L’Ajuntament dona llum verda al Pla Director Turístic 2021-2025, però els grups municipals lamenten la falta d’un calendari i de les dotacions pressupostàries de les accions a desenvolupar. El govern assegura que aquests aspectes es definiran en una segona part del projecte.

La política turística municipal s’ha fet esperar tenint en compte que el pla turístic actual porta vigent 15 anys. Durant el ple de gener, l’Ajuntament ha girat aquesta situació amb l’aprovació del nou Pla Director Turístic per als pròxims quatre anys, no sense abans rebre critiques per la seva inconcreció.
Tot i que la majoria de formacions municipals estan d’acord en la necessitat de “dinamitzar” Molins de Rei amb el turisme, l’oposició ha criticat que el pla no vagi acompanyat d’un calendari concret i d’un pressupost per cadascuna de les accions a desenvolupar. A més, també han lamentat que es posi el focus en el futur centre d’art del Renaixement del Palau de Requesens, encara en construcció. Per aquest motiu; ERC, la CUP, Molins Camina-Podem i Molins en Comú s’han abstingut en la votació, mentre que PSC i Junts per Molins, els partits que formen el govern, i Ciutadans han votat el pla a favor.
El Pla Director Turístic, elaborat per una empresa externa, es va presentar a principis de desembre i ara ha passat pel plenari per fer definitiva la seva aplicació. La regidora de Turisme, Carme Madorell, ha destacat durant la sessió que el document busca analitzar el “potencial turístic” del municipi entorn de quatre eixos: el patrimoni històric i artístic, el patrimoni industrial, el natural i l’etnològic.

Madorell ha assegurat que es tracta d’una primera part centrada a recollir les atraccions turístiques que té actualment Molins de Rei. En els propers mesos es desenvoluparà un segon document on es reflectiran les dotacions pressupostàries i les dates concretes de cada acció, un matís que l’oposició hagués preferit tenir abans. “Hauria d’anar acompanyat d’un pla d’implementació i d’una calenderització per donar compliment del que es pretén obtenir”, ha dit el regidor dels comuns Gerard Corredera, qui també ha demanat indicadors d’anàlisis per “fer un seguiment i veure si les accions donen fruit”.
Hi han coincidit tant la representant de Molins Camina-Podem, Ana Aroca, com el republicà Arnau Pedrol. Aroca ha lamentat que la qüestió pressupostària “es deixi de costat” per evitar “enganxar-se els dits”, mentre que Pedrol ha considerat “pobres” els matisos que es fa sobre les dotacions. Segons ha dit, el pla agrupa les accions en tres categories -la més alta preveu accions per valor d’entre 15.000 i 50.000 euros- i es deixa un annex per a les inversions “sense previsió de cost”.
Massa pes del Palau de Requesens
Per altra banda, els grups municipals han criticat que el pla posi el focus en el futur centre d’art del Renaixement que es muntarà al Palau de Requesens. Corredera ha considerat que el pla “gira significativament” al voltant del Palau i tem que serveixi per “justificar el que s’està invertint en obres i la despesa que suposarà el seu funcionament”. Des d’ERC, Pedrol ha lamentat que en l’apartat de patrimoni només s’impulsi el Palau i l’edifici del Molí i no s’explotin altres elements com Can Samaranch o Can Malvehy. Aroca ha recalcat que es tracta d’un “pla de futur” del qual encara no s’ha debatut “la seva idoneïtat”.
A aquestes crítiques s’ha unit la CUP, que no entenen “la centralitat que se li vol donar” al museu, segons ha criticat Carles Corro. Els cupaires no consideren que un pla turístic sigui “urgent o prioritari” i demanen més agilitat en altres àmbits com la renovació del Pla de Mobilitat Urbana o l’elaboració d’un pla d’habitatge.