Els actes de l’últim dia de Festa Major de Molins de Rei es van anar suspenent amb motiu de la violència policial en altres poblacions. La trobada dels gegants va convertir-se en l’últim acte d’uns dies de festa en què, malgrat tot, Molins de Rei ha celebrat Sant Miquel.
Molins de Rei va celebrar i va gaudir la Festa Major 2017, però la proximitat de l’1 d’octubre va anar planant en molts dels actes. La immensa majoria de dies previs no va impedir que els carrers s’omplissin com sempre. En canvi, va afectar completament l’últim dia de la festa. Van ser les mateixes entitats que, veient les crues imatges de violència que voltaven per les xarxes, van decidir suspendre els seus actes de diumenge. Fins i tot el concert de final de festa va ser cancel·lat pel propi grup contractat, The Txandals.
Per si no n’hi havia prou amb la situació política, un altre entrebanc del diumenge va ser la pluja que va començar a caure diumenge al matí. Va obligar a fer un recorregut més curt de la trobada de gegants, que aquest any ja havia tingut algunes baixes de colles que volien estar als seus pobles per defensar els col·legis. Sense ser-ne conscients, aquest va acabar sent l’últim acte de Festa Major. Això sí, els gegants ja havien tingut els seus dies per lluir-se, amb unes cercaviles que van portar l’ambient de festa als carrers. La trobada de puntaires també es va veure afectada per la pluja que queia, una imatge que ja s’havia vist altres anys. I és que el mal temps és un fet que es dóna amb més o menys freqüència per Sant Miquel.
En canvi, la nit abans els carrers de Molins de Rei es van omplir com sempre amb el corre-cuita del Camell; el divendres, ben d’hora, les Matines van tornar a servir per viure’l de més a prop i el mateix dia a la nit colles de tot Catalunya van acompanyar el Cuc, l’Entxuscat, els Diables de l’Agrupa i els Dimonis per portar les espurnes pels carrers. Això sí, el Camell portava una pancarta que deia ‘Votarem’ i una papereta enganxada. Diumenge a la tarda, quan l’escola El Palau es plantejava tancar abans d’hora per por que arribés la policia, el Camell es va plantar a la porta del col·legi per mostrar el seu suport i impedir el pas dels cossos de seguretat.
Per la seva banda, els Matossers van avançar a dissabte la seva tradicional actuació per Festa Major. Els castellers de Molins de Rei van fer un 3d7, 4d7, 2d6 2p4 i 2p4. També van fer un intent de 4d7p en una actuació que es va traslladar al pati de la Federació Obrera, acompanyats pels castellers de El Prat.
Calendari més esponjat
La suspensió d’actes de diumenge va tenir la contrapartida el cap de setmana anterior. Aquest any, per primer cop, l’Ajuntament va decidir potenciar els actes del cap de setmana previ. Perquè quedessin més integrats en el programa, es va fer el pregó una setmana abans. Els pregoners, Impuls, van reivindicar la “transgressió” del teatre, en un acte que també es va haver de traslladar per la pluja però que els va acabar portant al seu lloc natural: un espai escènic, La Peni. Unes hores abans, esquivant l’aigua, es va fer la gran novetat d’aquest any: una cercavila que va unir totes les entitats en un mateix acte.
Un dels actes que també s’han traslladat al cap de setmana previ i amb èxit són el Cineclub i el concert de Daltabaix, que enguany va comptar amb Dani Nel·lo. Són actes que es feien en altres caps de setmana i que ara s’han passat a fer a l’aire lliure al barri de la Granja. Aquest cap de setmana també es va fer la 3a baixada de trastos, que va guanyar una urna-mòbil custodiada per la Guàrdia Civil i que es va consolidant dins el programa festiu. També es va poder veure el documental ‘El Cinturón Rojo’, que va incloure un debat amb membres de la lluita obrera i veïnal molinenca que va recordar que el cinturó també va passar pel poble.
També va ser el cap de setmana de l’esport, amb la Cursa de Sant Miquel, que ha augmentat notablement la xifra de participants gràcies a la nova modalitat familiar que s’ha creat. Alhora, l’Open Infantil de BTT organitzat per One to One va tornar a batre rècord de participants, i això malgrat fer-se minuts després de la caiguda d’un fort aiguat.
També hi ha hagut lloc per al teatre. La setmana abans, Filagarsa va presentar el seu nou musical, ‘Escac Doble’, que reviu les tensions de la Guerra Freda, i Les Heures va portar una obra feminista al Mulei. Impuls va reposar ‘Nit de ràdio 2.0’ i Teatre Tot Terreny va representar ‘L’auca del senyor Esteve’, mentre que Teatre 15 Arcades va decidir suspendre l’obra ‘Refugiats’, prevista per al 7 i 9 d’octubre, davant la situació política. Pel que fa a la música, l‘Empalmat d’aquest any ha estat per a un grup de Sant Vicenç i Molins de Rei: Eivibonny.
La Festa dels Miquels ha escollit Miquel de l’Any al fotògraf Miquel Monfort, en un acte en què Miki Rosas va llegir un pregó que resumeix l’any amb un punt crític. I el concurs d’aparadors, per a Xocopunt, que s’ha ambientat en l’1-O, un símbol de com la política ha marcat de manera evident la Festa Major.
La Festa Major, en imatges