La majoria de partits de l’oposició lamenten que l’equip de govern hagi presentat uns pressupostos “poc consensuats”. També els troben massa “continuistes” per fer front a la pandèmia. Tot i així, agraeixen la posició dialogant del regidor de Finances. ERC i Cs opten per abstenir-se.

L’equip de govern format per PSC i Junts per Molins s’ha tornat a quedar sol en l’aprovació dels pressupostos del 2021, que han presentat al ple municipal de febrer després de donar-los a conèixer a la premsa i en què proposen uns pressupostos de 31,6 milions d’euros que volen ampliar amb superàvit segons l’evolució de la pandèmia. No han aconseguit que cap formació votés a favor, tot i que aquesta solitud és matisada perquè sí que aconseguit l’abstenció d’ERC i Cs.
La majoria dels grups de l’oposició, però, s’han negat a donar suport als comptes en trobar-los “massa continuistes” per fer front als efectes de la pandèmia, així com “poc consensuats” amb la resta de forces polítiques del plenari.
“El govern no pot pretendre debatre un pressupost amb l’oposició que ja està tancat, només es volen escoltar a si mateixos”, els ha etzibat el regidor de la CUP Josep Raventós. L’anticapitalista també els ha retret que en cap moment des del govern se’ls demanés donar suport als comptes: “Segurament si no tinguessin majoria absoluta les coses serien molt diferents”.
Tot i així, els cupaires i la resta de grups polítics del plenari també han reconegut la voluntat d’escolta del regidor de Finances, Jordi Enseñat, amb qui diuen que s’han reunit per fer propostes al pressupost en les darreres setmanes. De fet, tots els partits polítics han coincidit a agrair la feina d’Enseñat i de l’equip de finances del consistori.
“És d’agrair l’amabilitat i la predisposició mostrada pel regidor, esperem que continuï així”, ha dit la regidora de Cs, l’únic partit que juntament amb ERC han optat per una abstenció i no un vot en contra, Laia Cassauba. També ho ha compartit Ana Aroca, de Molins Camina Podem.
Molins En Comú esmena el pressupost
Però, no tots han estat flors i violes. Alguns partits també han retret a l’equip de govern que hagi acceptat poques propostes de l’oposició. Un dels partits més queixosos ha estat Molins En Comú, que en veu del seu regidor, Gerard Corredera, ha lamentat que el govern no hagi vist amb bons ulls cap de les més de 15 propostes que els ha fet arribar.
De fet, Corredera ha presentat tres esmenes als pressupostos minuts abans que es debatessin al ple. El regidor ha demanat incrementar la partida orientada a desplegar part del Pla d’Adaptació Local al Canvi Climàtic (PLACC) de 266.000 a 600.000 euros, així com augmentar de 30.000 a 100.000 euros la partida destinada a adquirir vehicles elèctrics i híbrids.
També ha proposat dotar amb 500.000 euros una partida per dur a terme el projecte de restauració paisatgística de la riera de Vallvidrera de Can Rabella fins al riu, ja que el govern municipal no l’ha pressupostada. Com a contrapartida, també han plantejat augmentar el pressupost d’ingressos per via crèdit en 864.000 euros, passant dels 1.836.000,84 euros a 2.700.000,84 euros per finançar tots els increments.

Enseñat, però, ha retret a Corredera que fes política “a cop d’esmena” i ha qualificat alguns increments de “sorprenents”, com augmentar en 70.000 euros la partida destinada a adquirir vehicles elèctrics. També li ha dit que no han pressupostat la restauració paisatgística de la riera de Vallvidrera perquè “és un projecte que està poc madur”.
Partits com Molins Camina Podem i la CUP, però, han vist la proposta amb bons ulls i han subratllat que “la presentació d’esmenes és una eina política legítima”. De fet, Aroca ha demanat a l’equip de govern que no tingui la pell tan fina ni es prengui les esmenes com “un atac personal i com quelcom que va en contra del diàleg”.
L’equip de govern, però, ha tombat l’esmena de Molins en Comú. El mateix alcalde, Xavi Paz, ha justificat que ho feien per “no incrementar el deute de l’Ajuntament”.
Crítiques per deixar partides a zero i fiar-les a l’ús de superàvit amb preocupació d’ERC per la cultura
Un altre dels blancs de les crítiques dels partits de l’oposició ha estat la reducció a zero de partides com la de Festa Major, que el govern ha justificat que deixava a zero davant la incertesa de la pandèmia i que l’ampliaria posteriorment amb l’ús de superàvit en funció de la celebració que es pogués fer.
Per a partits com ERC, però, és un greu error deixar partides culturals a zero perquè “denota poc compromís amb la cultura”. La regidora i portaveu republicana al ple, Marta Espona, ha retret per exemple que deixin a zero el Premi Margarida Xirgu, però que en canvi mantinguin el finançament de partides com la de la Fira de la Candelera i el pla de comunicació de promoció de la vila.

Molins en Comú també s’ha afegit a les crítiques i ha lamentat que també experimentin canvis partides com la de jocs infantils i la de subministraments elèctrics d’alguns equipaments culturals, però que en canvi les aportacions econòmiques als grups polítics del ple no s’hagin tocat: “Ja es veu quina política prioritzen”, els ha etzibat Corredera.
De fet, des la CUP, el regidor Marc Vives, ha explicat que una de les propostes que havien fet –i que justament l’equip de govern no ha acceptat– era reduir en un 20% el sou del personal polític i l’aportació als grups municipals. Una rebaixa que, segons ells, suposaria un estalvi de 390.000 euros en les arques de l’Ajuntament.
La regidora de Molins Camina Podem, Ana Aroca, també s’ha expressat en la mateixa línia i ha avançat que la seva formació tornarà a renunciar a la seva assignació com ja va fer l’any passat: “No podem fer actes polítics per la pandèmia, el més lògic és invertir aquests diners en altres assumptes més prioritaris”, ha raonat Aroca, que ha emplaçat la resta de formacions a fer el mateix gest.

Des de Cs, la regidora Laia Casauba també ha lamentat la reducció d’algunes partides, però confia que la voluntat del govern de finançar-les posteriorment amb l’ús de superàvit no quedi en paper mullat: “Esperem que sigui una realitat”.
“Tenim un superàvit generós”
De fet, l’equip de govern ha presentat l’aplicació de superàvit com una gran estratègia financera, sobretot per no fer augmentar l’endeutament de l’Ajuntament. “Tenim un superàvit generós i som partidaris de gastar-lo pel que calgui”, ha recalcat el regidor de Finances durant tot el debat.
Però, l’oposició no veu l’aplicació del superàvit amb tants bons ulls. D’una banda, recela que l’equip de govern fiï al superàvit el finançament d’algunes partides que consideren primordials, sobretot en el sector de la cultura, i de l’altra creu que si el superàvit ha arribat a ser de 3,6 milions d’euros és perquè hi ha projectes anteriorment pressupostats que el govern no ha acabat executant.
Una de les persones més crítiques durant el debat en aquesta qüestió ha estat la regidora Aroca, que també ha estat una de les veus que ha titllat els comptes de “continuistes”. Des de les files del govern, però, s’han afanyat a rebatre-la.
El govern desmenteix que els comptes siguin continuistes
“Vostè cada any ens diu el mateix”, li ha dit el primer tinent d’alcalde i regidor de Junts per Molins, Ramon Sánchez. Enseñat també ha defensat que “als comptes hi ha partides noves i dotacions més àmplies”, i ha explicat que entre les novetats, sobretot per dinamitzar el comerç, hi figura l’organització d’un ‘Market Place’ al municipi. També ha dit que hi ha un creixement del 36% en les inversions corrents.

El regidor socialista Miguel Zaragoza també ha estat una de les veus de l’equip de govern que s’ha afanyat a respondre les crítiques de l’oposició, sobretot a aquells que acusaven l’executiu de presentar uns pressupostos sense consensuar: “Diuen que presentem uns pressupostos tancats, però que no és el que fan els governs?”, s’ha preguntat.
De fet, Zaragoza els ha etzibat que quan governaven ells també ho feien: “Almenys nosaltres no presentem també unes disposicions de romanent ja tancades com feien vostès”.
Alguns partits de l’oposició també han criticat que “són uns comptes sense pla de contingència”, però Sánchez els ha respost que “el pla de contingència és de 3,6 milions d’euros”, fent referència al superàvit generat.
El primer tinent d’alcalde també ha volgut estendre la mà als partits de l’oposició i demanar-los que donessin suport als comptes, però l’oposició s’ha mantingut enrocada en la seva posició i el govern s’ha quedat sol en l’aprovació dels pressupostos.
Els comptes per al 2021 s’han aprovat amb els vots dels dos partits de govern, PSC i Junts per Molins. Cs i ERC s’hi han abstingut, i la resta de formacions -, CUP, Molins Camina Podem i Molins en Comú- hi han votat en contra.
Més comentat 2