Ara ja fa dos anys i mig que l’Ajuntament de Molins de Rei va posar en marxa el repartiment de la primera tongada d’horts urbans al municipi. Una posada en marxa que, des del primer dia, no ha sigut allò que en el que s’havia de convertir: un espai social de lleure on poder cultivar i socialitzar amb la resta d’usuaris. En canvi ens hem trobat amb un “descampat”, parcel·lat, amb cinc contenidors de vaixell que fan de magatzems individuals i, a l’estiu, un forn natural. Del projecte a la realitat alguna cosa ha passat.
Desprès d’aquell acte inaugural on l’alcalde i regidor es feien les fotos pertinents i l’Ajuntament publicava a bombo i plateret aquest espai (anys desprès d’estar previst), hem viscut un abandonament institucional que ha provocat que els usuaris haguem de sobreviure el dia a dia amb la nostra iniciativa i esforç.
Hem hagut d’aixecar els horts sense cap ajuda inicial de l’Ajuntament, no es van molestar ni tan sols a remoure la terra prèviament a l’entrega, uns terrenys compactats pel pas del temps, vam haver de fer-lo a mà o pagant/llogant a tercers per poder començar.
Si ens fixem en les instal·lacions, passa tres quarts del mateix. Es va fer una instal·lació de reg amb aigua potable de l’aixeta quan la majoria d’horts del voltant agafen aigua del canal de regadiu per poder regar les plantes. A més, aquesta instal·lació ja va néixer amb una mancança, no es van instal·lar els comptadors d’aigua individuals en el mateix moment i es va d’haver fer uns mesos després. Es va desaprofitar l’oportunitat de reutilitzar el pou d’aigua que hi havia antigament i utilitzar-lo per regar els horts.
Si parlem dels espais per guardar eines, parlem dels contenidors de vaixell (adaptats) que es van instal·lar allà mateix, uns contenidors que l’espai a dins és poc ampli i en el qual pots guardar, com aquells que diu, quatre coses. Uns contenidors metàl·lics que, en temporada d’estiu, son un gran forn on no es pot entrar o estar-hi en hores de dia, d’igual manera passa amb els lavabos que son del mateix tipus.
Els espais s’han dissenyat exclusivament per anar, treballar i marxar, ni espai social ni res de res. Hem hagut d’esperar gairebé dos anys per començar a rebre resposta de l’Ajuntament a través del regidor i del tècnic. En aquest sentit, des de l’assemblea d’usuaris del horts hem demanat en reiterades ocasions que l’espai necessita urgentment la instal·lació d’un ombrejat per tal de tenir un espai de descans a l’ombra en dies a ple sol. A la vegada, també s’ha sol·licitat un espai de taula i banc per poder seure amb la resta d’hortelans per fer grup i descansar, a més, d’altres necessitats. La resposta sempre ha estat que ja ho miraran o que sí, però desprès no ho fan.
Els usuaris patim robatoris cada dos per tres, s’han demanat mesures de seguretat dissuasòries i no s’ha fet res. El control de l’Ajuntament amb els horts cedits és inexistent, de la primera assignació hi ha horts que no s’han conreat ni una vegada i allà continuen, morts de fàstic, creixent matolls i herbes que ens provoquen invasió de fauna que també fa malbé els cultius. L’administració no és capaç ni tan sols de reclamar aquests horts i tornar-los a posar en circulació. Tornem a repetir, no hi ha una gestió eficient de les instal·lacions.
L’última ocurrència de l’Ajuntament és, degut a l’actual sequera que pateix tot el territori de Catalunya, limitar l’horari de reg de 6 a 8 de la matinada i de 20 a 22 hores de la nit (a les fosques). Fora d’aquest horari no es pot regar, si no pots anar, no regues. És tan absurda la situació, que el propi reglament impedeix que en horari d’hivern ni tan sols hauríem d’anar a l’hort a partir de mitja tarda, és a dir, ni tan sols podem regar en horari de 20-22h. Els que treballen de matí, quan van doncs? I mentrestant, que passa a la resta del municipi amb els parcs i places noves que estan construint? Els arbres nous sí que es poden regar. El dret a l’aigua sembla que va en funció de si interessa o no interessa l’objectiu final.
Trobem poc lògic que, davant les circumstàncies actuals de sequera, ara l’Ajuntament, un any desprès d’haver preparat l’ampliació d’horts, estigui a punt de repartir els següents 36 horts. Quin sentit té donar-los si no es pot regar? I si la sequera va a pitjor? El que veiem els actuals usuaris és que, si això passa, tornarem a tenir horts abandonats a les poques setmanes o directament ni es cultivaran, deixant d’aquesta manera l’espai en un estat continu d’abandonament.
Des de l’Ajuntament ens exigeixen molts deures però dels drets que tenim se n’obliden bastant ràpid. Actualment ens demanen complir amb molts requisits tècnics i de gestió dels espais, però ells mateixos s’obliden d’oferir l’ajuda i no fan allò que marca el reglament. És una llàstima que un espai on els usuaris podrien gaudir de valent i que fos un lloc per lluir-lo, s’hagi convertir en una cosa més de la qual només serveix per fer notes de premsa per part de l’Ajuntament. És per això que exigim a l’Ajuntament que prengui mesures urgents per garantir que els horts urbans es converteixin en un espai adequat per a la comunitat d’hortelans. Això inclou instal·lar un sistema d’ombra, un espai de descans, mesures de seguretat i la gestió efectiva dels horts assignats.
Assemblea d’usuaris dels horts urbans de Molins de Rei