Els pictogrames facilitaran la comprensió de les explicacions a les persones amb discapacitats cognitives. Els vídeos estan interpretats amb llenguatge de signes i tenen subtítols per a les persones amb sordesa i audiodescripcions per a les cegues.

El Museu Municipal de Molins de Rei ha fet un pas més per permetre que tothom puguin gaudir de les seves instal·lacions. El museu i l’Ajuntament han incorporat pictogrames per a les persones amb discapacitat cognitiva, vídeos accessibles per a persones amb discapacitats sensorials i han afegit peces elevades per a que visitants amb ceguesa les puguin tocar i conèixer amb el tacte. Tot el procés ha tingut un cost de 2.500 euros.
Els pictogrames es troben repartits per les sales, a la vora dels quadres i expositors. Els visitants els hauran d’identificar i buscar-los a un dossier, on hi ha breus explicacions de les obres també a partir de pictogrames.
A part de les peces elevades tàctils, s’han traduït al Braille les explicacions de els obres exposades per a les persones amb ceguesa.

A més, només entrar al museu, hi ha un codi QR enllaçat a 18 vídeos que expliquen tot el recorregut de la sala d’exposició permanent. Aquests vídeos compten amb subtítols i estan interpretats en llenguatge de signes en català per a les persones amb sordesa. També tenen audiodescripcions per a les cegues i locucions que ofereixen un “plus d’usabilitat” per tots els visitants.
L’Ajuntamnet i el museu han preparat aquestes incorporacions en col·laboració amb la Diputació de Barcelona en marc del projecte ‘La mirada tàctil’. La diputació ha treballat amb entitats especialitzades, com l’ONCE, per realitzar els vídeos.
Accessibles a tots els ciutadans
Aquestes millores s’han presentat dos dies abans del 3 de desembre, quan es commemora el Dia de les Capacitats Diverses. La regidora de Cultura i (Dis)capacitats, Ainoa García, ha assegurat que a partir d’ara els continguts del museu són “accessibles a tots els ciutadans sigui quina sigui la seva capacitat”.
Al seu torn, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha afegit que, amb les noves explicacions, se salva “un deute històric” amb les persones que tenen alguna discapacitat. “Mantindrem aquesta mirada perquè les persones amb capacitats diverses estiguin incloses en la nostra societat”, ha conclòs.

En línies similars, l’alcalde Xavi Paz ha posat en valor la necessitat de fer arribar l’art i la cultura a totes les persones: “Volem una societat justa on tothom hi pugui accedir”.
Trasllat pendent
Les noves mesures per l’accessibilitat s’inclouran en la sala d’exposicions permanent situada al primer pis de Ca n’Ametller. La sala compta amb les obres que es van traslladar des de l’antic museu el 2018, però el nou museu situat a l’antiga casa pairal encara no està complert.
Durant la presentació Xavi Paz ha explicat que no es podrà finalitzar el trasllat final fins que es trobin unes noves dependències per l’Àrea del Servei a les Persones, situada a la segona planta de Ca n’Ametller.