L’Ajuntament ha signat un conveni amb la Generalitat per finalitzar la creació de l’OME, després que s’aprovés per unanimitat al ple municipal. És una reivindicació històrica del municipi que té com a objectiu informar els molinencs durant les inscripcions.

Han passat cinc anys des que es va demanar per primera vegada, però, per fi, Molins de Rei té una Oficina Municipal d’Escolarització (OME). Instal·lada a l’Àrea de Serveis a les Persones, a Ca n’Ametller, el nou servei servirà per atendre els dubtes de les famílies respecte als processos d’inscripció als centres educatius, també durant la matrícula viva.
De fet, ja està operativa, de manera que podrà resoldre els dubtes necessaris abans de la propera preinscripció, que comença dilluns vinent.
L’Ajuntament ha signat el conveni amb el departament d’Educació de la Generalitat, l’administració responsable, per fer efectiu aquest servei. Les firmes s’han estampat després que el ple municipal l’aprovés per unanimitat durant la sessió del mes de febrer. De moment, la conselleria aportarà uns 5.000 euros anuals.
Segons ha explicat durant el plenari la regidora d’Educació, Esther Espinosa; l’OME també servirà per coordinar els processos de preinscripció als diferents centres del municipi, així com les jornades de portes obertes, a l’hora que oferirà atenció personalitzada a les famílies. “Serà una eina molt important que ajudarà a les escoles durant tot el procés d’inscripció i matricula”, ha valorat en un comunicat.

Durant el debat, l’oposició ha celebrat la posada en marxa de l’oficina, ja que es tracta d’una demanda compartida per tots els grups, però esperen que es doti de més recursos per poder desenvolupar les seves activitats.
Des de la CUP, Estefania Castillo ha assenyalat que “Molins guanya en qualitat i equitat educativa” amb la creació de la nova oficina i ha valorat com a positius alguns aspectes com l’equiparació de criteris entre els centres. Tot i això, ha considerat “irrisori” el finançament que aporta la Generalitat, mentre que ha trobat a faltar que el servei no tingui la segregació escolar com “uns dels seus objectis”. En aquest sentit, la Fundació Jaume Bofill va publicar un informe on col·loca el municipi entre les 12 localitats catalanes on la segregació ha empitjorat més en els darrers anys.
Davant d’això, Espinosa ha assegurat que el municipi ha entrat al projecte Magnet de la fundació, que treballa per combatre la segregació a les escoles.
Més recursos
Per altra banda, la portaveu d’ERC, Marta Espona, s’ha mostrat satisfeta amb la posada en marxa del nou servei, però lamenta que no es fes la darrera sol·licitud per formalitzar-lo fins a l’abril del 2021, el que els va fer “perdre la matriculació del curs 2021-2022”. En aquest sentit, Espona fa referència a la declaració institucional aprovada a l’estiu del 2020 on s’acordava la creació de l’OME. A més, veu preocupant que només hi hagi una administrativa i dues tècniques treballant-hi per “la magnitud de feina”: “Comença una mica coixa”, ha opinat.
En un discurs més pragmàtic, Gerard Corredera de Molins en Comú ha considerat prioritat invertir en educació i espera que l’OME serveixi per millorar “l’equitat i la igualtat d’oportunitats, baixar les ràtios i dignificar la Formació Professional”. Per últim, des de Molins Camina-Podem Ana Aroca ha considerat un “assoliment conjunt”, ja que es tracta d’una reivindicació de totes les formacions que ve de lluny.