Sandra Morera i Raúl Gimenez són els creadors de la cançó ‘Avui és Festa Major!’. En aquesta entrevista amb Viu Molins de Rei diuen estar molt contents amb el resultat final de la peça i expliquen com va ser el repte de crear una cançó que aspira a ser l’himne de la Festa Major de Sant Miquel.
Com va néixer la idea de fer la cançó de la Festa Major?
Sandra: L’Ainoa García, la regidora de Cultura, em va trucar cap al mes de juny i em va explicar que volien canviar el típic pregó de sempre i volien fer alguna cosa nova. En aquest sentit, em va proposar que si em venia de gust fer una cançó, ja que jo soc de Molins i em coneixien del grup Rocktàmbuls. Jo li vaig dir que sí, però clar, jo canto, però no componc, i va ser quan li vaig proposar al Raül compondre la cançó de Festa Major.
Quan us trobeu amb l’encàrrec, us donen alguna directriu?
Sandra: L’Ainoa em va dir que sobretot volien una cançó que fos animada i fàcil perquè la gent se la pogués aprendre i ens van demanar que contingués algun ‘lo lo lo’, ja que és com un so molt popular i festiu. Una altra de les peticions que em van fer, era que no volien que fos una cançó popular pura, sinó una barreja d’un so popular que contingués elements moderns. Nosaltres, en aquest sentit, vam pensar en una peça que fos divertida i estigués ben feta, que tingués un so popular i festiu, però que fos fàcil per tothom. Vam agafar com a referència cançons populars però també cançons modernes per poder construir la cançó.
Quin tipus de música feu vosaltres a Rocktàmbuls?
Raúl i Sandra: Som un grup de versions que intentem fer per tota mena de música que va des del pop català o pop espanyol fins al rock passant per una secció de cançons antigues que hem ballat tota la vida.
Llavors, quan us comenten el tema de fer una cançó de Festa Major, com us ho vau prendre?
Sandra: Va ser complicat perquè no és un tipus de música que estiguem acostumats a fer. Igualment, ho vam agafar amb moltes ganes i vam decidir fer una reunió amb el Miquel Burgés que ens va ajudar molt amb les pautes per la cançó. El nostre objectiu era aconseguir una cançó similar a la de la Patum per a Molins, que tothom la coneix, però que no fos tan tradicional però sobretot voliem que fos fàcil i enganxosa perquè quan soni la gent la canti i la faci seva. També vam agafar referències de The Strombers o Buhos perquè fos reconeguda però no tan tradicional.
Com ha estat el procés de composició de la cançó?
Raúl: El procés de feina ha estat interessant perquè els dos som músics, però no estem acostumats a compondre aquest tipus de cançons i més en tan poc temps. Al final és un tipus de peça molt específica que també ens ha posat una mica contra les cordes, però ha estat molt interessant.
Què vol expressar la lletra?
Raúl i Sandra: Sobretot volíem expressar un sentiment de festa i d’eufòria perquè estem en Festa Major i creiem que ho hem aconseguit bastant bé. També volem transmetre aquesta melancolia que sents quan s’acaba i l’eufòria dels dies que dura. Al principi, de fet, vam fer una cançó que fos per totes les festes majors, molt genèrica, ja que ens semblava molt complicat esmentar a totes les entitats i persones que fan la Festa Major sense deixar-nos a ningú. Al final vam entendre que això no era possible i vam decidir generalitzar amb algunes tradicions populars, però afegir també detalls distintius de Molins de Rei per fer una cançó més nostra.
En quin gènere emmarcaríeu aquesta cançó?
Raúl: És una barreja de pop català amb pinzellades de sons tradicionals a la instrumental, ja conté el so de la gralla i conté també instruments de vent. No sabríem dir exactament quin és el gènere, però al final el nostre objectiu no és concretar el gènere, sinó que quan soni tothom la canti. De fet, ens feia por presentar una tornada que només contingués el ‘lo lo lo’, malgrat que era el que ens havien demanat.
Esteu contents de com ha quedat?
Raúl i Sandra: Sí, molt contents. De fet, és un tipus de música que nosaltres normalment no faríem, però ha estat un encàrrec interessant i estem molt contents del resultat.
I la idea és que es consolidi?
Sandra: Sí, la idea és que s’acabi consolidant com la cançó de la Festa Major. De fet, és el que ens van dir des d’un primer moment, que volen que es quedi, com la de carnestoltes. A més, com aquest any volien canviar el concepte de pregó, també els encaixava molt bé presentar el tema que sonarà a partir d’ara a la Festa Major.
Quines primeres impressions heu tingut de la rebuda de la cançó?
Sandra: Això ens feia patir molt perquè nosaltres estem molt contents amb el resultat, però no sabíem com la rebria la gent. De moment, però, estem rebent molts missatges positius de la cançó. Hi ha escoles que ens han demanat la lletra i l’hem escoltat arreu. Encara no tenim dades de les plataformes, però estem contents perquè el target és molt ampli i creiem, per les nostres impressions, que està funcionant molt bé.
Han participat més persones en la producció completa de la cançó?
Raúl i Sandra: Quan ho vam tenir tot maquetat vam començar a pensar qui ens podria aportar coses diferents per acabar de completar la peça. En aquest sentit, l’Eloi Canyelles és graller i trombonista de Rocktàmbuls, i li vam demanar que participés, ja que creiem que ens podria aportar molt amb el seu talent i a més sabíem que per ell, fer alguna cosa per Molins li faria molta il·lusió. També van participar Víctor García, que és el guitarrista i qui ha fet el mix del tema, i Tomi Pérez, que ha participat en el màstering. És important poder nomenar-los perquè al final no és una cosa només nostra, sinó que el resultat ha estat aquest gràcies també a tots ells i es mereixen el seu reconeixement per la gran feina feta.
On l’heu gravat?
Raúl: Tenim un estudi aquí a casa, i l’hem gravat aquí. Podem dir que és una cançó autoproduïda.
Us hauria agradat tenir més temps per fer la peça?
Raúl i Sandra: Sí, però això no vol dir que hagués sortit millor. Nosaltres a l’estiu tenim molts bolos i, per tant, érem conscients que teníem poc temps per poder fer la cançó. Al final vam passar dos dies a la muntanya, apartats del món i va ser allà on ens vam posar a treballar i en dos dies vam tenir la primera versió de la cançó enllestida. També cal dir que des de l’Ajuntament eren conscients que no teníem gaire temps per poder fer-la, ja que l’estiu és una mala època a causa de la gran quantitat de feina que tenim els grups de música en aquestes dates.