El govern municipal aprova les ordenances municipals. Quatre regidors de l’oposició (tres d’ERC i el de Ciutadans) s’abstenen en la votació. Francisco García (Cs) no argumenta el seu signe de vot. La resta de partits (CUP, Molins Camina i Iniciativa – MES) critiquen la política econòmica de CDC i PSC.
La sociovergència molinenca, ara ja amb majoria absoluta, ha aconseguit l’abstenció de dos partits, ERC i Ciutadans, en el primer debat sobre les ordenances municipals de la legislatura. Les de l’any passat van ser aprovades in extremis, així que es podria dir que el govern de Convergència i PSC ha guanyat suports a la sala de plens amb la redistribució de cadires.
Els motius de les abstencions d’ERC i Cs són diferents. Els republicans s’han negat a votar en contra de la proposta del govern a canvi d’una sèrie de modificacions, integrant algunes de les seves polítiques en la realitat del municipi. Concretament, els republicans han presentat al govern una bateria de 15 propostes i la sociovergència n’ha acceptat tres: una exempció de la taxa d’inscripció en el cens per aquells que optin per adquirir mascotes en centres de protecció d’animals, una altra exempció fiscal per aquells utilitzin el servei de mobles i voluminosos com a mínim dues vegades l’any i, per últim, que consti en les ordenances la possibilitat de fer casaments en altres edificis de Molins de Rei, com per exemple la Sala Gòtica, amb l’objectiu de potenciar el patrimoni del municipi. També han aconseguit el compromís del govern municipal d’estudiar la viabilitat econòmica de la resta de de les seves propostes. Aquest ha estat el preu de la seva abstenció.
No se saben els motius de l’abstenció de Ciutadans. Com si es tractés d’un regidor fantasma, l’únic representant del partit d’Albert Rivera a Molins de Rei, Francisco García, no s’ha pronunciat ni en una sola ocasió en un dels plens municipals més importants del curs polític.
Poc temps d’estudi
Independentment del seu vot, tots els partits de l’oposició – menys Cs que no ha parlat durant el debat al ple municipal – s’han queixat del poc temps amb què el govern municipal els ha informat de la seva proposta d’ordenances, entregada només nou dies abans de la votació, i que recaptarà el mateix d’IBI tot i la rebaixa del valor cadastral dels immobles. Això ha fet que l’oposició tingués poc temps d’estudi per analitzar la proposta del govern i per afegir-hi les seves. “Us hem donat les ordenances quan hem pogut”, s’ha excusat el regidor de Finances, Ramon Sànchez (CDC).
Roger Castillo, portaveu del principal partit de l’oposició, la CUP, ha valorat negativament el fet que “les rendes més altes surtin més beneficades de la reforma d’IBI” del govern sociovergent. I és que el valor cadastral també intervé en el càlcul d’altres pagaments com l’impost sobre la renda, les plusvàlues, les transmissions patrimonials, l’impost de donacions, el de successions o el de patrimoni. Pel tipus d’impostos que són, les persones amb una renda més elevada seran les que es beneficiïn. Des de la CUP s’ha proposat un IBI amb “bonificacions” per tal d’afavorir les persones amb menys recursos.
“L’IBI desapareix de la nota de premsa del govern, per això necessitem un càrrec de confiança com a tècnic de comunicació?”, s’ha preguntat Ana Aroca, de Molins Camina, donant rellevància al fet que des de la sociovergència no es posi en relleu en la seva comunicació la reforma de l’impost més important per un ajuntament, l’IBI. Des de la formació que agrupa Podemos amb altres partits a Molins de Rei s’ha proposat una fiscalitat “progressiva”.
Des d’Iniciativa-MES s’ha reclamat més “transparència” al govern municipal. El regidor ecosocialista, Pere García, ha lamentat les formes de fer arribar la informació del govern a l’oposició. “És demagògia dir que si es recapta menys es tancaran serveis”, ha opinat sobre la reforma d’IBI, on defensen una rebaixa de l’impost.