El conveni té com a objectiu l’impuls de la recerca i la difusió del període del Renaixement català. D’altra banda, les obres al Palau de Requesens s’allargaran dos mesos més.
Amb motiu del futur museu del Renaixement que se situarà a l’interior del palau de Requesens, l’Ajuntament signarà un conveni amb la Universitat de Barcelona (UB) per a la creació d’una càtedra. Aquesta càtedra té com a objecte estimular el coneixement del Renaixement, així com “promoure la docència, investigació, formació, informació i documentació en l’àmbit de la història del període del Renaixement”. Així ho ha explicat l’alcalde, Xavi Paz, al ple municipal.
L’Ajuntament, amb aquest conveni, vol promoure la difusió del període del Renaixement català tant en un àmbit nacional com internacional. El projecte està dotat amb un total de 60.000 euros en tres anys, és a dir, amb 20.000 euros anuals, i comptarà amb una comissió de seguiment formada per sis persones, tant de la UB com de l’Ajuntament.
Dubtes per part de l’oposició
Alguns grups de l’oposició han criticat alguns aspectes d’aquesta mesura. Marta Espona, regidora d’ERC, ha comentat que la inversió de 20.000 euros anuals és insuficient per a tirar endavant un projecte d’aquestes característiques. A més ha posat en dubte algunes qüestions com ara les funcions d’aquesta càtedra, ja que al document no s’especifiquen les accions concretes d’aquesta. També ha afegit que “no creiem que la càtedra pugui fer conèixer al públic general el centre” i ha afirmat que actualment aquesta partida no és necessària.
Per la seva banda, el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera ha criticat que el govern municipal, format pel PSC i Junts per Molins, està fent tot l’esforç per promocionar el museu i ha comentat que “el negoci s’està desviant al museu i no cap al palau i no hi estem d’acord“. La càtedra encara està pendent de signatura.
Ampliació del període d’obres
El govern municipal va anunciar al passat ple del mes d’octubre l’ampliació del període de les obres de restauració del palau de Requesens. Les obres, que havien de tenir una durada de 14 mesos, finalment s’allargaran dos mesos més, finalitzant al mes de desembre d’aquest 2022. A més, el govern assegura que l’edifici no quedarà finalitzat del tot fins al primer trimestre de 2023.
Ramon Sánchez, primer tinent d’alcalde, ha comentat que “la licitació de les obres finalment tindrà una durada de 16 mesos” i ha matisat que les obres són complexes i que s’han tingut dificultats per a la rehabilitació d’algunes zones de l’edifici, com és la façana del racó dels Gegants Vells.
Els partits de l’oposició han criticat aquesta ampliació del període d’obres. Corredera lamentat l’ampliació del termini malgrat “saber que la rehabilitació de l’edifici per tal de convertir-lo en museu és complexa” i ha posat en dubte la data que ha donat el govern per a la finalització de les obres del palau i de com afectarà aquesta ampliació a algunes subvencions.
Joaquim Llort, regidor d’ERC, s’ha sumat a la crítica i ha assenyalat que des del seu partit “no veiem clar que les obres finalitzin a finals del mes de desembre”.
Assessorament de la Generalitat
La directora de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sònia Hernández, ha visitat recentment les obres del Palau de Requesens. Segons ha informat l’Ajuntament a través d’una nota de premsa, la visita “reafirma la col·laboració entre l’Ajuntament de Molins de Rei i la Generalitat que, a data d’avui, s’ha concretat de manera especial en l’assessorament en el procediment del futur centre museístic”. El comunicat enviat pel consistori no especifica res més.
Els Amics del Museu, entitat interessada en el PEPHA
L’Associació Amics del Museu de Molins de Rei ha estat reconeguda com a entitat ciutadana interessada d’acord amb l’article 13 del Pla Especial del Patrimoni Artístic i Arquitectònic (PEPHA). Aquesta incorporació ha estat aprovada per unanimitat. Això significa que l’entitat pot “participar o ser informada” de les decisions de la comissió que regula el PEPHA, segons ha explicat el regidor de Patrimoni, Miguel Zaragoza. El PEPHA és el document que regula els edificis que es protegeixen per llei pel seu valor patrimonial. Zaragoza ha volgut agrair a l’entitat el suport.
Joaquim Llort, per la seva banda, ha criticat que “arriben tard” ja que és una proposta directa de l’Ajuntament i es podria haver realitzat abans. Igualment ha volgut agrair la col·laboració als Amics del Museu.