El 14 d’abril de 1931, el president Francesc Macià va proclamar la República Catalana després de la victòria en unes eleccions locals que van donar un clamorós èxit a totes les formacions progressistes i a les candidatures republicanes, hereves del republicanisme del s. XVIII, mentre el rei Alfons XIII fugia cap a l’exili.
Les paraules de Macià van donar una dimensió independentista al canvi de règim. S’iniciava una etapa de llibertat, de canvi i de grans esperances, no exempta de contradiccions. Però tot això es va acabar amb la caiguda de la República i el triomf dels colpistes; la intransigència de la dreta va acabar duent el caos i convertí la República en impopular en molts sectors. Després, Catalunya seria ocupada i perseguida. A tot això li van seguir 40 anys de dictadura.
Aquest és el resum sintetitzat dels fets que segueixen interrogant-nos ara mateix. Què hi ha de semblant entre els esdeveniments de 1931 i la situació actual, amb la Llei d’amnistia a punt d’aprovar-se? Quines expectatives s’obren per a Catalunya a partir de la propera legislatura?
El paral·lelisme entre els anys 30 i ara mateix és que són temps de canvi. Si l’any 1931 les idees van alterar l’ordre tradicional dels valors establerts, avui, més que mai, cal tornar a reivindicar-les. La nostra aspiració és una societat per viure i conviure, tot davant dels intents del nacionalisme espanyol que pretén foradar la convivència i fracturar la societat.
La República, avui representa un ideal que aglutina totes les persones amb voluntat transformadora. Però no qualsevol república, és clar: la que representa ERC. No cal donar exemple de les altres; només cal pensar que n’hi ha d’autoritàries i, fins i tot, de criminals.
L’actual procés independentista, referendat per la ciutadania catalana, té una història recent i moltes reivindicacions que es demanen són completament assumibles dins d’un ideal republicà.
A l’interrogant sobre si els valors republicans segueixen vigents, podem respondre que sí, que hi ha moltes més idees de progrés, més enllà que no vulguem un rei a la capçalera de l’Estat. Manllevant les reflexions de la nostra secretaria general, Marta Rovira, que ho explica de forma clara i contundent, afirmem que:
- República és canvi social.
- República és deixar enrere la justícia arbitrària i subordinada dels poders fàctics de l’Estat espanyol.
- República és posar al centre del debat els drets, les llibertats i la igualtat d’oportunitats de les persones.
- República és rebutjar la utilització de la venjança i l´escanyar com a criteri per sobre de les prioritats del país.
- República és denunciar la causa general de persecució contra l’independentisme.
- República és deixar enrere el règim del 78, aquest Estat immobilista que gira l’esquena a la democràcia i al progrés social.
- República és construir comunitat social i xarxa pública.
La nostra societat és plural i només integrant aquesta pluralitat aconseguirem ser una societat forta que constitueixi una majoria suficient per assolir els canvis profunds que defensem, convençuts que actualment, com a l’any 1931, és la millor manera de donar resposta a les necessitats de la nostra societat.
Francesca Riera, ERC Molins de Rei