Segons el contracte entre el consistori i el Club Natació, l’administració local ha d’eixugar les pèrdues de la piscina, que aquest 2021 pugen fins als 270.613 euros per la davallada de socis ocasionada per la crisi sanitària. Per altra banda, l’oposició demana una revisió i més control d’aquesta concessió.
La pandèmia continua causant estralls als comptes de la piscina municipal. L’any 2020 l’Ajuntament ja va haver de rescatar l’equipament amb 362.572 euros -uns 50.000 menys del previst gràcies a una subvenció de la Generalitat- a causa de les pèrdues generades per la pandèmia i les restriccions que se’n deriven.
El 2021 tampoc ha sigut un any de bonances econòmiques pel Club Natació, i és que el consistori ha hagut de destinar 270.613 euros més a sanejar les seves butxaques, segons s’ha aprovat al ple de desembre amb els vots del PSC i Junts per Molins, els partits que formen govern. Mentre que els comuns, la CUP i Molins Camina-Podem han optat per l’abstenció, Esquerra hi ha votat en contra. Es tracta d’una xifra provisional fins que el club rebi una auditoria financera que calcularà quin és el dèficit definitiu.
Tot i que amb la vacuna el club i el consistori esperaven un escenari més optimista pel 2021, el regidor d’Esports, Ramon Sánchez, ha explicat durant la sessió que la piscina va arribar a tenir només uns 1.600 socis, la seva principal font d’ingressos. En necessita gairebé 3.000 per ser eficient econòmicament. Segons el contracte entre la piscina i l’Ajuntament, vigent fins al 2027, l’administració local és l’encarregada de cobrir les pèrdues de l’equipament.
D’aquests més de 270.000 euros, l’Ajuntament ja n’ha abonat 195.258 al llarg de l’any amb les diferents ampliacions pressupostàries. Els 75.354 restants es dividiran en dos imports: el primer de 40.000 euros que es pagarà amb transferència i un segon de 35.354, que es mantindrà a l’espera del tancament definitiu del desequilibri econòmic de la piscina.
Més control de la concessió
Tot i que l’oposició entén que “és responsabilitat de l’Ajuntament” eixugar els deutes del club perquè així ho marca el contracte, demanen més control de la concessió per garantir que la piscina es gestioni de la manera més eficient possible. Per aquest motiu, Molins en Comú i Molins Camina-Podem han presentat una sèrie d’esmenes destinades a “millorar aquest seguiment” i a aplicar les recomanacions fetes per Daura Casas Auditors Consultors, una empresa externa que ha presentat un informe de control financer per tancar el desequilibri de l’any 2020.
“El nostre posicionament no és sobre el club, però cal major control sobre la concessió. El concessionari contracta i acomiada personal, fa i desfà sense contactar a l’Ajuntament i pren decisions que posteriorment ha hagut de refermar el ple a fets consumats”, ha argumentat Gerard Corredera, regidor dels comuns. Per això, demanen una auditoria que examini el funcionament de l’equipament més enllà de l’informe econòmic i la creació d’una Comissió Informativa Especial per fer el seguiment de la gestió de la piscina.
Aquestes esmenes han rebut el suport de la resta de grups de l’oposició, amb l’excepció de la regidora de Ciutadans que s’ha absentat del plenari, però han estat rebutjades amb els vots del govern. Tot i això, Sánchez ha assegurat que “les tindran en consideració”. En comptes d’una comissió especifica per la gestió de la piscina, el regidor d’Esports ha proposat “reformular la comissió de seguiment de la gestió de les llars d’infants” per crear-ne una de “més amplia” que aglutini totes les concessions municipals. Davant d’això, la regidora de Molins Camina-Podem, Ana Aroca, ha defensat que no confien en aquesta comissió pel “poc recorregut” que ha tingut de la de llar d’infants.
“Separar” serveis públics i privats
Per altra banda, el republicà Arnau Pedrol ha demanat fer “una revisió” de la gestió econòmica del club, a més d’una “separació” dels diferents serveis que es donen des de la piscina. “Amb els anys, els serveis han anat evolucionant. Alguns dels prestats són públics i altres privats”, ha seguit, mentre ha afegit que aquest apunt és una de les observacions fetes a l’informe de l’auditoria.
Davant d’això, Sánchez ha mantingut que aquests nous serveis, com pot ser el gimnàs, són fruit de “noves necessitats” que ajuden a mantenir un nivell elevat de socis. “Si ens quedem només en una piscina, el desequilibri de la concessió seria més gran, perquè no hi haurà tanta gent que vagi només a fer natació”, ha conclòs. Tot i això, creu que de cara al futur contracte que cal preparar abans del 2027 s’hauria de debatre si diferenciar entre “una gestió esportiva i una de social”.
Per últim, els cupaires han fet una lectura pragmàtica d’aquest rescat: “No hi ha alternativa. La concessió és clara, si hi ha un desequilibri, l’ha d’assumir el consistori”, ha argumentat Carles Corro. Tot i això, ha destacat que és “indispensable” tenir una piscina “econòmicament viable per tothom i accessible entre les classes populars”, a més de secundar les demandes dels comuns.
Més comentat 1