El ple municipal del mes de febrer va aprovar, amb els únics vots a favor del PSC i Molins en Comú, la pròrroga del contracte a l’empresa municipal per la neteja i la recollida de residus per un període d’un any. L’oposició ha reclamat al govern un informe amb els resultats de la gestió del servei d’aquest aquest primer any.

El govern municipal va aprovar en el ple del passat mes de febrer la pròrroga de l’encàrrec de la gestió del servei de neteja i recollida de residus a l’empresa municipal Molivers. Aquest servei, que des de fa un any està gestionat per aquesta empresa pública, va ser assumit per l’empresa municipal després de diverses desavinences amb l’anterior concessionària, ASCAN-GEASER. Fa just un any, l’Ajuntament va aprovar l’absorció del servei per garantir-ne un millor funcionament. Inicialment, el contracte tenia una durada d’un any, amb la possibilitat de prorrogar-lo fins a dos anys més.
Ara, el ple municipal, ha aprovat la pròrroga del contracte inicial, que estarà vigent per un any, és a dir, fins al gener del 2026. La pròrroga es va aprovar amb els vots a favor del PSC i Molins en Comú Podem, és a dir, els partits del govern. ERC, Ara Molins i Enlaira es van abstenir.
El govern al·lega millores en el servei i nova maquinària
Durant el debat d’aprovació, la regidora d’Espai Públic, Esther Espinosa, va explicar que, des que es va assumir la neteja viària per part de l’empresa pública, “s’està treballant intensament en la millora del servei”. En aquest sentit, va anunciar que durant aquests primers mesos de 2025, s’espera “l’arribada imminent de nous vehicles”, així com també dels nous contenidors. A més, la regidora va remarcar que amb la nova gestió “s’ha aconseguit una reducció en les dades d’absentisme laboral entre els treballadors“.
Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Lucas Ferro, va subratllar que la gestió de Molivers ha suposat una millora global tant en l’eficiència del servei com en les condicions laborals dels treballadors. “No cal oblidar que el servei de neteja, des que el té Molivers, ha millorat de manera global tant en la gestió com en les condicions laborals”, va afirmar.
Actualment, Molivers s’encarrega, a més de la neteja viària, del manteniment de les zones verdes i parcs municipals. Amb una despesa anual total de 4,3 milions d’euros, aquesta és una de les partides més importants del pressupost de l’Ajuntament.
L’oposició demana els resultats de la gestió del servei del darrer any
La regidora d’ERC, Txell Campajó, va recordar al ple que quan es va traspassar la gestió del servei a Molivers, el seu grup hi va votar a favor, però amb el compromís de conèixer-ne els resultats. En aquest aspecte, va recriminar al govern municipal no haver presentat cap informe de resultats i de valoració d’aquest primer any d’absorció del servei per part de Molivers. Campajó va justificar l’abstenció d’ERC reclamant dades objectives per poder comparar el rendiment de la gestió municipal amb el de l’empresa privada. “Vam votar a favor, però vam demanar resultats per valorar la gestió de Molivers. Per donar suport a la pròrroga, hem de saber si funciona millor que l’empresa privada”, va afirmar.
En la mateixa línia, la regidora d’Enlaira, Txell Galobart, va insistir en la necessitat d’avaluar el servei abans de prendre decisions a llarg termini. Igual que ERC, va afirmar que per poder donar suport a la pròrroga “cal conèixer si s’està fent bé o si cal plantejar que el servei torni a sortir a concurs i que l’assumeixi una empresa privada”, va apuntar Galobart.
Finalment, el portaveu d’Ara Molins, Ramon Sánchez, es va sumar a ERC i també va criticar que el govern municipal no hagi presentat un informe tècnic per avaluar el servei abans d’aprovar la pròrroga. “El govern hauria d’haver demanat l’elaboració d’un informe que materialitzés els aspectes tècnics així com la satisfacció i les necessitats de la ciutadania”, va assenyalar Sánchez.