Alumnes i professors continuen amb les classes de música a través d’Internet. Els instruments es practiquen amb l’aplicació Zoom i el llenguatge musical s’imparteix per mitjà de recursos en línia i àudios.

En temps de confinament la música segueix sonant i no només a alguns balcons de Molins de Rei. També ho fa a les cases dels alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música Julià Canals, que aquests dies continuen fent música amb classes a distància. “No volem perdre el lligam amb l’alumnat, volem que segueixen aprenent i tocant música des de casa”, explica la directora del centre, Pilar Casals.
Casals porta quatre dècades ensenyant música i reconeix que mai s’havia trobat amb el repte de fer classes en línia: “He hagut de fer un esprint tecnològic aquests dies”. També ho han fet la desena de professors que formen part del centre, i que ara han de fer claustres i classes a través d’aplicacions com Zoom.
Per exemple, les classes d’instrument es fan a través de vídeo trucades, tot i que en alguns casos també utilitzen altres recursos com gravacions d’àudio per les complicacions que es troben. En paraules de Casals, “a vegades resulta difícil fer l’acompanyament musical amb aplicacions virtuals pel retard sonor que hi ha, per això gravem alguns acompanyament en àudio i els ho passem perquè hi toquin a sobre”.
Les gravacions d’àudio també es fan servir per continuar l’ensenyament de llenguatge musical, sobretot en el cas d’exercicis com els dictats rítmics. “Els enviem un àudio amb un dictat i ells l’han de transcriure en una partitura i enviar-nos-el en una fotografia perquè el puguem corregir”, detalla una altra docent del centre, Mireia Monné.
El professorat ha hagut de fer un esforç titànic per adaptar-se al nou context i seguir oferint la possibilitat als alumnes de continuar amb part del curs. Per exemple, han hagut de digitalitzar partitures a corre-cuita i gravar-se cantant i ballant per fer vídeos d’animació per als més petits. “Tenim alumnes de 4 a 14 anys i a tots els hem ofert la possibilitat de continuar amb part de les classes si ho volen”, afegeix Monné.
Bona resposta de l’alumnat i de les famílies
Des del centre tenen la voluntat de ser molt flexibles amb l’alumnat, conscients que per a molts la música és una extraescolar que fan al marge de l’escola. Tot i així, la majoria dels 268 alumnes que tenen han decidit continuar amb les classes a distància, excepte casos puntuals com el de dues alumnes que feien piano i no poden seguir perquè no en tenen un a casa.
Però, ni Casals ni Monné es mostren preocupades perquè els alumnes perdin el fil del curs. “A cada curs sempre es reforcen els temes de l’anterior i per tant no hi haurà cap aspecte que quedi sense treballar”, apunten. L’únic neguit és per aquell alumnat que s’estava preparant per a proves d’accés i que ara desconeix la nova data dels exàmens: “No les sabem però els hem de seguir preparant perquè estiguin a punt per quan toquin”, diuen. De fet, tots els alumnes del centre seran avaluats a final de curs amb un informe, però aquest només tindrà en compte el que s’hagi treballat fins a l’inici del confinament.
Descompte en l’última quota
Les dues docents admeten que les classes virtuals no poden substituir del tot les sessions presencials. Per això, en l’última quota que s’havia de cobrar a les famílies es descomptarà l’import equivalent a les classes presencials que no s’hagin pogut fer a causa del confinament. “Tant des de l’Ajuntament com des de l’escola entenem que no és el mateix i que per tant hi ha d’haver aquest descompte”, diu Casals, que defensa el poder de la música per superar el desànim que pot provocar el confinament actual.