El govern sociovergent signa un acord amb el PP per tal d’aprovar els pressupostos municipals per a l’exercici 2014. Aquest pacte inclou, bàsicament, millores en seguretat segons els populars. Iniciativa s’abstè a canvi d’una bonificació de l’IBI a les families en risc d’exclusió social. CUP i Esquerres voten en contra.
El tercer pressupost del govern municipal format per CiU i PSC torna a tenir, com ja va passar al 2012 i al 2013, el suport del PP, que ara representa a Molins de Rei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona per decisió personal de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU). “S’ha signat un acord amb el govern municipal”, ha afirmat l’únic regidor del popular al municipi, Emilio Ramos, durant el ple municipal extraordinari celebrat per debatre l’aprovació del pressupost de l’exercici 2014. “Reforçar les polítiques de seguretat i cohesió social, reorganitzar la tasca de la Guàrdia Urbana per fer-la més propera a la realitat dels barris, col·laboració veïnal, cooperació amb la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat, dotar a la Guàrdia Urbana de més vehicles, millor senyalització dels carrers, destinar més recursos als barris de muntanya, fer més costat als emprenedors i fomentar l’ocupació”, així esgrimia, un per un, els requisits que li ha posat Ramos al govern a canvi del seu suport. La majoria d’aquests, sense diferència amb anys anteriors, estaven focalitzats en la seguretat ciutadana. D’altres, ja es trobaven a l’agenda del govern de CiU i PSC sense necessitat de que el PP els remarqués.
Però no es va quedar aquí el regidor popular, qui ha utilitzat la seva primera intervenció per definir algunes de les seves idees sobre la política pressupostària municipal. “Gairebé la meitat del pressupost municipal es dedica a despeses de personal”, afirmava Ramos qui, després, amb to irònic, ha assegurat: “Probablement necessitem tot aquest personal”. Així doncs, seguint el seu estil de no tenir pèls a la llengua, el regidor que va acusar a Rubalcaba d’estar al darrera de l’11 M per després disculpar-se per les formes però mantenint la seva tesi, que va donar les gracies al franquisme per prohibir l’avortament o que va assegurar en una entrevista a Viu Molins de Rei que“els ajuts socials han de ser primer pels de casa” deixava entreveure, aquesta vegada, que al consistori sobren treballadors públics.
Abstenció d’Iniciativa
No va ser l’únic suport a un pressupost amb accent social i que creix un 3,2% respecte l’any passat. Iniciativa per Molins de Rei ha optat per l’abstenció. Els ecosocialistes han indicat que decisió s’ha pactat amb la regidoria de Finances dirigida des del PSC i que suposa “crear i incorporar una nova partida al pressupost municipal del 2014 que permetrà bonificar l’IBI a les famílies que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica i social”.
Segons el criteri de la regidoria de Serveis Socials aquesta bonificació podrà arribar a ser del 100% però, en termes generals, funcionarà de la següent manera: 60% per a families amb una renda per càpita inferior a 399 euros, 30% per families amb entre 400 i 475 euros i d’un 20% per a families amb renda d’entre 476 a 551 euros. Aquesta política ha fet que les crítiques d’Iniciativa al pressupost quedessin en un segon pla i que no es tractés d’impedir l’aprovació d’aquest.
L’esquerra independentista, en contra
La CUP i Esquerres per Molins de Rei han estat els únics partits que s’han oposat. “Aquests pressupostos tapen irresponsabilitats d’altres administracions”, ha declarat durant el seu discurs el regidor Roger Castillo (CUP). Segons Castillo, cal “abordar seriosament el problema del deute de l’Ajuntament” i, aquests pressupostos, que pugen els impostos als ciutadans “no es corresponen amb la realitat de la població”.
La CUP s’ha mostrat contrària a la reducció del pressupost en participació ciutadana argumentant que no era correcte que “com més augmenta la crisi mes lluny del ciutadà es decideix”. Castillo ha tancat la seva intervenció fent 10 propostes al govern municipal entre les quals es troben, per exemple, establir relacions amb entitats financeres ètiques, promoure la municipalització de serveis o donar suport a l’auditoria ciutadana del deute.
Per la seva banda, Esquerres ha votat en contra al·legant que no estava d’acord amb l’estructura política de l’Ajuntament apostant per “la supressió de l’àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local (DIPEL)”. A més, segons els republicans no és correcte que el municipi segueixi sense un Pla d’Actuació Municipal. Jordi Romeu també ha criticat, entre altres aspectes, que no hi hagi un model definit per als usos de la Federació Obrera i les retallades en partides de manteniment, conservació i reparació de serveis. La coalició independentista ha indicat en un comunicat que el suport del PP en la votació posa de manifest “el pacte del govern municipal (CiU-PSC) amb el PP que va permetre que el regidor d’aquest partit representi a Molins de Rei en l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)” i assegura que el govern “evita el debat de qüestions de fons una vegada garantida pel PP la seva gestió del dia a dia de l’Ajuntament”.
Quina ironia a l’Ajuntament de Sant Vicençs del Horts existeix l’àrea DIPEL ; es això que té tenir com a representats d’ERC a una persona d’esquerres per Molins ( elefant politic dins de l’Ajuntament Jordi Romeu ) i una persona independent que mai s’escolta i com a partit d’esquerres en principi s’haurien de barallar amb les mesures socials i no pas en un pressupost pel Pla d’Usos de la Federació Obrera…