Sota el nom de Desenvolupament Estratègic de Vila (DEV), la sociovergència recupera l’antiga àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local (DIPEL), que els socialistes van suprimir a inici de mandat per reduir el gruix de la corporació. La recuperació s’atribueix a “potenciar l’economia” enmig de crítiques de l’oposició.
Després de la polèmica que van generar algunes de les mesures econòmiques aprovades per pal·liar els efectes econòmics i socials de la crisi sanitària, el ple extraordinari telemàtic de la Covid-19 també va estar marcat per la recuperació de l’antiga àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local (DIPEL), que va rebre crítiques unànimes de l’oposició.
Es tracta d’una àrea que el PSC va suprimir en començar el mandat en considerar que es tractava d’un àmbit prescindible i argumentant que calia reorganitzar l’Ajuntament per reduir costos. En aquell moment la decisió no va agradar gens a Junts per Molins, que va titllar de “greu error” l’eliminació de DIPEL.
Ara, amb l’entrada dels postconvergents al govern municipal, els socialistes cedeixen i acorden recuperar l’àrea sota el nom de Desenvolupament Estratègic de Vila (DEV), que tot i el canvi de nomenclatura manté el mateix esperit que l’antiga DIPEL.
El primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez (Junts per Molins), argumenta que la recuperació de l’antiga DIPEL és necessària per “potenciar l’economia i el comerç, profundament tocat per la crisi sanitària”. Des de l’oposició, però, ho veuen una despesa innecessària que engreixa el cost de la corporació de cara a la ciutadania i critiquen que els socialistes apostin per recuperar l’àrea quan van ser els primers en suprimir-la.
“Es nota que Junts per Molins ha entrat al govern”, va etzibar el regidor de la CUP, Josep Raventós, al ple municipal telemàtic, que era el primer des del pacte de govern de principis de març que va significar el retorn oficial de la sociovergència a l’Ajuntament. Des de les files d’ERC, la regidora Marta Espona també va criticar que “la reorganització no aporta res nou, només una despesa més”.
Més incisiu va ser el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera, que en la sessió plenària va preguntar als socialistes què els havia fet canviar de parer per recuperar una àrea que ells mateixos havien suprimit per reduir costos: “Què ha canviat des de l’inici del mandat fins ara?”.
Des de Cs, la regidora Laia Cassauba, considera que “amb aquesta recuperació es torna enrere”. També ho creu Ana Aroca, de Molins Camina Podem, que considera que “el govern municipal s’hauria de centrar a solucionar els problemes de recursos humans que té el consistori, i no a crear més àrees”.
Però, per a Ramon Sánchez, “les crítiques són producte del desconeixement que és té cap a la tasca que desenvolupava l’antiga DIPEL, que és fonamental per al teixit productiu”.
“El país que tenim és gràcies a Convergència”
Els retrets també van anar encaminats cap a les polítiques dels postconvergents, que van ser els creadors de DIPEL i que sempre en van defensar el seu paper mentre van governar. El regidor cupaire Josep Raventós va qualificar l’àrea de “herència convergent”. Un punt de vista compartit per altres forces polítiques.
Davant de les crítiques, Sánchez també va aprofitar la seva intervenció per lloar el llegat polític de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i per proclamar-se’n “profundament orgullós”. En paraules del primer tinent d’alcalde i portaveu de Junts per Molins, “el país que tenim és gràcies a Convergència”.
Un discurs que va generar más retrets. La regidora Aroca, de Molins Camina Podem, es va mostrar sorpresa davant les lloances de Sánchez: “Gràcies a Convergència tenim el territori de l’Estat amb més retallades en Educació i Sanitat i amb més barracons”.
L’oposició tem que els socialistes recuperin altres projectes postconvergents
El debat polític que va generar la recuperació de l’àrea de DIPEL també va fer aflorar la preocupació d’alguns partits de l’oposició, que temen que a partir d’ara els socialistes recuperin antics projectes postconvergents que no han tirat endavant al plenari. L’alcalde, Xavi Paz, però, no creu que s’hagi de generalitzar i s’ha compromès al plenari a respectar els “acords presos anteriorment”.