unes cases inexistents a la zona esquerra de la Avda Verge de Montserrat pujant cap a Vallpineda que quedaran separades de la franja per metres de bosc, és un altra desafiament a la realitat. “Protegir” les cases inexistents de les parcel·les buides que queden baixant a la dreta, al plànol abans de la capella i del restaurant, per molt que en el Pla Parcial recorregut se les quedi l’ajuntament, no te sentit….
Segons declaracións en directe al programa del dimecres dia 28 de febrer, dedicat al Sr. alcalde Xax Paz Penche , Ara estrableixen una “Taxa” per fer les franjes de seguretat que ja han començat a fer-se desde el gener 2024 i es rependrant a finals d’octubre, i ho ferà l’empresa municipal MolinsInvers com a servei de jardineria . Certament s’han perdut subvecions , pero això es un tema entre el Parc i la Generalitat , i és en si es tenen de fer o no franjes en pendetnts de 40º . L’ajuntament no hi te res a veura, Els punts que SOS va demanar a l’ajuntament el mes de març del 2023 que el vagin esperant amb un violí tocant…. Les franjes es fan segons el criteri del Parc de Collserola i els seus tecnics, i son ells els que marquen els criteris, el mapa està elavorat des de el 2000 i per el que marca la actual urbanització del PGU aprovat al 2017 ,