El ple municipal ha aprovat per unanimitat una moció de Molins En Comú que marca com a fita la reducció d’un mínim del 55% de les emissions de CO2 de cara al 2030, així com d’altres gasos d’efecte hivernacle. La localitat també es compromet a aprovar i redactar en un màxim de dos anys un nou Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima.
Molins de Rei adquireix un nou compromís per fer front al canvi climàtic. El 2019 va aprovar la declaració d’emergència climàtica i el Pla d’Adaptació Local al Canvi Climàtic (PLACC), i ara el 2021 dona llum verda a noves mesures com la reducció d’un mínim del 55% de les emissions de diòxid de carboni (CO2) i d’altres gasos d’efecte hivernacle el 2030 a través de la millora de l’eficiència energètica i un major ús de les energies renovables.
El municipi també es compromet a adherir-se al Pacte Europeu dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima, així com a enfortir el PLACC amb més accions, i a redactar i aprovar en un termini màxim de dos anys un nou Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que contingui un inventari homologat de les emissions del municipi i del consistori.
El ple municipal de maig ha donat llum verda unànime a totes aquestes mesures a proposta de Molins En Comú que, després que l’any passat s’esgotés el Pla d’Acció Sostenible 2010-2020 que havia adoptat el municipi, volia portar al plenari una nova moció que comprometés la localitat a continuar avançant en matèria climàtica.
El regidor de Molins En Comú, Gerard Corredera, ha insistit al ple en la necessitat de reduir les emissions d’efecte hivernacle a més de la meitat, un compromís que ja ha fixat la Comissió Europea a instàncies del Parlament Europeu i que estableix la disminució d’un 55% de les emissions d’efecte hivernacle de cara al 2030, així com la neutralitat de carboni per al 2050.
La CUP recorda que en l’anterior Pla hi van haver accions sense complir
Des de partits com la CUP han celebrat la proposta dels comuns i han recordat que hi ha accions del Pla d’Acció d’Energia Sostenible que va vèncer el 2020 que no es van duu a terme: “Sabem que va coincidir amb la crisi econòmica i entenem que algunes accions no es desenvolupessin, però no n’és excusa”, ha dit el regidor Josep Raventós, que ha demanat que aquests compromisos sí que es compleixin.
El regidor de Medi Natural i Canvi Climàtic, el socialista Àlex Herrero, ha agraït al partit de Corredera haver presentat la moció, així com les aportacions de la CUP. Herrero també ha remarcat la importància de continuar avançant en matèria climàtica tal com marquen les directrius europees i s’ha compromès a treballar per aconseguir les fites fixades.
El primer tinent d’alcalde i regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez, també ha manifestat “el compromís del govern en matèria climàtica” i ha qualificat la fita de reduir un mínim del 55% les emissions de CO2 d’un “objectiu molt ambiciós que evidencia que encara queda molta feina per fer”.
Sánchez també ha fet una crida a sensibilitzar la ciutadania perquè sigui conscient de la necessitat de reduir les emissions d’efecte hivernacle. De la seva banda, Corredera ha agraït tots els suports a la moció i s’ha mostrat esperançat que els acords presos puguin arribar a bon port.