El conseller Ramon Tremosa ha visitat el nou polígon per conèixer la primera nau operativa i fer un seguiment de les obres de la segona nau en construcció, que té previst estar enllestida al novembre. Tremosa ha lloat el projecte per la “riquesa” que generarà i perquè és una “planta molt respectuosa amb el medi ambient i Collserola”. El projecte ha estat molt criticat els últims mesos pel seu impacte ambiental.

El nou polígon de Les Llicorelles ja té la primera nau en funcionament. L’empresa DSV la va posar en marxa fa un mes, però fins aquest dilluns no s’hi ha fet una primera visita oficial.
El mestre de cerimònies ha estat el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Cataunya, Ramon Tremosa, que acompanyat de l’alcalde, Xavi Paz, i del primer tinent d’alcalde, Ramon Sánchez, ha visitat les instal·lacions de la nau ja operativa i ha fet un seguiment de la construcció de la segona instal·lació, que s’espera que estigui enllestida al novembre.
De moment, la nau que s’ha posat en marxa és la més petita de totes. Consta de 14.000 metres quadrats i ha servit per encabir sobretot una part de la planta que DSV té a Rubí. Ara, però, queda pendent inaugurar la nau més gran, la que serà multinivell i tindrà 32.000 metres quadrats. En total, la zona industrial consta de 73.000 metres quadrats.
La visita a la zona, però, s’ha fet sense mitjans de comunicació. Tremosa, Paz i Sánchez han passejat per les instal·lacions amb el secretari d’empresa, Joaquim Ferrer, així com amb personal de l’empresa promotora del polígon, Goodman, i treballadors de DSV. Després, han atès la premsa per valorar el projecte.
El conseller d’Empresa ha lloat la nova planta de DSV, així com la nau multinivell que s’hi està construint al costat. Per a Tremosa, “el projecte és molt respectuós amb el medi ambient i Collserola” sobretot perquè, segons diu, les plaques fotovoltaiques que ocuparan les cobertes de les dues naus faran que sigui “una instal·lació molt sostenible”.

El polític també ha defensat que la construcció del polígon ha contribuït a “aprofitar una zona erma del municipi que era un cul de sac” i que el projecte ha estat “modèlic”. Tremosa valora sobretot que s’hagi dissenyat la sortida dels camions per la banda de la muntanya i que “la zona més propera al parc natural i al municipi ha quedat alliberada de trànsit”. De fet, ha celebrat que les obres “hagin arranjat l’entorn i permès que ara hi pugui venir gent a caminar i en bicicleta”.
Tremosa treu ferro a les crítiques mediambientals
El conseller ha tret ferro així a les crítiques mediambientals que el projecte ha provocat en els últims mesos, en què la plataforma local Stop Llicorelles ha qualificat la construcció del polígon com “una destrossa natural inexplicable”.
De fet, l’última queixa de la plataforma contrària al polígon va ser per la contaminació lumínica que la nau ja operativa estava generant, i que sobretot podia ser perjudicial per la colònia de ratpenats que viu al parc de Collserola.

DSV ha reduït un 60% la intensitat lumínica
El mateix alcalde, Xavi Paz, ha reconegut que durant el primer mes de funcionament s’han fet proves d’il·luminació i que el consistori ja ha parlat amb l’empresa per reduir-ne la intensitat. Segons Paz, “l’empresa ja ha reduït un 60% la llum que emetia”.
Des del consistori també han remarcat que s’han complert tots els permisos mediambientals, també en relació amb la Riera de Vallvidrera, que és una zona que l’empresa promotora Goodman s’ha compromès a rehabilitar com a contrapartida a la construcció del polígon, però que la plataforma Stop Llicorelles veu amb recel perquè, segons diuen, “s’hi estan fent actuacions sense disposar d’informes previs d’impacte ambiental”.
Projecte punter a Catalunya i a Europa
Tant Tremosa com Paz han insistit que el nou polígon i, sobretot la nau multinivell que encara està en construcció, permetrà Molins de Rei ser un municipi punter en el sector empresarial de la logística: “A Europa hi ha molt poques plantes multinivell i a Catalunya serà única”, ha dit el conseller, que creu que el de la logística és un sector clau per al desenvolupament del país.
“Als països més avançats del món, la logística és un sector d’avantguarda que genera molta riquesa i que després permet finançar les polítiques socials que tots volem”, ha subratllat Tremosa.

El desdoblament de la C-1413
A hores d’ara, però, l’accés al polígon per carretera és un dels grans reptes pendents, sobretot a l’hora d’absorbir la gran quantitat de trànsit de camions que generarà el nou polígon.
Tremosa ha explicat que a partir d’aquest dimecres parlarà amb el conseller de Territori, Damià Calvet, per posar damunt la taula aquesta demanda, que creu que “amb la posada en marxa de la primera nau té més força”. Tremosa, però, admet que és una qüestió que ja haurà d’entomar el proper govern de la Generalitat.
Paz ha dit que han aprofitat la trobada amb el conseller per demanar que sobretot es faci una primera actuació que consisteixi a desdoblar la C-1413 fins a la connexió de l’A-2 amb l’AP-7: “És un desdoblament que ja ens resoldria molts problemes, tot i que som de màxims i continuarem exigint que també es facin la resta d’actuacions”, ha conclòs.

Més comentat 4