El document preveu la creació d’un Consell de Diversitat Afectiva, així com batejar un carrer del municipi amb el nom de la primera transsexual assassinada per discriminació a l’Estat, Sònia Rescalvo Zafra.

Pas endavant en la lluita LGTBI al municipi. Molins de Rei ha donat llum verda al primer pla local LGTBI, que desenvoluparà diverses accions per sensibilitzar la població sobre la diversitat sexual i afectiva. L’aprovació del pla, al ple municipal de maig, ha rebut el suport unànime de tot el plenari.
Entre les accions que preveu el document destaca la creació d’un Consell de Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere al municipi. També batejar un dels carrers de Molins de Rei amb el nom de Sònia Rescalvo Zafra, la primera transsexual assassinada per la seva condició de gènere a l’Estat espanyol.
Un altre dels cavalls de batalla del document és la formació del personal municipal en perspectiva i llenguatge LGTBI, així com incorporar aquesta dimensió als plans, protocols i documents públics que elabori el consistori a partir d’ara. En aquesta línia, també es vol que la formació arribi tant a l’àmbit educatiu com sanitari i de lleure, a més de a la Guàrdia Urbana.
Per donar visibilitat a la realitat LGTBI, el municipi també es proposa celebrar oficialment les diferents diades del col·lectiu, així com donar cabuda a la diversitat afectivosexual i de gènere en l’oferta cultural de la localitat i promoure l’associacionsime LGTBI.
El temor de quedar en “paper mullat“
El pla durarà fins al 2023 i a partir d’aquí se n’elaboraran de nous amb més actualitzacions i durades limitades. Tots els partits del plenari han vist amb bons ulls el pla, però alguns també han recordat la necessitat de dotar les seves accions amb un pressupost concret per evitar que quedi “en paper mullat”.
Un dels partits que s’ha expressat en aquesta línia ha estat ERC, que en veu d’una de les seves regidores, Marta Espona, ha apuntat que “cal més personal per a desenvolupar-lo”, així com conèixer dotacions econòmiques més concretes.
En aquesta línia, la regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, ha demanat el compromís que el pla no pateixi cap retallada per culpa de la pandèmia: “Ens hem de comprometre que el pla no serà una de les víctimes pressupostàries de la covid-19 i que totes les accions es desenvoluparan en el termini establert”, ha dit Aroca.
Des de les files de Molins en Comú, el regidor Gerard Corredera, ha posat en valor la importància del pla, sobretot per “les agressions que encara rep el col·lectiu” i ha agraït que plataformes com Trans Baix Power hi hagin pogut aportar el seu granet de sorra.
Crear un centre d’apoderament feminista
Des de la CUP també han celebrat el pla i han recordat la seva contribució al document com, per exemple, la seva proposta de dedicar un carrer a Sònia Rescalvo Zafra.
En veu de la regidora Estefania Castillo, els cupaires també han demanat que el govern municipal compleixi amb el compromís d’incloure la creació d’un centre d’apoderament feminista i LGTBI a localitat amb recursos i formacions encaminades a “seguir la lluita antipatriarcal i posar en comú les opressions”. Una proposta que els anticapitalistes van proposar ja per aquest mateix pla, però que no va ser acceptada.
La regidoria de Feminismes i LGTBI, la socialista Jessica Revestido, ha agraït les contribucions dels partits de l’oposició al document, que s’ha gestat durant prop d’un any i que s’hauria d’haver aprovat anteriorment, però que va quedar en un calaix per incloure algunes propostes d’altres partits.
Per exemple, a banda de les propostes de la CUP, el document ha incorporat 24 esmenes de Molins en Comú que, entre d’altres qüestions, proposava tenir en compte el punt de vista de l’associació Trans Baix Power en l’elaboració del pla.
“Fem Molins de Rei una mica millor”
De fet, Revestido ha donat les gràcies a Trans Baix Power per aportar el seu granet de sorra, així com l’empenta de l’exregidora cupaire Laura Munt, que va ser qui va col·locar els primers fonaments del document quan capitanejava l’àrea durant el tripartit independentista. “Amb aquest pla fem que Molins de Rei sigui una mica millor”, ha conclòs l’alcalde, Xavi Paz.
En matèria LGTBI, el plenari de maig també s’ha adherit a la Declaració contra l’homofòbia: la lesbofòbia, la gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia 2020. És un manifest impulsat des del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat amb motiu del Dia internacional contra l’homofòbia, que es va celebrar el 17 de maig.
Més comentat 2