L’entitat adverteix que els índex de segregació podrien augmentar amb la crisi de la Covid-19, especialment en localitats com Molins de Rei, que segons la Fundació Bofill és un dels 12 municipis de Catalunya on la segregació escolar ha augmentat més des de fa una dècada.

Crit d’alerta de la Fundació Jaume Bofill davant el perill que el període de preinscripció en línia actual pugui fer augmentar el nivell de segregació escolar, especialment en municipis com Molins de Rei, on la segregació ja és molt alta i on l’alumnat vulnerable que es matriculi fora de termini es podria concentrar en determinats centres educatius si no es prenen mesures.
En dades de la fundació, la localitat es troba entre els 12 municipis de Catalunya on la segregació ha empitjorat més en els últims 12 anys. Concretament, des de l’entitat educativa xifren que al municipi el nivell de segregació a primària és de més del 30% i a secundària superior al 20%. Uns índex, que segons l’entitat, han augmentat especialment en els darrers cinc anys i que podrien fer-ho en el futur.
Per això, demanen a la Generalitat de Catalunya que estableixi criteris clars i homogenis a l’hora de fer les preinscripcions i que els ajuntaments de poblacions amb una alta segregació com Molins de Rei articulin mesures urgents per distribuir equilibradament aquell alumnat que es matriculi fora de termini o que sigui de matrícula viva.
Entre les mesures a prendre, proposen que s’incrementin tant la reserva de places d’alumnat vulnerable als centres educatius com que es posin en marxa mecanismes per garantir un distribució equitativa a les aules.
Propostes: tenir una OME i identificar l’alumnat vulnerable des de P3
Per exemple, des de fa anys hi ha poblacions catalanes que compten amb l’anomenada Oficina Municipal d’Escolarització (OME), un servei compartit entre el departament d’Educació i els ajuntaments que serveix per orientar les famílies a l’hora de preinscriure els infants i que, en paraules de l’entitat, “permet articular estratègies desagregadores, especialment en contextos de crisi”.
Molins de Rei, però, és un dels 33 municipis de Catalunya amb alta segregació que no disposa d’aquest dispositiu. Per això, la fundació convida tant al consistori com a la Generalitat a posar-la en marxa.
Un altre dels mesures que Molins de Rei encara no aplica i que, a criteri de la Fundació Bofill, també ajudaria a revertir la segregació és identificar ja des de P3 aquell alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, tant per qüestions de vulnerabilitat econòmica com per falta de coneixement de la llengua a causa de procedència estrangera.
A parer seu, la mesura permetria garantir una distribució equilibrada de l’alumnat a les aules, sobretot en el context actual en què es preveu que “hi haurà més alumnes vulnerables matriculats fora de termini i caldrà conèixer bé els nivells de complexitat de cada municipi”.
Un pacte local contra la segregació
Des de l’entitat educativa també es suggereix que els municipis amb una alta segregació escolar impulsin pactes locals que permetin promoure i coordinar mesures efectives contra la segregació escolar.
La verdad , cada ves és más difícil entender para un ciudadano de a pié, todas esta jerga de las notificaciones de las administraciones que se redactan con expresiones cada vez más raras para impresionar a la ciudadanía y justificar que hacen algo de importante, y como en el Evangelio, para que se entienda, deberían cada vez más utilizar ejemplos o parábolas : 1) Qué és una segregación escolar? , 2) Qué relación puede haber entre la crisi de la covid-19 y la segregación especialment en localitats com Molins de Rei que siempre destacamos en lo malo? , 3) Qué és eso de la Fundació Bofill ?, , 4) Qué tiene que ver la segregación con el període de preinscripció en línia actual,? , 5) Porqué en Molins de Rei, la segregació ja és molt alta ?, 6) Qué tiene que ver la segregación con l’alumnat vulnerable?, 7) Que es entiende por alumnat vulnerable ?, 8) Que tiene que ver la segregación con que es matriculi fora de termini? , 9) Qué tipo de precauciones deben tomar los centres educatius si no es prenen mesures?, , 10) En base a qué argumentos Bofill determina que Molins e Rei es troba entre els 12 municipis de Catalunya on la segregació ha empitjorat més en els últims 12 anys ?, 11) Ejemplos de que la Generalitat estableixi criteris clars i homogenis a l’hora de fer les preinscripcions , . 12) Ejemplos de que la Generalitat articuli mesures urgents per distribuir equilibradament aquell alumnat que es matriculi fora de termin, 13) Qué es eso que de matrícula viva.? 14) En qué consiste la reserva de places d’alumnat vulnerable? 15) Que tipos de mecanismes per garantir un distribució equitativa a les aules?
Consideramos que todo eso , sea lo que sea, como en el tema de la Residéncia en Molins de Rei, és responsabilidad de la Generalitat y que no se tenga que solucionar pasando la castaña caliente a la creación de una Oficina Municipal d’Escolarització (OME) y crear más regidurías municipales , que en Molins de Rei ya llevamos 44 regidurias, la mayoría con funcionarios de manos cruzadas, sin trabajo, sólo para justificar los sueldos políticos de los miembros del equipo de gobierno municipal
Eso de la segregació y necessitats específiques de suport educatiu tiene que ver con enseñar a parte los hijos de emigrantes, darles más ayudas económicas y mejorar coneixement de la llengua catalana a causa de procedència extranjera?, Y tener las calles hechas unos zorros ?