Els bars i els restaurants poden servir presencialment un hora més tant al matí com al migdia arran de la flexibilització de les restriccions que ha entrat en vigor aquest dilluns, però entre els restauradors hi ha opinions de tots colors. En l’àmbit de les instal·lacions esportives, el Club Natació també ha rebut les noves mesures amb sensacions agredolces.
Disparitat d’opinions en el sector de la restauració i l’àmbit de les instal·lacions esportives de Molins de Rei, que des d’aquest dilluns tenen més marge de maniobra arran de la flexibilització de les restriccions per evitar la propagació de la Covid-19 que ha dictat la Generalitat.
Si abans els bars i els restaurants només podien servir esmorzars de 7.30h a 9.30h i dinars de 13h a 15.30h, ara poden fer esmorzars fins a les 10.30h i dinars fins a les 16.30h. Però l’ampliació horària no satisfà tothom.
Per exemple, al bar Nit i Dia del passeig del Terraplè, les noves mesures han estat pràcticament imperceptibles. “Segueix venint la mateixa gent, no hem notat cap canvi, l’únic que ens trobem és que la gent ara ve més tard”, explica el seu propietari, en Víctor Castillo. Fa nou anys que regenta el negoci i resisteix el ball de restriccions com pot: “Hem hagut de demanar un préstec a l’ICO i fer un ERTO, ara l’ICO ja s’ha esgotat i ja l’hem de començar a tornar, estem aguantant com podem”.
Per sort, li han concedit unes ajudes per a autònoms que li permeten mantenir el negoci i el propietari també li ha fet una reducció del lloguer del 50%. Tot i així, reconeix que si la situació s’allarga i els ajuts continuen sent limitats, no podrà aguantar gaire temps més obert.
“Les mesures conviden a perdre el costum d’anar de bar i de restaurant”
Per a en Víctor, la clau seria que els bars i els restaurants poguessin obrir més hores, però amb aforaments limitats. De fet, opina que aquestes “obertures tan limitades” no ajuden a què la gent tingui ganes d’anar a un bar o a un restaurant, sinó que “conviden a perdre el costum d’anar-hi”.
El mateix pensa en Joan Pérez, propietari del bar restaurant El Foment, uns metres més enllà del bar Nit i Dia. Des de dilluns han tingut la mateixa clientela que ja tenien la setmana passada i, per tant, la flexibilització de mesures tampoc s’ha traduït en més facturació. En Joan creu que, perquè això passés, els bars i els restaurants haurien de poder obrir tot el matí fins a les 16.30h: “Així la gent tornaria a agafar el costum d’anar a fer un cafè o un menú, aquest tancament entremig talla molt aquesta dinàmica”, argumenta.
També ho diu pensant en els treballadors que té, ja que llavors podrien fer torns més amplis i no tan limitats. “Aquests horaris ens obliguen a no poder desfer gaire els ERTO que teníem”.
En el seu cas també ha hagut de demanar un préstec a l’ICO (Institut de Crèdit Oficial) per parar el cop, però com en Víctor també es troba que ja s’ha esgotat: “Vam demanar un ICO de 30.000 euros durant el primer confinament, però amb totes les despeses el vam acabar liquidant els diners en dues setmanes”, diu Peréz, que ara es troba que ja l’ha de començar a tornar amb interessos durant cinc anys.
En xifres, el propietari del bar restaurant El Foment creu que acumula unes pèrdues de 60.000 euros, que només ha pogut eixugar amb l’ICO, ja que no li han concedit cap altra ajuda més: “És desesperant, et demanen un munt de requisits i et posen moltes traves”.
Perilla la continuïtat del bar resturant El Foment
De fet, en Joan entén que potser els bars i els restaurants hagin de reduir l’activitat a causa de la pandèmia, però demana més ajudes i facilitats per al sector: “Les necessitem per poder aguantar”. Ho diu mentre vaticina que, si ha de demanar un nou préstec, haurà de tancar El Foment.
Fa 15 anys que ell i la seva família van agafar les regnes del mític local i des de llavors reconeix que està sent el moment més delicat. Fins i tot, és el període més crític de tota la seva carrera com a restaurador. “Em dedico a aquest sector des de fa 45 anys i ni la crisi del 92 ni la del 2008 són comparables amb l’actual”, adverteix.
Uns metres més enllà del Foment, al restaurant La Llauna, la flexibilització de les mesures han estat rebudes amb més optimisme, sobretot aquest dimarts, que era el primer dia que obrien després del descans que sempre fan els dilluns.
Les noves mesures permeten doblar taules a alguns restaurants
Per a ells, que només serveixen àpats, l’ampliació d’una hora durant el migdia els permet poder doblar el nombre de taules que atenien fins ara, ja que poden fer un segon torn. Fins i tot, el seu propietari, en Marc Cabello, creu que també beneficiarà alguns plats com les postres: “Ara la gent suposo que tindrà més temps per a dinar i en demanarà, ja que havíem notat una caiguda en aquest producte”, diu.
Tot i així, diu que sobretot recuperaran el ritme quan puguin tornar a fer sopars, però de moment creu que no serà fins a l’estiu que es permetrà fer-ne. Per això, admet que la restauració haurà d’anar aguantant com pugui: “Nosaltres també hem demanat un ICO per si de cas, però a l’estiu vam treballar molt i vam poder recuperar les pèrdues del primer confinament”, diu Cabello, que creu que dins del que cap no es poden queixar.
A la cafeteria Can Rosell, de la plaça de l’Ajuntament, en Luís creu el mateix. De fet, l’ampliació horària ja ha començat a tenir efecte: “Veus que ara ve més gent a fer el cafè a les quatre de la tarda, sobretot pares i mares, que aprofiten per fer temps abans d’anar a buscar els nens a l’escola”, argumenta. Per això, celebra la flexibilització horària i creu que amb les noves mesures el sector podrà respirar una mica més.
El Club Natació agraeix reobrir la sala fitness, però demana més flexibilitat
Qui també pot respirar una mica més des d’aquest dilluns és el Club Natació Molins de Rei, que arran de la flexibilització de les mesures ha pogut reobrir la sala fitness fins al 30% de l’aforament, ja que la piscina havia pogut seguir oberta, però també amb un 30% de capacitat.
Des del club agraeixen la reobertura de la sala de gimnàs, sobretot perquè els permetrà no augmentar el desequilibri financer que ja acumulen, però els agradaria poder tenir més marge de maniobra. Segons explica la gerent de la instal·lació, Elisabeth Alcalde, “els contagis a les instal·lacions esportives són mínims” si es tenen en compte dades tant a àmbit europeu com a àmbit estatal.
Per això, demana més flexibilitat a la Generalitat, tant en els aforaments com en les limitacions de les activitat dirigides, que ara s’han pogut tornar a reprendre, però amb grups de sis persones com a màxim. De fet, el club s’ha vist obligat a fer horaris per a cada activitat, així com fer franges horàries tant a la piscina com a la sala fitness.
Amb tot, Alcalde reconeix que no estan sent uns moments fàcils per al sector de les instal·lacions esportives. En xifres, la piscina ha perdut 1.000 socis des que va començar la pandèmia. Però, la responsable confia que de mica en mica la situació es pugui anar revertint.
L’Escola de Música reprén part de l’activitat presencial
Les noves mesures també han permès reobrir a l’Escola de Música Municipal Julià Canals, que des de l’11 de gener havia tornat a tancar i s’havia vist obligada a desenvolupat totes les classes de manera virtual, tal com va haver de fer durant el primer confinament.
Ara, però, amb la flexibilització de les mesures han pogut reprendre presencialment les classes d’instrument i els grups de cambra, de flautes i els tallers d’instrument que no superen les sis persones. Tot i així, la directora del centre, Pilar Casals, explica a Viu Molins de Rei que les classes de llenguatge segueixen de manera virtual i que encara estan suspesos els assaigs de cant coral i d’orquestra.