Què proposem per defensar Residu Mínim front les pressions per a què Molins de Rei abandoni el model residu Mínim
Hi ha cinc municipis del Baix Llobregat que disposen d’un model propi, Residu Mínim (RM), per recollir i recuperar els residus generats i Molins de Rei és el més gran en població.
Els cinc municipis fan la recollida amb modalitats diferents: contenidors oberts a Molins; tancats al Papiol; o Porta a Porta a Torrelles i Corbera, però tots comparteixen el model de separació en 4 fraccions i obtenen entre els millors resultats de recuperació de residus de tota l’Àrea Metropolitana.
Els municipis Residu Mínim no han implantat el contenidor groc o recollida pels envasos perquè la Directiva de Residus de la UE i la Llei estatal diuen clarament que són els productors dels residus (envasos i d’altres) qui se n’ha de fer càrrec del cost de recollir-los i recuperar-los.
La recollida de residus és una competència municipal i RM simplifica la separació que fa la població per mitjà de 4 contenidors: vidre / paper /orgànic / inorgànic (envasos i resta de materials).
La responsabilitat de recuperar la matèria orgànica és dels veïns que paguen el cost per mitjà de la taxa municipal de residus. Les restes orgàniques es duen a la planta de Torrelles on s’obté compost de qualitat apte per aplicar a l’agricultura ecològica.
La responsabilitat de recuperar els envasos correspon als productors. Els materials inorgànics es duen a la planta de triatge de Molins on es separen TOTS els envasos recuperables el que permet quantificar el cost que els productors agrupats en el poderós lobye ECOEMBES han de pagar als ajuntaments pel cost de recollir-los.
ECOEMBES no veu amb bons ulls el model RM i prefereix el model de cinc contenidor (paper; vidre; orgànica, envasos i rebuig) perquè sap que només haurà de pagar els envasos recollits al contenidor groc i que siguin els ajuntaments (la població) qui paguin la recollida de la major part d’envasos que van a parar al contenidor de resta, a les papereres, o fins i tot al terra i al medi natural.
El problema ha vingut quan l’Agència de Residus de Catalunya s’ha posat al servei d’Ecoembes i diu ara que no vol acceptar el model RM amb l’excusa que la Directiva i el Reglament d’Envasos no admeten models que no separin la fracció d’envasos … però IGNORA que alhora preveu una excempció (Art. 25.6 i 27 de la llei de residus) quan els municipis demostren que compleixen un d’aquests supòsits: obtenir bons resultats, o disposar de sistemes de separació fiables. Doncs RM compleix ambdues condicions, té els millors resultats de recuperació d’envasos de tota l’AMB i disposa d’una planta de triatge a Molins per seleccionar-los.
L’ARC està pressionant els municipis RM per a què afegeixin un nou contenidor groc als carrers pels envasos, amenaça de no reconèixer el model en la nova Llei de Residus catalana i permetre que ECIOEMBES no pagui els envasos recuperats a la planta de Molins com els recuperats al contenidor groc!. La situació és greu i alguns municipis poden tenir la temptació de cedir la seva autonomia municipal.
Cal doncs defensar el model Residu Mínim i la millor manera és que l’ajuntament de Molins lideri amb la resta de municipis RM i amb l’AMB les gestions per a què es reconegui l’excepcionalitat prevista i es reforci el model que permet fer que els responsables de posar en circulació els residus paguin el cost i impedir que ho paguem els ciutadans com fins ara.
Aquesta actuació valenta pot i ha de provocar un canvi a tot Catalunya!. Convidem la ciutadania de Molins de Rei a fer costat en aquesta defensa del modelResidu Mínim.
Josep Moner. Secretari del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC)
A la pregunta de : Què proposem per defensar Residu Mínim (RM) front les pressions de la Generalitat (Agència de Residus de Catalunya i empreses privades ECOEMBES ) per a què l’Ajuntament de Molins de Rei abandoni el model actual de Residu Mínim (RM)
Primer de tot, l’ imatge del article , d’uns contenidors de Molins de Rei a on hi apareix el contenidor groc ,no és correcta.
Molins de Rei sempre ha estat pioner en aquestes coses i sempre ha volgut destacar cobre els demés municipis de la comarca , com els 5 municipis del Baix Llobregat que disposen d’un model propi, Residu Mínim (RM), amb unes dependencies a part ( nau al poligon El Moli) per recollir i recuperar els residus generats . Molins de Rei és el el municipi més gran en població i a on els politics , començant per ICV sempre han volgut diferenciar-se dels demés . Un fracàs d’innovació van ser els “panels solars” que mai van funcionar i que es van vendre per xatarra.
Els 5 municipis indicats , també es van deixar portar el seu dia per polítiques ecologistes d’esquerres (ICV, CUP, etc ) i es van apuntar a fer la recollida RM , amb modalitats diferents: contenidors oberts i trecats a Molins; contenidors tancats i carga amb camió lateral al Papiol; o Porta a Porta ( que també es volia fer al Molins de Rei) a Torrelles i Corbera, i tots comparteixen el model de separació en 4 fraccions i sembla ser , encara que no es reflexe en el rebut municipal , de que obtenen entre els millors resultats de recuperació de residus de tota l’Àrea Metropolitana.
La recollida dels envasos segons la Directiva de Residus de la UE i la Llei estatal diu que són els productors (els envasadors, les grans superficies comercials, etc ) dels residus (envasos i d’altres) qui se n’ha de fer càrrec del cost de recollir-los i recuperar-los i en aquets 5 municipis l’Ajuntament te de pasar-lis factura, realment o fan ? , ja que la recollida de residus és una competència municipal i al magatzem de triatge de RM es fa la separació .
Al rebut sols hi figura lel cost de recuperar la matèria orgànica i és el que els veïns de Molins que paguen el cost per mitjà de la taxa municipal de residus ? .
La responsabilitat de recuperar els envasos correspon als productors agrupats a ECOEMBES i aquet ha de pagar als ajuntaments el cost de recollir els envasos.
ECOEMBES no veu amb bons ulls el model RM i creu que que només hauría de pagar els envasos recollits en contenidors grocs i que siguin els ajuntaments (la població) qui paguin la recollida de la major part d’envasos que van a parar al contenidor de resta
El problema ha vingut , com sempre , per influéncies i corrupcións administratives del pais, quan l’Agència de Residus de Catalunya s’ha posat al servei d’ECOEMBES, i diu ara, que no vol acceptar el model RM amb l’excusa que la Directiva i el Reglament d’Envasos no admeten models que no separin la fracció d’envasos … i bla, bla, bla…
L’Agència de Residus de Catalunya està pressionant els municipis RM per a què afegeixin un nou contenidor groc als carrers pels envasos, i amenaça de no reconèixer el model en la nova Llei de Residus catalana, que permetrà que ECOEMBES no pagui els envasos recuperats a la planta de triatge de Molins
Amb la meitat dels contenidors oberts trencats a Molins i sense contenidors de futur per camions de recollida lateral , cal que lideri quelcom ? Volem provocar un canvi a tot Catalunya ? . Ara del servei de residus s’hen ha fet càrrec de 1 + 1 anys MOlinsinvers pero tard o dora el servei te de tornar per concurs a la empresa privada. No ens tenim que enrrocar en res, sols mirar el que fan a altres municipis….. res de ser pioners…
Segons declaracions de l’alcade Xavi Paz Penche (PSC) al seu programa dels dimecres al matí a Radio Molins de Rei “preguntes al alcalde”, del sis 20 , de que l’Ajuntament de Molins ha rebut amenaçes en forma económica de la Agencia Catalana de Residus (ACR) i l’alcade ha demanar a consell a l’Area Metropolitana de Barcelona AMB desde fa un any i mig . Ara l’Ajuntament es trova en la disyuntiva de continuar amb el RM o adaptar-se a la modernitat actual , i el PSC no te cap intenció de liderar res , i menys la defensa del RM. El preu per kg de vidre del contenidor groc es superior al que ECOEMBES (coca cola) paga pel “vidre brut” i trencat que s’obté a la planta de triatge de Molins.
L’alcade Xavi Paz no vol pendre cap decisió romántica i anclada en el passat, i posa en questió el baix preu per kg del vidre brut a la planta de triatge. L’AMB (tribut metropolità) també hi vol possar cullerada. i rebrá 1 millio d’€ a repartir entre els 5 municipis , S’ha de negociar una bona transició ó seguir enrrocats amb el RM ja que hi ha una pressió ideológica de la Agencia Catalana de Residus i ECOEMBES pel groc , en contra dels index de reciclatge que te el AMB ?
Tot es solucionará després de la reunio dels alcaldes amb el director de la ACR després de Semana Santa. Ciutats com A Coruña o com Cordoba també estan introduint el contenidor groc de carga lateral i el RM s’està quedant sense referents a Catalunya i a España , ECOEMBES no valora el vidre brut del RM
L’ alcalde s’inhiveix i serán els técnics els que decidirant…… una cosa o altre…
Els residus que dipositem en el contenidor groc tècnicament se’ls anomena envasos domèstics lleugers. I consiteixen en envasos de plàstic, capses de llet (brics) o de beguda, envasos metàl·lics com poden ser conserves de menjar en llauna ó refrescos.
Pel que fa a les llaunes de refrescos o deconserves de menjar ( llaunes de sardines…) són envasos 100% reciclables mitjançant processos per fondre l’acer i poder-li donar una altra vida. Dels envasos de plàstic i les boses de plastic es poden fabricar altres bosses, mobiliari urbà, senyalització o obtenir nous envasos d’ús no alimentari.