Segons una enquesta elaborada per la Diputació de Barcelona, els molinencs consideren que el problema actual que més preocupa a la ciutadania és la neteja viària, seguit de la seguretat ciutadana.
La Diputació de Barcelona ha publicat aquest estiu els primers resultats de la segona edició del Dibaròmetre, que inclou les enquestes relatives a 61 municipis de la província dels 83 que tenen més de 10.000 habitants, entre els quals es troba Molins de Rei, on s’ha enquestat a un total de 400 veïns i veïnes per via telefònica. Aquesta segona edició de l’enquesta correspon al període des del desembre de 2023 fins aquest 2024.
Pel que fa als resultats locals, una de les dades més destacades és que, segons les opinions dels veïns enquestats, el problema més greu actual del municipi és la neteja viària. De fet, el 14,2% de les persones enquestades l’han considerat el problema més greu seguit de la seguretat ciutadana (11%) i l’accés a l’habitatge (7,8%).
La neteja viària, de fet, en l’anterior edició del Dibaròmetre (2020-2022) es va situar com a tercer problema (8,4%) per darrere de la seguretat ciutadana que es posicionava com a segon problema (8,8%) i el trànsit, que en aquell moment era considerat el més greu amb un 10,6%. En aquest aspecte, el descontent pel servei ha crescut en aquest període en 5,8 punts percuentuals respecte l’enquesta anterior, un fet que es pot explicar amb les deficiències que el servei tenia amb l’anterior empresa concessoniària i que des d’aquest 2024 l’Ajuntamnet vol revertir amb l’adjudicació de la neteja dels carrers a l’empresa municipal Molivers.
Un problema que l’Ajuntament intenta revertir
El servei de recollida de residus ha estat envoltat de controvèrsies en els últims anys, principalment a causa de la mala gestió per part de la unió temporal d’empreses Ascan i General de Asfaltos y Servicios (UTE-Ascan Geaser). Aquestes problemàtiques han inclòs el descontentament dels treballadors, el mal manteniment dels contenidors i la baixa qualitat del servei. Després de diverses disputes, l’Ajuntament va decidir cessar definitivament el contracte amb aquesta empresa gestora al ple municipal de novembre, després d’un procés que va incloure la liquidació del contracte al setembre i la desestimació de les al·legacions presentades per l’empresa.
A partir dels mesos de gener i febrer de 2024, l’empresa municipal Molivers va començar a gestionar el servei de recollida de residus, amb una inversió pública de 2,8 milions d’euros per a la seva posada en marxa. El consistori amb aquesta decisió, treballa amb la intenció que l’empresa municipal absorbeixi pugui garantir a la ciutadania un servei eficient, així com assegurar el bon manteniment dels contenidors i la maquinària de neteja.