Iniciativa recupera el seu esperit més social proposant una “comissió de garantia” amb la participació dels ciutadans i que defensi els drets universals des del món municipal. La moció no aconsegueix ser aprovada pels vots en contra de l’equip de govern -PSC i CiU- i l’abstenció del PP.

Perdre l’alcaldia de la manera que ho van fer, després de liderar l’Ajuntament de Molins de Rei en gairebé tots els períodes des de la recuperació de la democràcia, deu ser molt dolorós. Assimilant aquest cop, Iniciativa per Molins de Rei va entrar en un període de reflexió intern amb una activitat política relativament reduïda, com a mínim de cara a la galeria.
Després d’un temps, Iniciativa ha despertat proposant al ple municipal la creació d’una “comissió de garantia dels drets socials” a Molins de Rei amb l’objectiu de “garantir els drets socials des de l’administració municipal” en el context de retallades per part del govern d’Artur Mas. Segons el text de la moció, la comissió “establirà mecanismes efectius per quantificar l’impacte de les retallades a Molins de Rei” de la mateixa manera que “intervindrà, en funció de les necessitats i situacions detectades, posant especial atenció en la detecció de retallades en els serveis i drets universals, amb especial atenció als que puguin generar exclusió social”. En definitiva, un òrgan d’estudi de l’efecte de les retallades a Molins de Rei i ajuda per aquells que ho necessiten.
Aquesta comissió estaria composada per una “representació de totes les forces polítiques i la presidència de l’alcalde” però també per “representants d’entitats socials i ciutadans amb interès en participar-hi” assegurant d’aquesta manera la “representativitat de les entitats de la Vila, de les associacions de veïns, dels sindicats i empresaris i, especialment, dels homes i dones de Molins de Rei”.
En menor o major grau, no és la primera vegada que els partits polítics de Molins de Rei posen sobre la taula la participació ciutadana en la política activa. Per exemple, durant la campanya electoral de les passades municipals, la CUP va proposar una “democràcia real” on “els polítics comptin amb els ciutadans a partir de consultes”. CiU apostava per la creació d’un “consell de vila” amb la representació de “la societat civil, representants de les entitats de tot tipus, empresaris, treballadors i tots els partits polítics” i el PSC va parlar d’una “taula de seguiment de la crisi”.

Tot i això, la proposta d’Iniciativa no va prosperar degut al vot de qualitat de l’alcalde propiciat per l’empat tècnic amb vots en contra de PSC i CiU, els vots a favor d’ICV, ERC i CUP i l’abstenció del PP. L’equip de govern va justificar el seu vot en contra argumentant que la comissió havia de tenir un objecte d’estudi més ampli i no només de l’efecte de les retallades a Molins de Rei. L’alcalde, Xavi Paz, va dir que “nosaltres ja vam parlar d’una proposta similar en aquesta sala de plens” i el primer tinent d’alcalde, Joan Ramon Casals argumentava que aquesta iniciativa havia de parlar “no només de les retallades, sinó també de fer front a la crisi” tot i que els dos van declarar la seva intenció d’estudiar i perfeccionar la proposta.
Per la seva banda, tots els grups de l’oposició menys el PP van votar a favor de la moció. Roger Castillo (CUP) afirmava que “pot ser una molt bona eina si tothom se la creu” i Jordi Romeu (ENMR) opinava que la proposta d’ICV “lligava amb el que nosaltres deiem durant la campanya”.
Arcas desperta
Després d’uns mesos d’estar hivernant, l’exalcalde de Molins de Rei, Ivan Arcas, sembla que ha despertat políticament. No és anecdòtic que ara adopti un interès sobtat per les noves tecnologies que aporten una nova manera d’arribar al ciutadà participant, per exemple, en debat que es realitza a Twitter sobre el plens. Els altres grans damnificats de les passades municipals i un dels seus socis de govern, Esquerres per Molins de Rei, en canvi, van apostar per un model de renovació profunda.