Amb la meitat del consistori en contra i l’altra a favor, una moció que reclama al govern català ajuts per la restauració i el comerç s’ha acabat aprovant amb el vot de qualitat de l’alcalde. Els regidors s’han acusat de fer partidisme.

El ple municipal ordinari del mes d’octubre ha aprovat una moció per demanar al govern de la Generalitat de Catalunya ajudes econòmiques a fons perdut pel sector de la restauració i el comerç que ha hagut de tancar els seus negocis temporalment com a mesura per contenir la Covid-19. El text ha estat presentat pel PSC i s’hi han adherit els grups municipals de Molins Camina Podem i Molins en Comú.
La moció també ha fet votar en sentits oposats els dos grups que conformen la coalició de govern municipal. El PSC, que ha presentat la moció, hi ha votat a favor, mentre que Junts per Molins s’hi ha posicionat en contra. També s’han decantat pel ‘no’ ERC i la CUP. Per tant, la totalitat de l’independentisme ha fet pinya per tombar-la.
Tanmateix, després d’un debat intens sobre el seu contingut i amb un empat de vots a la primera i a la segona ronda de votacions amb deu regidors en contra i deu a favor -la regidora d’ERC, Marta Espona, no hi era-, el text s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, el socialista Xavi Paz. Hi han votat a favor PSC, Molins Camina Podem, en Molins en Comú i Ciutadans.
El text posa de manifest una “manca de previsió, graduació i planificació” de la Generalitat i demana una compensació “directa i immediata” als sectors que han hagut de tancar temporalment. Sosté que 40 milions d’euros en ajudes és una quantitat “insuficient” i exigeix “que la partida d’ajudes al sector de la restauració i el comerç sigui real i efectiva”.
ERC, la CUP i Junts miren cap al govern estatal
ERC, la CUP i Junts per Molins són els tres grups que han votat en contra de la moció. Per una banda, la regidora d’ERC, Laia Juarros, ha argumentat que veu “moltes exigències i el text està plantejat en contra del govern de la Generalitat”.
Ha reconegut que els 40 milions d’euros anunciats en ajudes “són insuficients”, però ha destacat que ja s’ha anunciat una ampliació. A més, la republicana s’ha preguntat: “El partit socialista emprendrà noves mesures per ajudar el sector de la restauració o es limitarà a demanar diners al govern de la Generalitat?”.
D’altra la banda, el regidor de la CUP, Carles Ros, ha titllat “d’altament partidista” el text presentat pels socialistes. “Cap govern està a l’alçada, no només la Generalitat”, ha criticat. Li hagués agradat una moció “molt més realista, sincera i humil”.
“On està la suspensió de les hipoteques de les persones que s’estan quedant sense feina i la dels lloguers que hauria d’estar oferint l’Estat”, s’ha preguntat Ros.
I el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez (Junts per Molins), ha anat encara més enllà. Ha argumentat que amb “16.000 milions d’euros que prenen cada any a Catalunya” que guanyen “amb la seva feina els catalans” i que “se’n van cap a altres comunitats i no tornen”, es podria “destinar més diners” al sector.
Partidismes
Els diferents regidors que han intervingut durant el debat de la moció s’han acusat de fer partidisme. Sobretot el regidor de Comerç, Mercats i Consum, Pep Puiggarí (PSC), que ha exposat la moció i que després d’escoltar les intervencions s’ha mostrat decebut.

“Ha passat el que passa des de fa molts anys”, ha lamentat. “Hauríem de deixar el nostre barret de partit i dir: ‘sóc regidor de Molins de Rei i donaré suport al comerç de Molins de Rei'”, ha conclòs.
Es considera el regidor “menys polititzat del ple” perquè assegura que no milita en cap partit i que és “clarament independentista” mentre que forma part d’una formació -el PSC- que no ho és.
Demanar ajudes “governi qui governi”
Els grups Molins Camina Podem i Molins en Comú s’han adherit a la moció. La regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, ha criticat els posicionaments en contra: “Ens esteu acusant que la moció és partidista amb un discurs partidista”. Ha posat en relleu que “quan hi ha una moció per demanar qualsevol cosa a la Generalitat, hi ha certs partits que voten en contra per definició”.
Des de Molins en Comú, Gerard Corredera ha remarcat que “cal exigir a qualsevol administració que posi a disposició tots els recursos disponibles” i ha assegurat que “la Generalitat opera sense estratègia”. “No passa res per denunciar-ho”, ha argumentat. “Ha de ser l’obligació del nostre ple, governi qui governi”.
Per últim, la regidora de Ciutadans, Laia Cassauba, ha animat els grups que hi han votat en contra a presentar “una moció criticant al govern espanyol”. Ha votat a favor perquè aquests “són sectors que estan patint, que no arribaran a final de mes i que hauran de tancar els negocis amb els quals alimenten les seves famílies”.