El ple municipal ha donat llum verda a una modificació del Pla General Metropolità per la qual es reconeix el sòl ja edificat i es reserva un espai a la construcció de zones verdes. El nou planejament permetrà als veïns fer reformes i actuacions als seus habitatges. Fins ara només podien fer tasques de manteniment.
Primer pas per saldar un deute pendent amb els veïns de la zona antiga de la Riera Bonet des de fa quatre dècades. El ple ha donat llum verda a una modificació del Pla General Metropolità (PGM) de l’any 1976 pel qual es regularitza la part de la barriada construïda durant els anys 60 i 70. El planejament metropolità deixava el reglament urbanístic d’aquella zona a l’espera d’una modificació perquè es tractava d’un espai “molt consolidat” en el moment de la seva aprovació.
Anys després, el govern municipal del PSC i Junts per Molins ha dut al plenari una proposta de modificació d’aquest pla pel qual, a grans trets, es reconeix el sòl ja edificat, es permetrà als veïns fer obres i actuacions més enllà del manteniment i es reserva espai a la construcció de zones verdes. El projecte ha estat aprovat a la sessió del mes de juny amb els vots de tots els grups municipals amb l’excepció de la CUP, que s’ha abstingut.
Segons ha explicat al ple el regidor d’Urbanisme, Miguel Zaragoza, l’associació de veïns del barri i els molinencs afectats van reclamar desencallar l’aturament del planejament urbanístic en aquest sector a principis del mandat, tal com va recollir Viu Molins de Rei. Amb la pandèmia pel mig, el projecte va tornar-se a aturar, fins que la regidoria va demanar un estudi a la Diputació de Barcelona per posar-se mans a l’obra.
La conclusió d’aquest estudi és la proposta que ha presentat el govern. La modificació urbanística consolida el sostre ja edificat i reconeix les construccions existents marcades pel cadastre. “El sostre màxim és de 16.773 metres quadrats, una mica més del que marca el PGM. Ho veiem acceptable i els veïns també ho veuen bé”. Amb aquests canvis, no es podrà edificar més del que ja està assignat.
Per altra banda, es fa una requalificació de l’antiga zona residencial del carrer de Sant Pere Romaní, on un conjunt de famílies van perdre la casa el 2007 per risc d’enderrocament, per declarar-ho zones verdes. Pel que fa als equipaments, no es reserva cap parcel·la aquest espai perquè, segons el socialista, “la llei permet que, si en una zona d’influència de 500 metres hi ha una zona d’equipaments, es justifica el no ubicar-ne una altra”. En aquest sentit, ja hi ha el centre cívic de la Riera Bonet a la vora, mentre que al barri de Les Guardioles hi ha planejada “una zona immensa d’equipaments que compensa la petita zona” prevista al PGM per la part antiga de la Riera Bonet.
Per últim, aquesta modificació permetrà als veïns fer obres i actuacions que fins ara no estaven permeses perquè la normativa només preveia actuacions de manteniment estructural. “Podran adequar, posar plaques i tota una sèrie de millores”.
“Dignificar” el barri
El regidor d’Urbanisme ha recalcat que es tracta d’una modificació “molt complexa”, que s’acosta a una “cirurgia”, tot amb l’objectiu de “dignificar al barri” i adequar moltes zones “degradades”. “Permet dibuixar un horitzó pels futurs 20 o 30 anys”.
Zaragoza ha insistit a afirmar que han estat en contacte directe amb els veïns afectats i que tenen la mà estesa a proporcionar tota la informació necessària. “Tothom ho veia bé i és una sortida després de tenir 40 anys paralitzat un sector on no es podia fer res més que arreglar allò bàsic“, ha dit el regidor d’ERC Joaquim Llort, a l’oposició. El republicà ha assegurat al ple que el seu grup ho ha preguntat als veïns i creuen que és una mesura “enfocada en millorar la situació actual” i en “dignificar el barri”.
¿ Se les subirá el IBI por haber cambiado e categoria o siempre és a pagar por los mismos…?