
Per què és important un lideratge en femení? L’emocionalitat és un aprenentatge tradicionalment femení, forjat en el si de les famílies, com un element de cura i protecció vers els altres. L’emocionalitat exerceix una funció social basada en l’empatia per detectar el patiment de l’altre, i poder així afavorir-li el benestar. Hi ha qui diu que la primera mostra de civilització humana no va ser la descoberta del foc o la roda, sinó la cura d’un fèmur trencat. Perquè va requerir que algú es preocupés per la recuperació del membre de la seva tribu i, per tant, necessàriament va haver de desenvolupar l’empatia.
El lideratge femení es basa en una sèrie de competències que en el món de la psicologia de les organitzacions s’ha denominat soft skills (habilitats toves). Aquestes competències comprenen habilitats com la capacitat d’atenció i l’escolta, l’autoregulació, la curiositat, l’empatia, la gestió del temps, la responsabilitat personal i social, totes elles vinculades al coeficient d’intel·ligència emocional. Per tant, un lideratge feminista promourà una relació d’escolta i de resolució compartida dels problemes, dialogada i basada en el pactisme, l’acompanyament i la comprensió dels altres. En política és la idea de governar, no de manar.
En contraposició a les soft skills, hi ha les denominades hard skills (habilitats dures) amb les quals s’ha educat majoritàriament els homes, que comprenen habilitats com la lògica matemàtica, la formulació, la planificació o la construcció, totes ells vinculades al coeficient d’intel·ligència racional.
Seria incorrecte i reduccionista dir que les dones exerceixen lideratge associat a les soft skills i els homes a les hard skills. La realitat és més complexa i tots dos gèneres combinen habilitats de tot tipus, però si pensem en tendències majoritàries, a les dones se’ns ha educat més en les soft que les hard i els homes a la inversa. I no és naturalesa innata, sinó per l’educació que hem rebut. El gènere és una construcció social i no biològica. Tradicionalment hem associat el gènere al sexe biològic, però això no sempre es correspon i, per tant, si volem assolir la plena igualtat ens cal educar els infants en tot tipus de competències i deixar d’estereotipar i atribuir habilitats d’acord amb el gènere o el sexe.
Promoure models femenins en els espais de lideratge, que no vol dir únicament dones, és una tasca que requereix un canvi de model en la forma d’entendre aquest lideratge. Però ens calen models de referència que liderin en clau feminista. Per això és important que més dones ocupin llocs directius en la política. Si volem lideratges enfocats al benestar de les persones, de la sostenibilitat, de la cura del planeta, dels espais… és evident que necessitarem lideratges diferents als que hem tingut fins ara.
Si volem avançar de veritat, i no caure a parlar de lideratge femení des del punt de vista del màrqueting o perquè està de moda, ens cal recuperar les idees de la Conferència Mundial de les Dones del 1995. La transformació fonamental que es va produir a Beijing va ser l’adopció de l’enfocament de gènere, de manera que es va reconèixer que tota l’estructura de la societat i totes les relacions entre homes i dones a l’interior d’aquesta estructura havien de ser reavaluades.
Per què encara hi ha poques dones en la política? Aquesta és una transició que està essent massa llarga. Des del 1995 fins ara, encara ens queda molt per fer. I una de les principals raons és la conciliació laboral i familiar, que impedeix sovint que moltes dones optin a càrrecs de responsabilitat. El sobreesforç que suposa la cura dels infants a càrrec, perquè la renúncia o la delegació de la criança és una renúncia tan gran… per això o per altres qüestions, moltes de nosaltres no estem disposades a fer aquest pas. I perquè l’organització empresarial o política encara està massa enfocada a la productivitat i no al resultat. I aquest és un canvi de paradigma que es contraposa moltes vegades amb un model capitalista imperant a escala mundial.
Només des de la cura aconseguirem una nova evolució humana. Com podem extrapolar a escala local, estatal, mundial… la mirada d’aquell avantpassat nostre que va tenir cura del fèmur i de la supervivència del membre de la seva tribu? Avui en diem posar les persones al centre i aquest és el motiu pel qual un lideratge femení és transformador, perquè canvia la mirada i situa com a prioritat el benestar dels “membres de la tribu”, de totes les persones. Aquell petit gest que en el fons esdevé un gran canvi. Amb aquesta intenció ERC presenta un model de lideratge feminista, amb una dona al capdavant que ajudarà a transformar, de baix a dalt, la política a Molins de Rei.
Txell Campmajó, número 3 de la llista d’ERC a Molins de Rei