El Sindicat d’Habitatge de Molins de Rei i nou agrupacions més exigeixen que s’apliquin les lleis en la matèria i que s’augmenti el parc d’habitatge públic. Han signat un manifest conjunt i han preparat una protesta pel dia 24 d’abril.

“Per una vida i un habitatge digne, contra la misèria a la qual ens condemnen, el Baix Llobregat diu prou”. Amb aquesta afirmació comença el manifest conjunt que han signat el Sindicat d’Habitatge de Molins de Rei, les Heures, Molins Feminista i set col·lectius més de la comarca per defensar el dret a l’habitatge i denunciar l’emergència habitacional.
Davant aquesta problemàtica, les deu agrupacions s’han unit per convocar una manifestació aquest diumenge a la plaça de l’Estació amb l’objectiu de reclamar que s’executin totes les lleis aprovades en matèria d’habitatge. Als col·lectius molinencs, s’han sumat el Sindicat de Llogateres, el Sindicat d’Habitatges de Viladecans i les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca de Sant Feliu, Esplugues, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà i el Baix Llobregat Nord.
Aquest dimecres membres del sindicat molinenc han llegit el text consensuat per la resta de col·lectius a la plaça de l’Ajuntament. El manifest denuncia que a tota Catalunya es produeixen uns 20 desnonaments diaris, mentre que afegeix que només l’1,6% dels habitatges catalans són públics. A més, asseguren que tota aquesta situació es veu agreujada per l’alta inflació i l’augment del cost de vida.
Aplicació de les lleis
En representació del col·lectiu, Martin Soto ha lamentat que, “malgrat l’avenç retòric dels drets humans i l’aprovació de lleis en matèria social i d’habitatge”, aquestes mesures no s’arribin a traslladar a la ciutadania, “sigui perquè són tombades per tribunals” o perquè “són sistemàticament ignorades i inaplicades per les administracions”.
Per aquesta situació, demanen que s’apliqui la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, per la qual les administracions públiques han de “garantir el dret d’accés als subministraments bàsics, d’aigua potable, de gas i d’electricitat a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió social”. En aquest sentit, el passat mes de febrer el sindicat va fer públic el cas d’una família de Molins de Rei que portava set mesos sense aigua.
20% del parc públic
També demanen que s’apliqui la llei catalana de l’habitatge que ha de regular el preu dels lloguers, però ha estat tombada pel Tribunal Constitucional; i la llei 1/2022 per la qual s’amplia el concepte de gran tenidor.
Per últim, exigeixen que s’augmenti el parc d’habitatge públic fins al 20%, que es garanteixin lloguers socials per persones i famílies en situació de vulnerabilitat i que s’atorgui el padró sense domicili fix. També reclamen que es faci públic el cens de grans tenidors i l’aturada de tots els desnonaments sense alternativa habitacional i de l’acció policial per executar-los.
Més comentat 1