Cada cop són més freqüents els casos de pacients amb dolor generalitzat o fibromiàlgia que acudeixen a la consulta buscant alleugerir aquest mal. També es donen casos de pacients amb migranyes, vertígens i mals de cap.
Una tècnica que solem indicar és la teràpia craneosacral, una tècnica que, a més a més també pot ajudar en persones amb ansietat, depressió, nerviosisme, estrès i insomni.
Què és la teràpia craneosacral?
La teràpia craneosacral és una tècnica manual molt subtil que ajuda a restablir els processos naturals de reequilibri i curació del cos, alliberant i reorganitzant les diferents tensions existents.
Restableix també la salut a nivell emocional, actuant sobre el sistema nerviós central i perifèric i sobre el sistema hormonal.
La teràpia craneosacral s’aplica a la consulta, en un ambient de silenci, tranquil·litat i a temperatura agradable. El pacient percebrà una molt lleugera i suau pressió, realitzada per part del fisioterapeuta en les diferents zones del crani (suboccipital, frontal, temporal, esfenoides…).
Aquesta pressió mantinguda, fixa i en un temps determinat, provocarà una modulació del sistema neurovegetatiu, de la freqüència cardíaca i de la tensió arterial, disminuint així l’estat d’ansietat i/o estrès del pacient.
Després de cada sessió, el pacient experimenta un estat de relaxació que el porta a una sensació de connexió amb si mateix, de benestar i de desbloqueig òptim.
Per a qui està indicada?
Aquesta tècnica està indicada per a persones amb:
- Migranyes, vertigen, mal de cap.
- Ansietat i nerviosisme. Estrès.
- Depressió.
- Alteració del caràcter.
- Insomni.
- Fibromiàlgia-fatiga crònica.
- Malalties psicosomàtiques.
- Dolor generalitzat.
- Sinusitis.
Demostrat científicament
La teràpia craneosacral està científicament provada. En primer lloc, fixem-nos en un estudi realitzat a 681 pacients amb diversos dolors, entre ells, dolor a les cervicals, migranyes, mals de cap, fibromiàlgia, epicondilitis i dolor pèlvic.
Es mostren millors efectes obtinguts amb la teràpia craneosacral que amb altres teràpies manuals en la intensitat del dolor i la discapacitat. Aquests millors efectes obtinguts perduren passats 6 mesos de la intervenció.
D’altra banda, hi ha un altre estudi que es va fer en 50 pacients amb migranya. A 25 dels pacients se’ls va realitzar un tractament amb teràpia craneosacral, mentre que als altres 25 se’ls va fer un tractament placebo (se simula el mateix tractament però sense les pressions als llocs adients).
Després de 8 sessions d’intervenció, el grup que va rebre la teràpia craneosacral va presentar una reducció del dolor, reducció de la freqüència dels episodis, millora de la funcionalitat i menys discapacitat i menys necessitat de medicació, al contrari que el grup que no havia rebut aquest tractament.
Al Centre Casals de Molins de Rei combinem aquesta tècnica amb moltes altres per augmentar la seva efectivitat. L’acupuntura, la fisioteràpia, la radiofreqüència Indiba i altres tècniques poden potenciar el seu efecte.
Vine al Centre Casals i t’ajudarem!
Dra. Montse Casals
Fisioterapeuta i acupuntora del Centre Casals de Molins de Rei