L’Ajuntament ha acabat el contracte amb les empreses ASCAN i General de Asfaltos i Servicios però continuaran fins a finals d’any cobrant més diners ja que l’augment de preus impossibilita “prestar el servei amb les mateixes prestacions econòmiques”. L’oposició critica que l’executiu “no hagi prioritzat” la cerca d’alternatives a causa de les queixes contra la companyia.
La polèmica empresa que gestiona el servei de neteja i recollida de residus seguirà al capdavant del servei fins a finals d’any amb un increment del seu pressupost del 21%. A causa de l’augment generalitzat dels preus, la Unió Temporal d’Empreses (UTE) ASCAN i General de Asfaltos y Servicios va comunicar a l’Ajuntament l’impossibilitat de continuar prestant el servei sense un canvi en les condicions econòmiques.
La decisió de mantenir-la com a gestora de la neteja ha despertat les crítiques de l’oposició pels antecedents de l’empresa, que va ser sancionada l’any 2019 per incomplir una clàusula del contracte. Recentment, els treballadors de la companyia van convocar una vaga, que finalment no es va produir, per demanar un increment salarial.
En un primer moment, el govern municipal format pel PSC i Junts per Molins pretenia fer la segona i última pròrroga d’aquest contracte -el més important a nivell econòmic del consistori-, mentre prepara una nova licitació. L’empresa, però, va presentar un escrit on manifestava “l’existència de desequilibris per un increment extraordinari dels costos de la prestació del servei”, a causa de la crisi generada per l’alt augment dels preus, segons ha explicat la regidora de Via Pública, Esther Espinosa, durant el ple municipal de juny. Tot això provocava “la impossibilitat de prestar el servei en les mateixes prestacions econòmiques” que marcava el contracte inicial.
1,2 milions més aquest 2022
El contracte caduca a finals d’any i, com ja estan treballant en el pròxim concurs públic, la regidoria compta amb un estudi de mercat que situa en 205.593 euros mensuals l’increment del cost de la prestació d’aquest servei. En total, l’Ajuntament haurà de pagar 1,2 milions d’euros més fins a finals d’any, que se sumen als 8,4 que es va pressupostar en un primer moment l’any 2017 quan es va aprovar la concessió. Amb els anys, ja s’ha incrementat el seu pressupost dues vegades amb 47.000 d’euros mes cada any arran del naixement del barri de les Guardioles i amb 195.000 extres per pagar les tasques de desinfecció fetes durant la pandèmia.
Per tot això, el ple municipal ha hagut de finalitzar el contracte amb aquesta empresa i formalitzar un acord de continuïtat amb els costos a l’alça. El govern municipal ha aprovat aquests canvis al plenari amb l’abstenció de Ciutadans, però amb el rebuig de la resta de formacions pels antecedents que ha deixat la companyia gestora. Aquesta nova vinculació serà vàlida fins al 31 de desembre, quan l’executiu espera tenir finalitzat el nou procés de licitació.
La majoria de l’oposició no ha vist amb bons ulls tot aquest procediment i ha criticat que el govern no hagi revisat la forma de gestió d’aquest servei. “El que avui votem és el resultat d’una manca de treball i una falta de responsabilitat molt greu”, ha carregat el regidor d’ERC, Joaquim Llort, que ha lamentat que s’aprovi “un nou contracte a l’alça per sis mesos en benefici de l’empresa”, sense tenir en compte “les queixes dels usuaris” i el fet que l’empresa havia “incomplert alguna de les seves obligacions”.
“Des del minut u ha suposat maldecaps”, diu la CUP
En aquest sentit, l’empresa va ser sancionada per no disposar dels camions necessaris per exercir les seves tasques, una de les clàusules incloses al contracte. Tant la CUP com Molins Camina també han fet al·lusió a aquesta sanció per argumentar els seus vots. El cupaire Carles Corro també ha demanat “posar punt i final” a un contracte “que des del minut u ha suposat maldecaps de l’Ajuntament”. Ha trobat lògic l’increment dels costos pel context econòmic actual, però ha lamentat que no hagin rebut l’estudi de mercat que justifica l’augment de les despeses. Per últim, ha demanat iniciar el debat sobre la gestió d’aquest servei i n’ha proposat la municipalització.
“M’agradaria que finalitzés el contracte, perquè probablement és dels pitjors que han passat per l’Ajuntament, almenys des que soc regidora”, ha sentenciat la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca. L’edil també ha incidit en la falta de documentació que han rebut per estudiar aquest increment, un informe que l’ajudaria “a votar i veure si és necessari”. També ha reclamat obrir el debat sobre la forma de prestar aquest servei: “20 ulls veuen més que cinc. Pensar en aquest servei col·lectivament posa la mirada en el millor per Molins de Rei”.
Espinosa, que també és regidora de Serveis Municipals, ha manifestat la dificultat d’elaborar una nova licitació amb el context econòmic actual, el que els va dur fer una pròrroga. “Les previsions de plantejament que teníem en aquestes condicions ens complica fer una licitació. Vam dir: ‘Acabem de treballar-la i anem a una pròrroga’”.
En relació amb les crítiques pel funcionament de l’empresa, Espinosa ha assegurat que en els darrers mesos no hi ha hagut cap problema amb l’empresa i que “fa el servei que se li demana”. Ha demanat, també, ser crítics amb el comportament incívic d’alguns ciutadans que embruten els carrers, citant a l’ex-regidor de la CUP Josep Reventós que va introduir aquest debat en un antic ple. Per aquest motiu, Corro i Aroca l’han acusada de voler “desviar el punt del debat”.
Otro fracaso más del PSC-PSOE de Molins de Rei y de su regidora de via Publica y Serveis Municipals , a sueldo, Esther Espinosa Garcia (viviendo de la política desde 1988, prova d’accès a la Universitat per a majors de 25 anys.) , de anular el contrato de limpieza y al mismo tiempo abrirla a la misma compañia, y diciendo que no habian expedientes sancionadores , pero al haber el primer expediente ya se tenia que haber actuado y no ha sido así , por falta de profesionalidad de esta regidora , y haber iniciado ya hace una año unas nuevas plicas de concursantes, y no ahora, deprisa y corriendo con un 21 % más , La empresa no puede romper el contrato por las bravas, Molins está sucio y la jardineria un desastre , y más ahora con los incontrolados empleados públicos (baja productividad) de la CUP de la empresa municipal y otro enredo más, Molivers , Los parterres de la calle 1er de Maig y de Avda, Caldes , una vergüenza.