La regidora d’ERC i representant del consistori a l’AMI, Marta Espona, va presentar el text on es demanava l’adhesió de l’Ajuntament a la comunitat del nou congrés i donar suport així a la cultura catalana. La moció va ser aprovada per unanimitat.
El ple municipal ha aprovat a la convocatòria ordinària d’aquest mes de març una moció de l’Associació Catalana de Municipis (AMI) de suport a la tornada del Congrés de Cultura Catalana. El text, que va ser presentat per Marta Espona com a representant del consistori a l’AMI, planteja la celebració d’un nou Congrés de Cultura Catalana, després de més de 50 anys sense la convocatòria del congrés, i demanava l’adhesió de l’Ajuntament de Molins de Rei a la comunitat i participació d’aquesta nova convocatòria.
Marta Espona, com a portaveu d’ERC al consistori, també va voler afegir per part del grup municipal volien valorar els esforços que va fer el Congrés de Cultura Catalana durant els anys que va estar en funcionament. En aquest sentit, va destacar que “va ser l’eina que ha fet possible que el català estigui parlat per 10 milions de persones i sigui la novena llengua en nombre de parlants a Europa”. A més, va afegir que el congrés “aborda problemàtiques comunes a tots els habitants dels països catalans, per això com a representants, donem suport a la moció i a les activitats que es vulguin impulsar per avançar”.
La resta de grups van donar suport a la moció
La resta de grups que conformen el ple van mostrar el seu suport a la moció presentada per Marta Espona com a representant de l’AMI. Des d’Enlaira Molins, Txell Galobart va apuntar que la tornada de l’organisme “és molt important” perquè, segons apuntava, “cal protegir la nostra cultura catalana, especialment pel que fa als veïns i veïnes del País Valencià i Balears que estan patint una censura amb els governs totalitaris”. En la mateixa línia, el portaveu dels Comuns, Lucas Ferro, va afegir que és interessant la tornada del congrés “especialment en aquest moment social que estem vivint” i va avançar que des del seu grup donarien el seu suport.
La regidora d’Ara Molins, Eva Janés, també va manifestar el suport del grup i va afirmar que cal protegir la cultura i “no oblidar el passat, protegir el present i vetllar pel futur”. En aquest sentit, va apuntar que la tornada del congrés “és un mecanisme per donar suport a la participació ciutadana i és un pas endavant per continuar preservant la nostra cultura catalana”. L’alcalde, Xavi Paz, va apuntar que actualment “hi ha qui planteja derogar drets i donar marxa enrere” i que cal treballar per la cultura i tot el que “presenta la moció”. Finalment, el text va ser aprovat per unanimitat del conjunt de regidors i regidores.
Un projecte col·lectiu i il·lusionant
Entre els anys 1975 i 1977 es va celebrar a Catalunya un congrés en defensa de la cultura catalana, promogut pel Col·legi d’Advocats de Barcelona. De seguida que es va iniciar el congrés, es van començar a adherir diverses persones i entitats, fet que va donar fruit a un congrés amb una forta implicació popular i que vetllava per la revisió i actualització dels elements de la cultura catalana de cara al futur.
El congrés, però, no es va celebrar més, i ara l’AMI proposa la tornada del Congrés de Cultura Catalana. El congrés, com a organisme, té com a objectiu detectar els problemes estructurals de l’impuls de la llengua i la cultura catalanes i aconseguir la normalització cultural dins el marc de llibertat d’una societat catalana democràtica. En aquest sentit, des de l’AMI apunten que el paper d’aquesta nova etapa del congrés ha de servir per “redescobrir-nos, redefinir-nos i tornar a empoderar-nos”. A més, també apunten que “volem que el nou congrés sigui un gran projecte col·lectiu i il·lusionant, un esclat de creativitat, d’idees i de veus, amb pluralitat i diversitat”.