Els treballs han donat més informació sobre els canals subterranis que encara queden al subsòl de l’edifici del Molí i la seva xemeneia, que antigament van acollir la fàbrica Ferrer i Mora. L’objectiu és que l’estudi d’aquestes construccions permeti impulsar futures actuacions arqueològiques així com noves polítiques de conservació.

En les últimes setmanes Molins de Rei ha estat l’escenari d’una nova intervenció arqueològica a l’entorn de l’edifici El Molí. Sota la supervisió dels serveis arqueològics territorials de la Generalitat de Catalunya, diferents tècnics s’han encarregat de documentar algunes de les canalitzacions subterrànies del complex, que en l’època de la revolució industrial va acollir la fàbrica Ferrer i Mora.
Els treballs han permès documentar infraestructures hidràuliques antigues com una canalització subterrània que permetia captar aigua del rec i desviar-la cap a la turbina de grans dimensions que hi havia a la fàbrica i que a l’època feia funcionar tot el seu engranatge tèxtil.
També s’han pogut documentar les restes d’una comporta de ferro que, a mode de guillotina, es creu que servia per dosificar el cabal de l’aigua que entrava a la fàbrica, així com un altre canal de dimensions més reduïdes al costat oest de la comporta que podria haver servit per eliminar l’aigua sobrant. Fins i tot, a la part est d’aquest ramal, els arqueòlegs també hi han localitzat restes d’un túnel o boca de fum que conduïa a la xemeneia del complex.
En un comunicat, l’Ajuntament ha destacat el valor històric i patrimonial de la intervenció arqueològica, ja que diuen que permetrà impulsar futures excavacions, a més de polítiques de conservació. Des del consistori també remarquen que documentar tot el patrimoni històric de Molins de Rei és una de les línies de treball de l’administració municipal.