El vot de qualitat de l’alcalde decideix la votació sobre les ordenances municipals 2015. La sociovergència molinenca no aconsegueix el suport de cap regidor de l’oposició, que tenia un vot menys del que és habitual degut a la renúncia de Jordi Romeu al ple anterior.

La geometria variable que utilitza el govern municipal format per CiU i PSC gairebé cau en la votació de les ordenances municipals 2015, últimes de l’actual mandat. Només el fet que l’oposició es trobés amb un regidor menys -els tràmits administratius no van arribar a temps per fer efectiva la substitució de Jordi Romeu per Toni de la Flor– va fer possible que les ordenances s’aprovessin. I és que després de l’empat a 10 regidors a favor i 10 en contra el vot de qualitat de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), va ser decisiu. Fins i tot el PP, que en reiterades ocasions ha donat suport a la sociovergència en aquest tipus de votacions, va votar-hi en contra. Aprovació in extremis.
Un dels arguments de l’oposició per negar-se a aprovar unes ordenances que congelaran la majoria de taxes va ser l’errada del govern en la primera proposta d’IBI, explicada per Viu Molins de Rei hores abans del ple extraordinari on es va fer la votació. Roger Castillo, portaveu de la força majoritària de l’oposició, la CUP, va assegurar que havien sentit “estupor” al veure que el govern feia arribar la nova proposta d’IBI a “menys de dues hores del ple”. Coincidia Emilio Ramos, del PP, qui afirmava que “no es pot enviar una modificació a dues hores del ple”.
La resta de partits també van fer sang amb aquesta errada. Fins i tot algun com ERC tenia preparada la seva intervenció en base l’error de càlcul del govern. La portaveu republicana, Sílvia Guillén, va demanar “més transparència” en la informació que reben els ciutadans sobre l’IBI. El regidor d’Hisenda, Miguel Zaragoza (PSC), va reconèixer que no havia estat una situació “còmode”. Si no s’haguessin adonat a temps, el rebut de l’IBI hauria pujat l’any vinent contradient el que van anunciar. Ara, amb l’error solucionat, romandrà congelat tal i com van dir. A temps, com a mínim pel que fa les conseqüències econòmiques sobre la ciutadania molinenca.
La tarifació social, cavall de batalla
Tot i que durant aquesta legislatura s’han anat introduint bonificacions per fer que la gent amb menys recursos pagui menys pels serveis que presta l’Ajuntament, Iniciativa i la CUP van demanar aprofundir en el concepte de tarifació social. De fet, aquest va ser el principal argument del vot contrari dels ecosocialistes. “El concepte de tarifació social no està interioritzat”, va denunciar Sergi Conde.
“La tarifació social ha estat el nostre cavall de batalla aquesta legislatura i, després de tres anys, no ens hem sortit”, va afirmar el regidor d’Iniciativa abans d’anunciar que enguany, al contrari del que van fer l’any passat, no facilitarien l’aprovació de les ordenances. “Volem una tarifació social completa on els que tenen menys paguin menys i els que tenen més paguin més” va incidir Castillo per la seva banda, rebutjant el “sistema de bonificacions” instaurat pel govern.
El PP, preocupat pels bars
Un dels arguments que l’únic de regidor del PP al municipi, Emilio Ramos, va esgrimir per votar en contra de les ordenances tenia a veure amb els bars. “Ja sé que moltes vegades se m’acusa de visitar molt els bars, i és veritat, com a bon espanyol”, va afirmar durant la seva intervenció. Ramos va denunciar que “els bars que generen molta escombraria paguen el mateix que els que generen poc”. “Això no pot ser”, va denunciar el popular indignat.