Renfe i Adif han acordat la mesura com a resposta als problemes d’accessibilitat que s’havien originat a les estacions de Molins de Rei, de Sant Feliu i de Mollet Sant Fost arran de la prohibició de l’ús dels creuaments entre vies. Persones amb mobilitat reduïda havien vist vulnerats els seus drets en no poder creuar entre andanes.
Les converses dels últims dies per resoldre de manera provisional la problemàtica d’accessibilitat a les estacions de Molins de Rei, Sant Feliu i Mollet Sant Fost a causa de la prohibició d’usar el pas entre vies han arribat a bon port.
Renfe i Adif han acordat amb els ajuntaments de les tres localitats afectades que els trens redueixin la velocitat en arribar a les estacions per permetre que els creuaments entre vies es puguin utilitzar de nou i així garantir que les persones amb mobilitat reduïda puguin creuar les andanes sense haver de fer ús dels passos subterranis, ja que cap de les tres estacions té ascensor.
Fonts d’Adif han explicat a Viu Molins de Rei que la mesura s’aplicarà a curt termini, però no han especificat una data concreta. Segons diuen, encara s’està estudiant a quina velocitat han de circular els trens a cada estació per evitar riscos, ja que no tots els trams tenen les mateixes característiques.
Mesura “transitòria” a l’espera de les obres de remodelació
Tot i així, els tres ajuntaments valoren positivament la decisió ja que la prohibició de l’ús dels creuaments en aquestes estacions vulnerava els drets de les persones amb mobilitat reduïda com, per exemple, els de les que van en cadira de rodes.
Renfe i Adif van prohibir l’ús dels passos entre vies en compliment d’un decret llei que qualificava aquests encreuaments de passos d’alt risc, però no van tenir en compte que en les estacions de Molins de Rei, Sant Feliu i Mollet Sant Fost les persones amb mobilitat reduïda no disposaven de cap alternativa viable per canviar d’andana. Per això, els tres consistoris es van unir per fer pinya en contra de la decisió.
També es van mobilitzar diferents entitats dedicades a garantir els drets de les persones amb discapacitat com Enreda’t, la Federació ECOM, l’entitat de vianants Catalunya Camina i l’Associació de Discapacitats Físics de Sant Feliu de Llobregat (ADF); a més de l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP).
Des del consistori molinenc, l’alcalde, Xavi Paz, ha agraït en un comunicat “la rapidesa en les converses”. Però, també ha subratllat que es tracta d’una “mesura transitòria”, ja que ha admès que “cal seguir treballant per buscar una solució als problemes d’accessibilitat a l’estació de Molins de Rei”.
De fet, per a l’Ajuntament el problema de fons és la falta d’ascensors i, per tant, la solució definitiva passa per l’inici de les obres de la remodelació de l’estació que han de servir sobretot per instal·lar-hi dos ascensors. Ara mateix, però, les obres estan en l’aire després que l’empresa que havia de fer-les renunciés al projecte enmig del confinament.