Les ordenances fiscals del 2021 que proposava el govern municipal han tirat endavant amb els vots d’ERC Molins i Cs. Molins Camina Podem i Molins en Comú s’hi han abstingut, i la CUP hi ha votat en contra.

Les ordenances fiscals que el govern municipal volia aprovar per al 2021, i que només augmenten la taxa municipal de les escombraries, ja tenen llum verda definitiva. El ple municipal les va aprovar en una sessió extraordinària amb els vots a favor del govern municipal –integrat pel PSC i Junts per Molins i que ostenta majoria absoluta– i els d’ERC i Cs.
Però, tot i anunciar una congelació de la majoria de taxes municipals a causa de la pandèmia, les noves ordenances no van convèncer tothom. Des de Molins en Comú, el regidor Gerard Corredera, va retreure al govern municipal “no apostar per una tarifació social més esglaonada”, així com un “injustificat” augment de la taxa d’escombraries: “Apugen la taxa però no en milloren el servei”, els va etzibar.
Les crítiques també van arribar des de les files de la CUP, que consideren que el govern municipal hauria de plantejar les bonificacions de la taxa d’escombraries en funció de la generació de residus i no pas pel nombre de viatges que es facin a la deixalleria, tal com ha anunciat l’executiu municipal.
“Si realment l’objectiu que tenim és fomentar el reciclatge i afavorir el medi ambient, aquest hauria de ser l’enfocament”, va dir el regidor de la formació Carles Ros al debat de les ordenances, que es va haver de fer telemàtic a causa de l’empitjorament de la situació sanitària.
Els anticapitalistes també s’oposen a les ordenances plantejades perquè, diuen, “són poc redistributives”. En paraules de Ros, “el govern municipal confon la bonificació amb la tarifació social, que vol dir que la ciutadania pagui els serveis públics en funció de la seva capacitat adquisitiva”. Aquesta crítica ha estat repetida en infinitat d’ocasions durant els últims anys al plenari.
Des del PSC i Junts per Molins, però, defensen que apliquen la tarifació social des del 2012. L’entenen d’una manera diferent a la CUP. En el debat, el regidor de Finances, Jordi Enseñat, va justificar que aplicant el Salari Mínim Interprofessional com a topall per accedir a les bonificacions fan que les ajudes siguin “més accessibles”.
Retrets per no cobrar un recàrrec als pisos buits
Un altre dels retrets cap a l’executiu municipal, i que en aquest cas va ser el que principalment va motivar l’abstenció de Molins Camina Podem en les noves ordenances, va girar al voltant del recàrrec en l’IBI per als propietaris que tinguin pisos buits.
És una mesura que s’estipulava en les ordenances fiscals del 2020 però que, segons la regidora Ana Aroca, encara no s’ha aplicat: “Si bé celebrem la proposta de congelar impostos en aquestes noves ordenances, ens resulta decebedor saber que no s’ha fet res per aplicar un recàrrec en l’IBI als qui tenen pisos buits”.
La crítica també va ser compartida per la CUP, tot i que Enseñat va defensar que l’executiu hi està treballant: “De moment hem començat a fer una feina d’indagació per elaborar una base de dades”, va esgrimir el regidor de Finances un any després d’aprovar-se aquesta política.
Però les justificacions no van servir per fer canviar el vot d’aquests tres partits: Molins en Comú i Molins Camina Podem es van mantenir en l’abstenció i la CUP en el vot contrari.
Ordenances negociades l’última setmana amb ERC
Des d’ERC i Cs, en canvi, van justificar el seu vot afirmatiu perquè consideren que són “unes ordenances bones per a la ciutadania”. De fet, el govern municipal va reconèixer que en l’última setmana havia arribat a molts punts d’acord amb ERC en matèria d’ordenances com, per exemple, fer que l’augment del 5% anunciat en la taxa d’escombraries passés a ser d’un 2% per al petit comerç. “Cal donar suport al sector en un moment tan complicat com l’actual”, va reivindicar la portaveu republicana, Marta Espona.
Els republicans també van proposat al govern municipal augmentar les bonificacions que ja hi havia a l’IBI per premiar les persones que instal·laven sistemes de reaprofitament elèctric als seus habitatges com plaques fotovoltaiques, i que ara passaran a ser del 20% al 35%.
La CUP i Molins en Comú també havien fet propostes en aquesta línia, però el govern municipal no les hi va acceptar perquè eren “mesures fora dels màxims”, va dir Enseñat. Formacions com la CUP van criticar un to, segons ells, “paternalista”.
Per la seva banda, la regidora de Cs, Laia Cassauba, va defensar el vot afirmatiu dels taronges a les noves ordenances perquè “són necessàries”. A parer seu, “la congelació de la majoria de taxes municipals ajudarà la ciutadania”.