Partits com Molins Camina Podem han criticat al ple de novembre que els pisos de protecció oficial que l’Impsol ha construït en una primera fase al barri de Les Guardioles costin fins a 275.000 euros amb IVA. Des del govern municipal admeten que el preu és car i ho atribueixen a l’elevat cost que ha tingut l’adquisició del sòl.

Malestar entre alguns partits de l’oposició, que no acaben d’entendre els preus “desorbitats” dels primers pisos que l’Institut Metropolità del Sòl i Gestió Patrimonial (Impsol) ha construït al barri de Les Guardioles.
Es tracta d’una promoció de 52 pisos que tot just han sortit a adjudicació fa uns dies i que tenen uns preus que es mouen entre els 139.447,06 euros i els 254.636,30 euros.
L’import varia en funció dels metres quadrats de superfície habitable que tenen i del nombre d’habitacions. Per exemple, el pis de 139 mil euros és una planta baixa amb una superfície habitable de 59,70 metres quadrats, té dues habitacions i un bany. En canvi, el pis més car té tres habitacions, dos banys i 83,23 metres quadrats habitables.
El preu de l’habitatge també inclou un aparcament i un traster, que segons les mides també encareixen l’import final. A més, cal tenir en compte si es tracta d’un habitatge amb un preu de règim general o concertat.
La primera tipologia està pensada per a persones amb ingressos familiars que no superin cinc vegades l’Indicador de Renda de Suficiència (IRSC), fixat en 569,12 euros mensuals i en 7.967,73 euros anuals. En canvi, l’altra va dirigida a persones amb ingressos familiars que no excedeixin 6,5 vegades l’IRSC.
Els preus dels pisos, que es poden consultar en aquest enllaç, són sense IVA. Per això, des de formacions com Molins Camina Podem critiquen que alguns pisos de la promoció puguin arribar a costar prop d’uns 275.000 euros amb l’IVA incorporat.
Habitatge protegit a “preu d’or”
“L’habitatge protegit s’està convertint a preu d’or, hem de fer un pensament col·lectiu”, va etzibar la líder de Molins Camina Podem, Ana Aroca, al ple municipal de novembre aprofitant que s’havia de votar la rebaixa del 95% de l’impost de construccions a l’Impsol perquè comenci a construir una segona fase de pisos de protecció oficial a Les Guardioles.
“Quin sentit té fer habitatge protegit amb aquestes quantitats?”, va qüestionar la regidora, que ja va anunciar que en protesta dels preus el seu partit votaria en contra de rebaixar l’impost de construccions a l’Impsol –un tràmit que és recurrent a l’hora de construir habitatge públic.
Des del govern municipal de seguida es van afanyar a rebatre les crítiques. El primer tinent d’alcalde i portaveu de Junts per Molins, Ramon Sánchez, va justificar que el preu dels pisos s’explica perquè “els costos d’urbanització del barri han estat molt alts” i que els preus es troben “dins del topall del règim dels pisos de protecció oficial”.
El regidor d’Habitatge, el socialista Josep Puiggarí, també va justificar els preus dels nous habitatges: “La gran majoria de pisos d’aquesta fase és de règim concertat –amb un preu més elevat– perquè el govern del 2009 liderat per ICV va decidir vendre més car el terreny i que el constructor tingués més marge”. De fet, el govern municipal atribueix el cost al preu que es va pagar en el seu moment per a l’adquisició del sòl.

De fet, segons Puiggarí, això fa que ara l’Ajuntament sigui “esclau” d’aquesta situació. Tot i així, el regidor va defensar que des de l’administració municipal s’han bonificat 4.000 euros en el preu final dels habitatges perquè puguin ser més assequibles.
Aroca, però, no va acabar convençuda. “Em sorprèn que digueu que els costos afegits d’urbanització de Les Guardioles els hagi d’acabar assumint el comprador. Llavors quin és l’avantatge de comprar pisos protegits?”, va insistir.
Per a Aroca, és fonamental “reflexionar sobre els preus dels habitatges protegits”, sobretot de cara a les fases d’immobles que l’Ajuntament també vol fer com a promotor al barri de Les Guardioles en els propers anys.
Des de la CUP també van criticar el model de gestió dels nous pisos. Creuen que s’està venen “patrimoni públic” i que cal apostar per un model de lloguer protegit i no pas per un que fomenti la propietat privada. “L’Ajuntament hauria d’adquirir uns quants pisos per la via del tempteig i posar-los a la borsa de lloguer social”, va suggerir Estefanía Castillo, que també va anunciar el vot contrari dels cupaires a fer la rebaixa a l’Impsol.
Finalment, la votació va tirar endavant amb els vots a favor dels partits que integren el govern municipal (PSC i Junts per Molins), que tenen majoria de regidors. ERC, Molins en Comú i Cs s’hi van abstenir, i la CUP i Molins Camina Podem hi van votar en contra.
El govern municipal admet que els preus són cars
Des del govern municipal admeten que els preus dels habitatges protegits de Les Guardioles són elevats, però defensen que han fet tot el que han pogut per negociar amb l’Impsol: “Són immobles entre un 25% i un 30% més barats que els que es poden trobar al mercat”, diu el regidor d’Habitatge, Pep Puiggarí.
De fet, en declaracions a Viu Molins de Rei, Puiggarí explica que tenen un acord verbal amb l’ens metropolità perquè la segona fase de pisos que l’Impsol ha de construir a partir del 2021 a la zona compti amb 15 d’habitatges que siguin de l’Ajuntament i que es puguin posar a lloguer social. En aquesta primera fase, l’Ajuntament només tindrà dos pisos, que preveu destinar a emergències socials.
En càlculs del consistori, està previst que la segona fase de pisos estigui llesta entre el segon i el tercer trimestre del 2022 i que consti de 61 habitatges, tot i que encara no se sap quants seran de règim general i quants de règim concertat.
El responsable d’Habitatge del govern municipal, però, insisteix que l’Ajuntament té tres solars a Les Guardioles on preveu fer-hi més habitatges de lloguer, encara que tampoc n’especifica ni quan ni la quantitat. “Estem treballant per preparar una estructura forta a l’Ajuntament perquè els pugui gestionar”, diu.

Més comentat 2